Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här finns svaren på gåtan Schumacher

GLAND. Exakt tre år har passerat.

Exakt ingenting tyder på att vi får ett mirakel.

– Med facit i hand hade det kanske varit bäst om han gått bort på en gång, säger vännen Mats Nordström.

Hur mår egentligen Michael Schumacher?

SportExpressens Ludvig Holmberg har åkt till F1-legendarens lyxvilla i Schweiz – för att söka svar.

En ensam väg borrar sig rakt ut i skogen. Jag rullar långsamt fram över asfalten i min fallfärdiga hyrbil. Till höger om mig? Träd. Till vänster? Ännu mer träd. Men några hundra meter fram, vid slutet av vägen, skymtar en stor, svart port.

Det är dit jag ska.

Där inne, i en villa värderad till 400 miljoner kronor, bor Michael Schumacher.

Jag kör in till kanten, vrider av tändningen och kliver ur bilen. Det är helt tyst här ute i skogen. Allt som hörs är fågelkvitter. Det sägs att det bor 12 000 människor här i Gland, tre mil utanför Genève, men inte en enda syns till.

Med försiktiga steg kliver jag fram mot porten. Den är omgiven av två stora stenmurar, med slitna tegelpannor ovanpå. Två lyktor hänger från var sin pelare och en övervakningskamera stirrar mig rätt i ansiktet.

Frågorna är så många: Hur mår ”Schumi”? Varför har vi varken sett eller hört någonting från honom på tre år? Stämmer uppgifterna om att han väger blott 45 kilo? Är han förlamad?

Samtidigt som jag står här och funderar hörs det ett ljud från andra sidan porten.

Det är en bil, som närmar sig i hög fart. Jag hör den bromsa, jag hör en dörr som slås igen – och plötsligt öppnas porten och en välbyggd man med blåjeans, stickad tröja och kortklippt hår kliver fram mot mig.

Han har mord i blicken.

– Vad gör du här?!

 

 

Michael Schumacher skadade sig i en skidolycka 29 december 2013 och låg först i koma i sex månader.  Foto: Image Point/Rex / IMAGE POINT/REX/ALL OVER PRESS REX FEATURES
Managern Sabine Kehm.  Foto: Anadolu Agency / GETTY IMAGES ANADOLU
Hustrun Corinna.  Foto: Micha Will / BONGARTS/GETTY IMAGES BONGARTS
Sonen Mick.  Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/HOCHZWEI IMAGO SPORTFOTODIENST
Svenske vännen Mats Nordström.  Foto: / PRIVAT
Utanför Michael Schumachers hus i Gland. Foto: Expressen / LUDVIG HOLMBERG
Utanför Michael Schumachers hus i Gland. Foto: Expressen / LUDVIG HOLMBERG
Utanför Michael Schumachers hus i Gland. Foto: Expressen / LUDVIG HOLMBERG
Norske vännen Ola Töråsen. Foto: / PRIVAT
1 / 9

 

***

Det var den 29 december 2013 som allting förändrades. Innan dess levde Michael Schumacher ett liv som de flesta bara kan drömma om.

Han var lyckligt gift med Corinna, hade två barn – Mick och Gina-Marie – och förmögenheten från F1-karriären uppskattades till sisådär nio miljarder kronor.

Vad han gjorde om dagarna? Roade sig.

– Han har alltid varit en otroligt lekfull kille, säger norrmannen Ola Töråsen.

Han lärde känna honom i Trysil, där ”Schumi” spenderade vintrarna under drygt tio års tid.

– Det var aktiviteter hela tiden. Vi åkte skidor, det var utflykter och vi drog ofta över till Sverige för att åka snöskoter, säger Ola.

Ni stod varandra nära?

– Under de sista åren har han ju inte varit här, eftersom barnen blivit äldre, och då har vi glidit ifrån varandra. Men förut var vi extremt nära. Vi umgicks i princip varje dag under vintrarna och jag skötte om hans hus när han inte var i Trysil.

– Jag fick till och med hans post hem till mig.

Mats Nordström från Forshaga brukade också umgås med ”Schumi” under vintrarna i Trysil. När jag når honom på telefon sitter han i sin stuga i den norska skidorten.

– Det är så mycket minnen, säger Mats och blir tyst för en stund.

– Michael var en riktig levnadskonstnär. Eller, han är en riktig levnadskonstnär kanske jag borde säga.

På vilket sätt?

– Han var alltid så positiv när han var här i Trysil, han fann vägar runt alla problem: ”Hur får vi till det här, så att det blir trevligt för alla?” En sprallig kille som såg möjligheter!

Man var dock tvungen att vinna hans förtroende innan man fick komma nära, förklarar Mats Nordström.

– Det tog ett tag, men sen litade han på en. Till exempel var det förbud mot att ta foton när vi gjorde saker, han ville inte att det skulle komma ut bilder. Han ville bara kunna slappna av och ha roligt.

Mats skrattar till. Sen berättar han om ett minne från Ungerns GP, när Schumacher stod på toppen av sin karriär och segrarna bara haglade in.

– Michael stod och blev intervjuad av alla journalister, men så fick han syn på mig! Då vände han ryggen till alla journalister, kom fram till mig och började direkt prata om våra skotersafaris.

– Det är en väldigt fin människa.

 

 

HAR TVÅ BARN - KÖRDE HEM SJU VM-TITLAR I F1

Namn: Michael Schumacher
Ålder: 47 år
Född: Hürt, Tyskland
Bor: Gland, Schweiz
Familj: Frun Corinna, 47, dottern Gina-Marie, 19, och sonen Mick, 17.

Karriär:
# Debuterade 1991 för Jordan. Hamnade sedan i Ferrari, efter en sejour i Benneton, och det var där han hade sina största framgångar. Avslutade karriären 2006, men gjorde sen comeback och körde tre säsonger för Mercedes.


# "Schumi" vann i 91 av sina 308 starter i F1. 155 gånger var han på pallen och totalt sju gånger avslutade han säsongen som mästare (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004).


# Han beskrivs ofta som en perfektionist, i F1-sammanhang. En väldigt smart, bestämd och envis förare. Bland hans främsta rivaler minns vi Jacques Villeneuve, Mika Häkkinen och David Coulthard.

 

 

 

Ni har säkert redan koll på vad det var som hände för tre år sen.

Michael Schumacher åkte skidor med sonen Mick i Méribel, Frankrike, och var ute i ett offpist-område – när han plötsligt ramlade och slog huvudet i en sten. Han svävade mellan liv och död och på sjukhuset i Grenoble tog man beslutet att försätta honom i koma.

Sex månader senare vaknade ”Schumi”. Och ytterligare ett halvår senare kunde han förflyttas till villan i Gland.

Vad som hänt sen dess? Ytterst få vet.

Manager Sabine Kehm har meddelat att han gör ”små framsteg”, men så mycket mer än så har inte kommunicerats från officiellt håll. Schumacher har inte visat sig och han har inte heller uttalat sig efter den 29 december 2013.

Effekten av det: Spekulationer. Rykten. Medialt kaos.

Vi har kunnat ta del av källor som berättat att rehabiliteringen går ”smärtsamt långsamt”, vittnen som viskat om att Schumacher sitter förlamad i en rullstol och har problem med såväl talet som minnet – och uppgiftslämnare som påstått att han rasat i vikt på grund av muskelförtvining och nu väger 45 kilo.

När den tyska tidningen Die Bunte sen gick ut med en positiv nyhet, att ”Schumi” tagit sina första steg efter olyckan, då svarade frun Corinna med att skicka in en stämningsansökan. Familjens advokat Felix Damm förklarade då i rättssalen: ”Påståendet är helt enkelt inte sant. Michael kan inte stå upp, inte ens med hjälp från medicinsk personal.”

Förra sommaren gick sen jakten på information fullständigt över styr.

En anställd på helikopterföretaget Rega, som flög Michael Schumacher från Grenoble till Schweiz, hade kommit över ”Schumis” sjukjournaler och försökte sälja dem till utvalda tidningar i Europa. Prislappen: 500 000 kronor. Ingen nappade. Och ganska snabbt lyckades schweizisk polis gripa mannen, eftersom han inte krypterat mejlen som skickats ut. De digitala fotspåren ledde rakt till Regas kontor.

I häktet valde mannen sen att hänga sig själv.

– Den stora skandalen är hur familjen har hanterat den här situationen, säger Roger Benoit, krönikör på den schweiziska tidningen Blick.

Benoit har varit aktiv sen 1970 och bevakat 704 GP-tävlingar i F1. Han upprepar ordet ”skandal” tre-fyra gånger.

– Jag menar, det räcker med en mening! Folk undrar hur han mår, ge dem någonting!

– Det är en skandal, om du frågar mig.

 

 

SLOG HUVUDET I STEN - SÅ GICK OLYCKAN TILL

# Det var under morgonen den 29 december 2013, en söndag, som Michael Schumacher och den då 14-årige sonen Mick gav sig ut för att åka skidor i franska Méribel, där familjen hade en vinterstuga. De ska ha tagit sig hela vägen upp till Saulire, toppen ovanför Méribel som ligger på 2 738 meters höjd, och sen kastat sig ut i pisten.

# "Schumi" och Mick tros ha tagit den branta Couloir Tournier-nedfarten och sen åkt över i Biche, innan de gett sig ut offpist – i riktning ner mot Méribel-dalen. Det finns en hel del stenar i just det området, vilket också har synts på bilder som har tagits efter olyckan. Just den här morgonen ska det ha kommit 20 centimeter nysnö, vilket kan ha gjort att stenarna inte var synliga.

# Schumacher har flera gånger om beskrivits som en mycket skicklig skidåkare. Det kan även den svenske vännen Mats Nordström intyga. "Han åkte ju flera månader varje vinter och var väldigt duktig. Jag minns att han hade en härlig balans och en enorm känsla. Det finns nog vissa likheter mellan att köra formel 1 och att åka skidor", säger Nordström, som under flera vintrar åkte skidor ihop med Schumacher i norska Trysil.

# Enligt ett vittne ska Michael Schumacher ha åkt i "max 20 kilometer i timmen" när han plötsligt ramlade och slog huvudet i en av stenarna i offpist-området. Schumacher hade på sig en hjälm och med stor sannolikhet räddade det hans liv – men i efterhand har det spekulerats i om den GoPro-kamera som var monterad ovanpå hjälmen kan ha påverkat skadan på något sätt.

 

Har de en skyldighet att prata?

– Familjen får göra hur de vill, men jag tycker inte att man gör på det här sättet. Inte om man har miljontals fans som sitter och undrar. Journalister gör sitt bästa för att ta fram information, men de motarbetas hela tiden av familjen.

Roger Benoit tror att det är ”väldigt, väldigt illa” med Schumacher. Annars hade vi redan fått andra besked, förklarar han. Benoit befarar också att det dröjer innan vi får några nyheter.

– Jag är rädd att allting kommer sluta som det gjorde för motorcykelstjärnan Reinhold Roth. Han har suttit i rullstol sen 1990 och sagt ett enda ord på 26 år: ”Morgen”.

– Vad är det för liv?

 

Tystnaden kring Michael Schumacher har även fått vännerna i Norden att misströsta.

Ola Töråsen följer utvecklingen från sin stuga i Trysil och får då och då rapporter från sina vänner nere i Tyskland. Men när han väl får höra någonting är det sällan – eller ja, aldrig – någonting positivt.

– Jag får lite information från gemensamma tyska vänner och… det är väl inte så bra, för att säga så, säger Ola.

– Som jag har förstått det låg han så länge i koma och skadorna har blivit så stora att…

Han hejdar sig själv mitt i meningen.

– Man ska alltid hoppas på ett under, men det ska mycket till, säger Ola Töråsen.

Även om han kommer tillbaka, så kommer det inte att vara samma Michael som förut?

– Nej.

Han fortsätter:

– Jag kan inte medicin och jag vet inte hur exakt man kan vara när det gäller hjärnskador, men han kommer alltid att vara präglad av det här. Och chansen för att det här ska sluta bra blir ju mindre och mindre för varje dag som går.

Ola blir känslosam när han tänker tillbaka på de vilda skoterturerna med Schumacher. Gränserna tänjdes hela tiden, men det hände aldrig någonting. Sen kom olyckan i stället i en skidbacke i Frankrike.

– Det är svårt att ta in. Det var verkligen mycket större risk att det skulle hända någonting när vi höll på.

– Och jag tänker på sonen Mick nu, som har blivit 17 år och åker så bra i formel 4-serien. Michael skulle glädja sig så enormt av att se det…

Mats Nordström har också svårt att greppa hela situationen. Och han blir frustrerad av tystheten kring ”Schumis” tillstånd.

– Det är ju helt tyst! Jag har kontakt med människor som känner Michael väldigt, väldigt väl, men under den sista tiden har inte ens de fått några rapporter. Det är ledsamt, mycket ledsamt.

Mats fortsätter uppgivet:

– Det är synd att det inte blev någon bättring. Han ligger där som ett paket. Med facit i hand hade det kanske varit bäst om han gått bort på en gång, säger Mats.

– Det är oerhört jobbigt för familjen, vad jag kan förstå, som det blivit.

Mats och Ola berättar att familjen Schumacher nu har sålt huset i Trysil. Även privatjeten, värd 185 miljoner kronor, har sålts. Enligt tysk media behövs pengarna för att finansiera vården, som uppges kosta 1,4 miljoner kronor i veckan. Ett medicinskt team på 15 personer, lett av läkaren Jean-Francios Payen, jobbar med honom dagligen.

Tidningen Die Bunte, den som har blivit stämd, skriver: ”Corinna vet att hennes make, som kräver vård dygnet runt, aldrig kommer att kunna njuta av vare sig stugan eller privatjeten igen. Hon är helt enkelt tvingad att acceptera sitt nya liv.”

 

 

***

 

Tillbaka till lyxvillan i Gland.

Den välväxte mannen har precis frågat vad jag gör här och det är, så klart, en berättigad fråga. Han tycks vara säkerhetsvakt och gör bara sitt jobb.

Jag förklarar att många i Sverige undrar hur det egentligen är med Michael Schumacher och att jag kommit hit för att undersöka om jag möjligtvis skulle kunna få prata med någon – vem som helst – om situationen.

Mannen ser plötsligt inte lika mordisk ut i blicken. Han ler nästan. Finns det kanske lite hopp, ändå?

Då säger han:

– Så här är det… Jag måste be dig att omedelbart lämna området.

Jag går tillbaka till hyrbilen.

Frågorna om Michael Schumacher finns kvar. Svaren får vi fortsätta att vänta på.

HÄR ÄR SKADORNA PÅ SCHUMACHERS HJÄRNA

# Michael Schumacher hade på sig hjälm när han slog huvudet i en sten under skidturen i Méribel. Enligt vittnen rann det blod från hans huvud och han var medvetslös i ungefär en minut efter kraschen. Tio minuter senare, när ambulanshelikoptern anlände, var han dock medveten och alert. Men under de två efterföljande timmarna försämrades hans tillstånd kraftigt och efter 90 minuter var han återigen medvetslös. Schumacher genomgick två operationer och försattes i koma.

# F1-legendaren ska ha drabbats av ett "epiduralt hematom", som är en blödning mellan de yttre hjärnhinnorna och skallen. Blödningen är alltså inte i själva hjärnan, men den påverkar ändå hjärnan eftersom tryck skapas i skallen. Det är också anledningen till att skadan kräver ett omedelbart kirurgiskt ingrepp. Schumacher ska även ha drabbats av både kontusion och ödem i hjärnan, som går att jämföra med blåmärke och svullnad.

# Ingreppen uppges ha handlat dels om att ta bort blodproppar som uppstått på grund av hematomet, dels om att öppna själva skallen för att minska trycket (kranietomi). Genom att försätta honom i koma minskade man hjärnaktiviteten och kunde lättare få ner svullnaden. Först efter sex månader väckte man Michael Schumacher.

# "Sex månader är lång tid och det är få som blir helt återställda", säger Magnus Tisell, verksamhetschef på Neurokirurgiska avdelningen vid Sahlgrenska sjukhuset. "Det kan bland annat uppstå problem med inlärningen eller problem med att röra sig. Den största utvecklingen sker redan under det första året. Efter det har man en någorlunda uppfattning om hur återställd personen kommer att vara i framtiden".