Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har inte hört ett knyst – jag står här helt ensam”

Lewis Hamilton.Foto: PIXATHLON/REX/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Hamiltons story på Instagram.
Hamiltons story på Instagram.
Valtteri Bottas, teamkamrat med Hamilton.Foto: MARTIN KEEP/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / MARTIN KEEP/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Lewis Hamilton.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Lewis Hamilton tillhör en minoritet inom den vitdominerade motorsporten. Nu ryter världsmästaren ifrån mot sina kollegor i branschen, efter den senaste tidens demonstrationer i USA. 

”Jag hade trott att ni skulle ha sett vad som händer och sagt något vid det här laget”, skriver Hamilton på Instagram.

Sedan George Floyd, 46, kvävdes till döds under ett polisingripande i Minneapolis demonstrerar tusentals människor i USA. Samtidigt har flera kändisar gått ut och visat sitt stöd för Floyd på sociala medier.

En av dessa är formel 1-stjärnan Lewis Hamilton – och hu går den sexfaldige världsmästaren till hård attack mot sina kollegor inom motorsporten.

”Jag ser alla er som väljer att hålla er tysta, några av er är stora stjärnor men säger ändå ingenting trots denna orättvisa. Jag har inte hört ett knyst från någon i min sport, som så klart är väldigt dominerad av vita. Jag är en av de enda mörkhyade personerna och ändå tvingas jag stå helt ensam”, skriver Lewis Hamilton på Instagram under söndagskvällen.

Han tillägger även att han bara stödjer de fredliga demonstranterna och inte de som plundrar och bränner ned byggnader.

Lewis Hamiltons uppmaning

Hamilton var den första mörkhyade personen att någonsin köra i formel 1 och är i dag en av sportens främsta genom tiderna.

Mercedes-stjärnan har över 16 miljoner följare på Instagram och har frekvent använt sin plattform för att uttala sig om ämnen som engagerar honom. 

”Vi kan inte ha fred innan våra såkallade ledare gör något. Det här är inte bara i Amerika utan även i Storbritannien, Spanien, Italien och hela världen. Vi måste ändra sättet som minoriteter behandlas på. Vi föds inte med rasism i våra hjärtan, det är något vi lär oss av de som vi ser upp till”, skriver han.

Charles Leclerc: ”Det var helt fel av mig”

Flera profiler har efter Hamiltons meddelande följt den regerande världsmästarens uppmaning. Bland de som uttalat sig finnas bland annat Charles Leclerc, Daniel Ricciardo, Alexander Albon och Lando Norris.

”Jag har inte skrivit något eftersom jag inte visste vad jag skulle säga. Men det var helt fel av mig. Jag tycker fortfarande det är svårt att uttrycka mig om några av de hemskheter jag sett på internet, men vi måste möta rasism med handling, inte med tystnad”, skriver Charles Leclerc på Instagram.

https://twitter.com/JennieGow/status/1267345898234957824
Artisten Beyoncé är en av flera världsstjärnor som engagerat sig i George Floyds dödsfall

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.