Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonernas kritik: ”Är pretentiöst”

Foto: POOL / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: DAN ISTITENE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID DAVIES / STELLA PICTURES / PA
Foto: Allan Hamilton / Zuma Press

Lewis Hamilton har uttryckt sitt missnöje mot flera av sina förarkollegor i formel 1 för deras brist på engagemang i kampen mot rasism.

Nu får den regerande världsmästaren kritik – från F1-legendarerna Mario Andretti och sir Jackie Stewart.

De senaste månaderna har Lewis Hamilton kommit att bli en av sportvärldens främsta motståndare mot rasism.

I samband med säsongens första formel 1-lopp bar alla förare svarta t-shirts med texten ”End racism” på, med undantag av Hamilton vars tröja hade texten ”Black Lives Matter”. Av fältets 20 förare valde dessutom 14 av dem att knäböja i samband med att nationalsången spelades.

Efter tävlingshelgen pratade Hamilton med de förare som inte knäböjt i ett försök att få dem att ändra åsikt. Mercedes-stjärnan berättar nu om besvikelsen efter dessa samtal och pekar särskilt ut Romain Grosjean, som är en av förarrepresentanterna i formel 1:s fackförening GPDA.

– Han tycker att det var tillräckligt med en gång och att det räcker nu. Men formel 1 måste göra ett bättre jobb. Idag var allt så förhastat, vi fick kliva ur bilarna och springa över för att knäböja, säger Hamilton till Autosport efter helgens lopp i Ungern.

Han säger att han i veckan kommer skriva ett mejl till sportens ledning med förslag på hur de kan bättra sig.

Kritiseras av legendarerna

Hamiltons kamp har dock inte enbart hyllats inom branschen. Nu får han motstånd av tidigare F1-mästarna Mario Andretti och sir Jackie Stewart, som båda menar att motorsporten inte har några problem med rasism.

– Jag har alltid haft respekt för Lewis, men varför ska han bli militant i sina åsikter? Jag tycker att det här känns väldigt pretentiöst, säger Andretti till El Mercurio.

Det får nu Hamilton att slå tillbaka i ett inlägg på sociala medier.

”Jag blir besviken av att se det här men tyvärr är verkligheten som så att många i den äldre generationen inte kan erkänna att problemet finns. Det är ignorant, men det kommer inte stoppa mig från att fortsätta kämpa för en förändring”, skriver han i en story på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.