Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård kritik efter kaoset – hotar dra sig ur STCC

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tillbaka segern – nu får beslutet kritik.
Foto: BILDBYRÅN

Svenska bilsportförbundets disciplinnämnd ändrar beslutet från loppet på Gelleråsen i augusti och Mikaela Åhlin-Kottulinsky får tillbaka segern.

Men beslutet möter häftig kritik och kan få långtgående konsekvenser för STCC.

– Jag är otroligt uppbragt över hur man uttrycker sig, säger Greger Petersson på TCR Scandinavia som nu ifrågasätter om man överhuvud taget kan köra TCR-tävlingar i Sverige.

Det har varit rörigt i STCC efter dramat på Gelleråsen. Efter protester diskades Robert Dahlgren, Daniel Haglöf och Philip Morin i det första loppet och segraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky i det andra. Det handlade om tolkningen av reglementet och de modifieringar på avgassystemet som PWR-teamet hade gjort.

Protesterna har överklagats och Svenska bilsportsförbundets disciplinnämnds beslut kom under tisdagen. Det friar PWR-teamet, ger segern tillbaka till Åhlin-Kottulinsky och poängen åter till de tre förarna.

Nämnden motiverar beslutet i huvudsak med två argument. Dels påstås tävlingsledaren ha delgivit fel person och dels anses reglementet svårtolkat. Men båda argumenten sågas nu av flera inblandade.

Inte tillfrågad

Tävlingsledaren Börje Blomén pekas ut som den som skulle informerat fel person.

TT: Har disciplinnämnden varit kontakt med dig?

– Nej. Eftersom jag står med som en av motiveringarna till beslutet är det märkligt att jag inte blivit tillfrågad, säger Blomén.

TT: Är det som står om dig sant?

– Jag har inte gjort det som de påstår. Det är märkligt att man använder mig i bedömningen som uppgiftslämnare fast man inte ens pratat med mig. Enligt mitt sätt att se det har de gått på hörsägen.

Svårt att förstå

Det andra motivet till att fria PWR-teamet kan sammanfattas med att disciplinnämnden menar att STCC har ett reglemente som är svårt att förstå. Nämnden skriver: "Det verkar vara ett reglemente som ingen förstår riktigt eftersom man måste kontakta de personer som skrivit det hela för att få rätt tolkning".

– Det är graverande anklagelser mot oss alla som har skrivit reglementet. Nämndens skrivning är ytterst förvånande, man menar alltså att hela TCR världen har ett oförståligt reglemente, säger Greger Petersson.

Disciplinnämnden har heller inte varit i kontakt med TCR som är den organisation som äger och ansvarar för reglementet. Och Greger Petersson är starkt kritisk till disciplinnämnden formulering.

– Det kan inte vara så att nämnden saknar kompetens att läsa ett reglemente?, frågar han.

– Jag har vänt mig till min moderorganisation och frågat om hur vi ska agera. Jag har frågat om vi framöver överhuvud taget kan vara en del av Svenska Bilsportförbundet och STCC efter det här, säger Greger Petersson.

Han menar att beslutet undergräver trovärdigheten för tävlingsledning, domarjury, Svenska Bilsportförbundets tekniska kontrollant, TCR:s tekniske kontrollant och representanten för TCR Scandinavia.

Överväger överklaga

Beslutet från Disciplinnämnden kan överklagas till Svenska bilsportförbundets juridiska kommitté.

– Jag uppfattar det så när jag läser det här att de friats de på grund av en teknikalitet samtidigt som det vi protesterade mot inte var tillåtet, säger Dick Jönsson, teamchef på West Coast racing som står bakom en av protesterna.

– Jag överväger att överklaga disciplinnämndens beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.