Ikonen ”Varg-Olle” död – blev 91 år

Med pokalerna i sitt hem i England 1983.
Foto: ROGER TILLBERG/IBL
”Varg-Olle” Nygren tävlade i flera olika motorsporter, såsom isracing.
Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL

”Varg-Olle” Nygren är död.

Den svenske motorsportikonen avled på ett sjukhus i England efter att ha drabbats av covid-19.

Han blev 91 år gammal.

– Det är en stor sorg. Man känner tomhet och saknad, säger vännen Rolf Sundberg, tidigare generalsekreterare för Svenska Motorcykelförbundet.

En av svensk motorsports allra största profiler har gått ur tiden.

”Varg-Olle” Nygren debuterade för speedwaylaget Vargarna redan som 17-åring. Där blev det också ett SM-guld innan han flyttade till Storbritannien för en framgångsrik proffskarriär.

Han blev snabbt hela Sveriges stora förebild när det kom till speedway, men hans uppenbara talang och nyfikenhet för andra motorsporter gjorde att hans supporterskara växte i stadig takt. Med tiden blev han hela Sveriges fixstjärna när det kom till motorer.

”Varg-Olle” Nygren blev 91 år gammal.
Foto: TOMMY HOLL/IBL
En stor idol på 50- och 60-talet.
Foto: BERTIL FORSÉN
Speedway var Olle Nygrens främsta gren.
Foto: NTB TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen kördes ”Varg-Olle” in till ett sjukhus i engelska Ipswich efter att han drabbats av andningssvårigheter. Där konstaterade man att 91-åringen, som tidigare genomgått cancerbehandling, drabbats av covid-19.

”Varg-Olle” Nygren död – blev 91 år

Under lördagen somnade han in.

– Det kom väldigt plötsligt. Han har varit en stor auktoritet och fixstjärna, samtidigt som han varit en väldigt populär och stark förebild. Han har betytt oerhört mycket och blev ett begrepp. ”Varg-Olle” hade en väldigt stark personlighet, men var också ett föredöme som människa, säger Svenska Motorcykelförbundets tidigare generalsekreterare Rolf Sundberg.

För 15 år sedan uppmärksammades ”Varg-Olle”, då 76 år gammal, då han tillsammans med Ove Fundin, flerfaldig världsmästare i speedway, och Posa Serenius, dito i isracing, körde motorcykel från Sydkorea till Sverige.

En typisk grej för Nygren, menar vännen Sundberg.

– Han hade en så stor passion för att köra motorcykel, men också för att upptäcka nya saker. Han körde också genom hela Europa och Afrika under sin aktiva karriär. Han var en väldigt god kamrat och detta är en stor sorg, säger han.


SportExpressen har varit i kontakt med ”Varg-Olle” Nygrens familj som godkänner publiceringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.