Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonens skräck för att bli blind: ”Panik”

Se senaste ”Sportklubben”.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Rallystjärnan Petter Solberg har i hemlighet burit på en annorlunda sjukdom i flera år.

Nu berättar 45-åringen om chocken över att få diagnosen – och rädslan för att tappa synen.

– Jag hade panik, säger han till VG.

Petter Solberg är ett av rallyvärldens största namn. Norrmannen är ensam i världen om att ha blivit världsmästare i två bilsportgrenar då han vunnit VM i både rally (2003) och rallycross (2014 och 2015).

Men sedan nästan två år har 45-åringen fått veta att han lider av en annorlunda sjukdom: sarkoidos, även känt som Schaumanns sjukdom.

Det hela började med en krasch under en tävling i Lettland. Solberg fördes till sjukhus efter olyckan och vårdades för frakturer. När han kom hem från Lettland så fann läkarna att han hade drabbats av lungsjukdomen.

Vårdguiden: Kan ge livslånga besvär

Sjukdomen innebär, enligt Vårdguiden, att ett eller flera organ har inflammerats, vilket beror på en rubbning i immunförsvaret. I de flesta fallen tillfrisknas den drabbade utan behandling, men den kan också ge livslånga besvär.

I en längre intervju med VG berättar Solberg om chocken när han fick han reda på diagnosen.

– Jag hade självklart aldrig hört talas om det, jag läste på. Och så läste jag att jag kunde bli blind, säger han till VG.

”Otrolig rädd för att bli blind”

Han berättar att han, sedan en tid, noterat att han fått en försämrad syn. En läkare som han träffade förklarade att han troligtvis hade haft sjukdomen i flera år.

– Jag hade så dålig syn. Därför försökte jag ta reda på mer. Jag sökte mig till den ena ögonläkaren efter den andra. Att bli blind... Det var det värsta. Jag hade panik, var stressad. Jag var otroligt rädd för att bli blind, säger han.

Ögonläkaren intresserade sig för sjukdomen – läste på och gjorde fler tester. 

De kom fram till att Solberg led av överproduktion av järn. Enligt racingföraren ledde det till att han blev trött av, på samma sätt som man blir trött av för lite järn. 

Som en följd la ha om dieten och mår i dag bättre. Även synen fungerar bättre i dag än tidigare. 

– Det är bättre, men jag behöver fortfarande glasögon, säger Solberg.

https://www.instagram.com/p/BwHYTyvnkZb/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.