Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon skriver historia efter lagändringen

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / REUTERS BILDBYRÅN

I söndags firade kvinnorna sin självständighet på de saudiarabiska vägarna. Samma dag uppfyllde Aseel Al-Hamad sin formel 1-dröm.

– Jag har älskat att tävla och motorsport redan i ung ålder och att få köra en formel 1-bil överträffar vad jag trodde var möjligt, säger hon till Arab News.

Inför söndagens grand prix i franska Le Castellet inleddes tävlingsdagen med att en saudiarabisk kvinna fick köra en av formel 1-bilarna. Samma bil som den finska racerföraren Kimi Räikkönen tog hem GP-segern med i Abu Dhabi 2012. 

Körningen blev en markering för den historiska lagändring som började gälla vid midnatten från lördagen – och tillät saudiarabiska kvinnor att köra bil.

Första saudiarabiska kvinnan i formel 1

Saudiarabien har dessförinnan varit det enda landet i världen där kvinnor inte tillåtits att köra bil på allmänna vägar.

LÄS MER: Historiskt beslut: Nu får kvinnorna köra bil 

https://twitter.com/arabnews/status/1010950051617796097

Al-Hamad var en del av Renaults "passion parade" och hade fått chansen att träna på banan den tre veckor innan. I sitt hemland har hon dock inte kunnat träna något alls innan lagändringen.

– Jag har älskat att tävla och motorsport redan i ung ålder och att få köra en formell 1 bil överträffar mina drömmar och vad jag trodde var möjligt, säger hon till Arab News.

”Att få köra formel 1 överträffar mina drömmar”

Al-Hamad är den första kvinnliga ledamoten i det saudiarabiska motorsportsförbundet

Hon har sedan tidigare varit involverad i främjande arbete kring kvinnors utbildning och träning inom saudiarabisk motorsport. Ett riskabelt arbete innan helgens lagändring. 

LÄS MER: Kvinnorna får köra bil – men fängslas fortfarande 

Det eftersom kvinnor som drivit fram frågan om kvinnors självständighet på vägarna arresterats som konsekvens av sina handlingar.

https://www.youtube.com/watch?v=wiTzb5Cli2Y#action=share

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!