Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marcus Ericsson om hemliga bröllopet – och piken till formel 1

Marcus Ericsson.
Foto: ARIANA RUIZ / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Ericsson.
Foto: MICHAEL CONROY / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är äntligen dags för en av årets stora racinghöjdpunkter, Indy 500, att dra igång.

Som en del i uppladdningen har den regerande mästaren Marcus Ericsson gift sig – utan att berätta för någon.

– Det var väldigt intimt men helt perfekt, säger han.

Den sjuttonde april 2023 är en dag som Marcus Ericsson aldrig kommer att glömma. Det var nämligen då han gifte sig med kärleken Iris Tritsaris Jondahl.

– Livet som gift är mycket bra. Iris har ju varit med mig de sista åren. Hon har varit min stora support och vid min sida så det är är väl inte så jättestor skillnad så. Men det känns fantastiskt, säger Ericsson.

Men han måste fortfarande förklara för folk han möter att han gift sig, trots att paret gick ut och berättade om det på sina sociala medier.

– Det var många som trodde att vi förlovat oss. Jag tror att det fortfarande är många som inte fattar.

Var det medvetet?

– Ja, men det var det. Vi bestämde oss för att göra det och ville göra det här i USA för att kunna starta våra liv tillsammans här. Så vi hoppade över den fasen. Vi berättade bara för närmsta familjen att vi skulle göra det. Sen vill vi ju ha ett riktigt bröllop och firande med familj och vänner i framtiden någon gång.

https://www.instagram.com/p/CrY4mfvuARz/

Vid ceremonin närvarade utöver bröllopsparet även Ericssons personlige tränare Alex Elgh. Han var där som vittne – och bröllopsfotograf.

– Han får ändå godkänt skulle jag säga! Han stod med sin Iphone och fotade så det var inte så high tech... Men vi kommer ju slå på stort och göra ett riktigt bröllop senare och då får nog Alex se sig utkonkurrerad på fotografplatsen, säger Ericsson med ett skratt.

Marcus Ericsson: ”Svårt för folk att förstå”

Den svenske racingstjärnan fick en perfekt inledning på säsongen med en seger i premiärracet i St Petersburg.

– Det blir inte så mycket bättre än det. Jag tycker att jag har utvecklats på olika områden, framför allt i kval där jag varit bättre i år jämfört med tidigare. Det är något vi lagt mycket arbete på så det är kul att se den utvecklingskurvan, säger Ericsson.

De senaste två loppen har han dock tappat poäng. I mästerskapet har han halkat ner från första till tredje plats, där han nu är 19 poäng bakom ledande Alex Palou.

– Jag är lite besviken på sista två. Jag tycker att vi haft bra fart men det känns i efterhand som vi valde fel strategi så det är lite frustrerande. Samtidigt är det en lång säsong, det går upp och ner. Alla kommer ha dåliga helger och har man åtta eller tia som sin lägstanivå, det är då man kan vinna mästerskap.

I helgen inleds kvalet till Indycar-säsongens stora höjdpunkt, Indianapolis 500.

För den regerande mästaren Marcus Ericsson har fjolårets seger lett till att mångas bild av honom helt förändrades.

– Jag tror att problemet eller utmaningen för mig var att man får en stämpel när man är i formel 1 i fem år och ligger bland de sista för det mesta. Det är svårt för folk att förstå hur materialbaserad formel 1 är och att jag inte fick en chans att visa vad jag kunde. Det krävdes en Indy 500-seger för att visa alla vad jag verkligen kan. Det är kul att få det kvittot på att jag är en av de bästa i det jag håller på med, säger han.

Foto: MIKE DINOVO / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Har du själv ändrats på något sätt?

– Jag är samma person, det tycker jag är viktigt. Men man har ju en annan självsäkerhet nu. När jag kom från formel 1 så var mitt självförtroende rätt nerkört och jag fick jobba rätt hårt för att bygga upp det igen. Och även om man alltid tror på sig själv så känner jag att jag verkligen har bevisat för mig själv nu att jag kan leverera på högsta nivån. Det har jag med mig i allt jag gör nu.

Formel 1:s ord som ledde till kritikstorm

När formel 1-cirkusen var på besök i början av maj beskrev rapparen LL Cool J Miamis GP som ”det största spektaklet i racingvärlden” – något som inte togs särskilt väl emot av Indycarpubliken.

– Ja, jag såg det... säger Ericsson med ett skratt.

Han fortsätter:

– Det var väl lite av en miss tycker jag. Nu har jag inte kört Miamis GP, men jag har kört många formel 1-lopp och det finns inget som är på samma nivå som Indy 500. Det är ett unikt event som är ”det största spektaklet i racing”, som ju är det Indy 500 alltid har kallats.

Lewis Hamilton i Miami.
Foto: BRETT FARMER/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Vad är det som gör just Indy 500 så speciellt?

– Det är dels historiken, att det har funnits i över 100 år. Och så är det så mycket större än racingen. Hela Indianapolis och Indiana lever Indy 500 i en hel månad, det är inte bara en helg. Jag bor ju här och alla snackar om Indy 500, hänger ut flaggor på sina hus. För flera familjer har det haft betydelse i flera generationer, de har sina biljetter som de haft i 50, 100 år och de sitter alltid på samma platser. Det är runt 330 000 människor som är på plats varje år. Och så farterna då. Vi kör 360 kilometer i timmen hjul mot hjul, 33 bilar. Det är något väldigt unikt med det som inte går att jämföra med andra tävlingar.

Inför årets Indy 500 har Ericsson valt att köra i en specialdesignad hjälm i Ronnie Petersons ära.

https://www.instagram.com/p/CsTlstFO-VV/

Det är långt ifrån första gången som 32-åringen hyllar den svenske racinglegendaren. Under sin tid i formel 1 körde han med en Ronnie Peterson-replica i samband med Monacos Grand Prix och även den hjälm han kör med till vardags i Indycar är influerad av Peterson.

– Ronnie var ju den som på något sätt visade vägen för Sverige i motorsportvärlden. Det är kul och coolt att få hedra honom, säger Ericsson.

Vill hjälpa barnen: ”Såg jäkligt coolt ut”

Den som tycker om hjälmar har även chansen att buda hem en av Ericssons andra specialdesignade hjälmar. 

Han inledde månaden med att köra Indianapolis GP med en hjälm dekorerad av teckningar från sjuka barn, där alla intäkter från budgivningen kommer att gå till barnsjukhuset Riley's i Indianapolis. 

– Jag försöker använda min plattform nu när jag blivit Indy 500-mästare för att göra bra saker och då kom den här idén upp i vintras. Och jag tyckte det såg jäkligt coolt ut, säger Ericsson.

https://www.instagram.com/p/CsCsmxXt0qu/

Han valde just Indianapolis GP dels för att starta uppladdningen inför Indy 500, dels för att uppmärksamma ”Mental Health Awareness Month” som sker i maj varje år i USA.

– Jag tycker att det är viktigt område speciellt i dagens samhälle.

Har du kämpat med mental hälsa själv?

– Absolut. Jag tycker det är ett jätteviktigt område del för idrottsmän, men även i stort. Det är något jag varit nyfiken på under hela min karriär och jag har jobbat med flera olika mentala tränare. Nu i vinter har jag jobbat väldigt hårt med Stig Wiklund i Sverige som har hjälpt mig jättemycket att utveckla det mentala. Det är ju människors superkraft på något sätt, hur man hanterar det och använder det till sin styrka. Och det kan också vara ens största fiende. Jag tycker det är så kraftfullt och jag vet hur många som har det tufft och de problem som finns i dagens samhälle. Så det är ett viktigt område att belysa den här månaden.

Just det mentala är en av de viktigaste delarna att hantera inför ett sådant jätteevenemang som Indy 500 är.

– Man får ju försöka balansera det. Tänker man för mycket på hur stort det är kan det bli en låsning. Det är som vårt OS, man får en chans per år och då gäller det att leverera. Det är inte alltid så lätt att göra det så det gäller att ha en plan och vara förberedd.

Om du måste välja mellan att vinna mästerskapet eller att ta en andra seger i Indy 500, vad tar du?

– Det är helt klart Indy 500. Sen vill jag ju vinna båda... men Indy 500 är ändå det absolut största.

Enorma pokalen: ”De fick till min frisyr”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.