Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonen kämpar för liv efter våldsam krasch

Motorprofilen Alex Zanardi intensivvårdas på sjukhus i Italien efter en trafikolycka på fredagen.
Foto: Mairo Cinquetti / Represented by ZUMA Press, Inc.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST VIA WWW.IMAGO-I / IMAGO IMAGES/PRESSEFOTO BAUMANN WWW.IMAGO-IMAGES.D

Formel 1-profilen Alex Zanardi tvingades amputera båda benen efter en krasch under en tävling i början på 2000-talet. 

Han gjorde därefter en mirakulös comeback då han vann fyra guld i Paralympics. 

Nu rapporteras Zanardi blivit påkörd av en lastbil och vårdas på intensiven för en allvarlig huvudskada.  

– Lastbilen försökte svänga men kunde inte undvika kraschen, säger landslagstränaren Mario Valentini för Repubblica. 

Le Scotte-sjukhuset i Siena bekräftar till nyhetsbyrån Reuters att den 53-åriga italienaren förts till sjukhuset under fredagen. Där behandlas Zanardi med intensivvård för en allvarlig huvudskada, enligt formula1.com. 

Enligt italienska ANSA ska Formel 1-legendaren varit inblandad i en olycka med en lastbil på en motorväg strax utanför staden Pienza, nära Sienna, under en nationell tävling i handcykling. Zanardi fördes därefter med ambulanshelikopter till närmaste lokala sjukhus. 

– Det hände vid en liten nedförsbacke strax före en svag kurva. Alex vred sig något in i den motgående vägbanan precis när en lastbil kom. Lastbilen försökte svänga men kunde inte undvika kraschen, berättar landslagstränaren Mario Valentini för Repubblica. 

Den tidigare F1-föraren representerade stallen Jordan, Minardi och Lotus i början av 1990-talet innan han började tävla i CART där han vann titeln under 1997 och 1998.

Amputerade båda benen

Zanardi gjorde comeback som formel 1-förare med Williams, som dock inte blev särskilt lyckad. Han återvände senare till CART som ledde fram till en chockerande olycka som ledde till att han var tvungen att amputera båda benen. 

Han lyckades dock återhämta sig och satsade på handcykling - där det blev omedelbar succé. Zanardi lyckades ta hela fyra guld på Paralympics i London 2012 och i Rio de Janeiro 2016. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.