Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är äcklad över sakerna jag har sett”

Foto: DAN ISTITENE / AP TT NYHETSBYRÅN
Lewis HamiltonFoto: POOL / REUTERS BILDBYRÅN
Kimi RäikkönenFoto: CYRIL ZINGARO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Charles LeclercFoto: NPH / BRATIC VIA WWW.IMAGO-IMAGES.D / IMAGO IMAGES/NORDPHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Det var bara ett fåtal förare som valde att inte knäböja i samband med nationalsången vid förra helgens formel 1-lopp.

Nu förklarar de sitt beslut – och slår samtidigt tillbaka mot den kritik de fått den senaste veckan.

– Jag är äcklad över några av sakerna jag sett. Att säga att någon är rasist bara för att han inte knäböjer tycker inte jag är rätt, säger Charles Leclerc till Sky Sports.

Lewis Hamilton har kommit att bli en av världens mest framträdande motståndare mot rasism.

Mercedes-stjärnan har över 16 miljoner följare på Instagram och har de senaste åren frekvent använt sin plattform för att uttala sig om ämnen han brinner för. Efter mordet på George Floyd i slutet av maj har Hamilton deltagit i flera demonstrationer för att visa sitt stöd till Black Lives Matter-rörelsen, samtidigt som han riktat kritik mot sina kollegor och uppmanat även dem att ta ställning.

Inför förra helgens säsongspremiär i Österrike deltog alla förare i en demonstration för att visa sitt stöd för Hamilton och kampen mot rasism. Alla förare bar svarta t-shirts med texten ”End racism” på, med undantag av Hamilton vars tröja hade texten ”Black Lives Matter”. 

Kimi Räikkönen: ”Galet”

Majoriteten av fältet valde dessutom att knäböja i samband med att nationalsången spelades. Av de 20 förarna var det bara Charles Leclerc, Max Verstappen, Daniil Kvyat, Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi och Kimi Räikkönen som inte gjorde det – något som de fått kritik för i efterhand.

– Alla förarna är emot rasism och vi hade alla tröjorna på oss. Men i slutändan får vi alla visa det på det sätt som vi är mest bekväma med, och att ifrågasätta det tycker jag är lite galet. Men det är tyvärr så världen är just nu, säger Kimi Räikkönen till Sky Sports.

Daniil Kvyat förklarar:

– Att knäböja går emot mitt lands värderingar där den enda man knäböjer för är gud och landets flagga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.