Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllningen till Carla: "Minsta vi kan göra"

Håkan "Carla" Carlqvist avled i fredags. Foto: INGVAR KARMHED/SVD / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAN DÜSING

I torsdags gick Håkan "Carla" Carlqvist bort, 63 år gammal.

Nu har motorcykelförbundet beslutat att hedra ikonen med en tyst minut i samband med SM-deltävlingarna i Varberg på söndag.

– Det är det minsta vi kan göra, säger Tommy Allansson på Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet.

Tre dagar har gått sedan Håkan "Carla" Carlqvists familj berättade att den svenska motorsportikonen har gått bort. Carlqvist drabbades av en hjärnblödning under onsdagen och gick bort i torsdags, 63 år gammal.

– Vi skulle åka ner och hälsa på dem nere i Frankrike, jag och min hustru. Frugan hade gjort klart allt, motorcykeln var packad och vi var redo att påbörja resan ner, förklarade brodern Bertil Carlqvist.

"Carlas" bortgång har berört Idrotts-Sverige och hela motorsportvärlden, som har hört av sig till familjen och hedrat ikonen med minnestexter och hyllningar.

Nu kommer även svenska motorcykel- och snöskoterförbundet att hedra honom, med en tyst minut under helgens deltävlingar i svenskt och nordisk mästerskap i Varberg. 

"Han är en ikon"

– Vi kommer att hålla en tyst minut klockan 10:05 när tävlingen invigs på söndagen. Det är det minsta vi kan göra i det här läget, säger förbundets ordförande Tommy Allansson. 

Klockan 10:00 invigs tävlingarna med en nationalsång och därefter tar en tyst minut vid för publiken och anhöriga som är på plats i Varberg.

– Förarna är mellan 14-30 år, så många är kanske för unga för att minnas "Carla". Men deras föräldrar och många i publiken är från en generationen tidigare, och har en stark relation till "Carla", säger Allansson.

– Även om han klippte banden litegrann med Sverige på slutet så märker man hur otroligt stor och populär han har varit här hemma, och i hela världen. Han är en ikon, säger Allansson.