Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag är förare och inte en sån där 'grid girl'"

Emma KimiläinenFoto: Petter Arvidson
Emma Kimiläinen med bland annat Prins Carl Philip.Foto: Petter Arvidson / Bb / Ibl Bildbyrå
Foto: Arne Forsell
Foto: Per Friske
Foto: Christer Wahlgren

Emma Kimiläinen har fått kämpa för att få respekt som förare i det svenska touringcarmästerskapet STCC.

Hon berättar att ingen trodde på henne när hon debuterade i sporten.

– När man börjar så säger folk att "hon kan ingenting", säger hon till SportExpressen.

Förra året gjorde Emma Kimiläinen, 24, debut i STCC. Totalt blev det 11 race och en pallplats under året för finländskan.

Det gångna året var hon ensam kvinna i det svenska touringcarmästerskapet och berättar att hon fick slita hårt för att få respekt.

– När man är en kvinnlig förare så måste man alltid få den respekten. Den finns inte där, man måste göra saker rätt och vara en bra förare. När man börjar så säger folk att "hon kan ingenting".

Har det var jobbigt att bli ifrågasatt på grund av ditt kön?

– Nej, inte så mycket. Jag bara kör - och visar dem på det sättet. Jag behöver inte prata om såna saker för jag vet att när jag kör så är de tysta.

Ville att hon skulle posera i bikini

Kimiläinen berättar att hon inte känner sig utanför eller diskriminerad på grund av sitt kön.

Men en gång under sin karriär fick hon ett förslag som hon var allt annat än positiv till. Efter ett lopp fick hon en förfrågan om att posera i bikini.

– Jag sa bara nej, absolut inte. Jag är en förare och inte en sån där "grid girl". Om det inte räcker med att jag vinner och kör så jävla bra, då kan det vara. Forget it.

Hur kände du när de frågade?

– Jag kände bara: "okej, men nej". The answer is no.

Föredrar "grid kids"

Just användandet av så kallade "grid girls" inom motorsporten har debatterats den senaste tiden. Kimiläinen säger att hon inte bryr sig om sporten marknadsför sig med "grid girls" och inte tycker att det är problematiskt.

Men samtidigt är hon nöjd med STCC:s lösning med "grid kids".

– "Grid kids" är jättebra. Det är jättebra för dem och de kanske vill bli en förare en dag. Allt vi gör för juniorer tycker jag är bra. "Grid girls", jag vet inte, vissa kanske tycker att det ingår i sporten. För mig spelar det ingen roll. För mig är det bara viktigt att jag är en bra förare och inte en grid girl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.