Lewis Hamilton steget före Sebastian Vettel. Men i VM-tabellen är det tvärtom i den redan klassiska duellen. Foto: FRANKHOERMANN/SVEN SIMON / IMAGO/SVEN SIMON IMAGO SPORTFOTODIENSTLewis Hamilton steget före Sebastian Vettel. Men i VM-tabellen är det tvärtom i den redan klassiska duellen. Foto: FRANKHOERMANN/SVEN SIMON / IMAGO/SVEN SIMON IMAGO SPORTFOTODIENST
Lewis Hamilton steget före Sebastian Vettel. Men i VM-tabellen är det tvärtom i den redan klassiska duellen. Foto: FRANKHOERMANN/SVEN SIMON / IMAGO/SVEN SIMON IMAGO SPORTFOTODIENST
Lewis Hamilton. Foto: HOCH ZWEI / PICTURE ALLIANCE / HOCH ZWEI/IBL DPALewis Hamilton. Foto: HOCH ZWEI / PICTURE ALLIANCE / HOCH ZWEI/IBL DPA
Lewis Hamilton. Foto: HOCH ZWEI / PICTURE ALLIANCE / HOCH ZWEI/IBL DPA

Han är på väg att förlora titeln igen

Publicerad

Från storfavorit till frustrerad jägare.

Lewis Hamilton förlorade VM-titeln till Nico Rosberg i fjol och är på väg att göra om samma sak i år.

På hemmabanan Silverstone måste Hamilton besegra rivalen Sebastien Vettel för att hålla liv i VM-drömmen.

Kaxiga racerförare finns det gott om. De är lite som boxare som tydligen behöver vara övertygade om sin egen överlägsenhet för att kunna prestera på toppnivå.

Kaxigast av alla är Lewis Hamilton som lever F1-hypen fullt ut med dyra accessoarer, party, filmstjärnor och fräcka tatueringar. Att han på egen hand förlorade till Nico Rosberg förra säsongen blev inte mer än en liten buckla i den välputsade fronten.

Bråket med Sebastian Vettel i Baku och tuppfäktningen mellan de två rivalerna i Österrike spär bara på bilden av två arroganta vinnarskallar som tänker göra allt för att besegra den andre. 

Jag är säker på att Lewis Hamilton njuter av alla listor över klassiska F1-dueller som nu tapetserar motorsportsajterna. Hamilton-Vettel nämns i samma dokument som Senna-Prost eller Villeneuve/Hill-Schumacher.

Men för att det manuset ska fungera måste till slut Lewis Hamilton besegra Sebastian Vettel. 

För att arrogansen och stjärnstatusen ska bottna och bli mer charmig än stötande måste Lewis Hamilton börja vinna igen.

 

LÄS MER: Dokument om Lewis Hamilton 

 

Mercedes har erkänt att de två tävlingar i rad har svikit sin stjärnförare. I Baku lossnade huvudskyddet efter slarv och växellådsbytet i Österrike kostade troligen Hamilton segern. Både i Baku och Österrike var Hamilton snabbare än Vettel men misstagen ledde till stora poängtapp.

Inför F1-loppet på Silverstone, Hamiltons hemmabana, leder Vettel VM-racet med 20 poäng. Vi har bara kört halva säsongen och det är klart att ett par otursrace för Vettel räcker för att ge Hamilton ledningen men för att Lewis Hamilton ska kunna fortsätta att vara Lewis Hamilton behöver han besegra Vettel inför hemmapubliken.

Han behöver den perfekta F1-helgen med snabbaste kvaltid och dominant seger i racer för att känna att han har kontroll på Ferrari-föraren.

Vinner Vettel på Silverstone skaffar han sig ett stort mentalt övertag. Då blir det mer än en buckla i fronten och då tror jag inte att Lewis Hamiltons självförtroende räcker till för att mota bort tvivlen i andra halvlek av säsongen.

För precis som för boxaren som tvekar, som blir rädd för motståndaren så är den passiva racerföraren slagen redan på förhand.

 

Honda-motorer eller inte? Vi som ser rubrikerna om Marcus Ericssons Sauber-team den här sommaren undrar säkert vad som är på gång. Precis när vi börjat intala oss att Honda-dealen för 2018 kanske ändå var bra så är hela uppgörelsen kastad i sjön. Nu talar allt för att Sauber stannar kvar hos Ferrari i några år till.

 

LÄS MER: Sauber skrotar Honda-motorerna 

 

Jag får också höra lugnande ord från F1-depån. Det kanske verkar rörigt i Saubers garage men det är tvärtom nu saker och ting är på väg att ordnas till. Monisha Kaltenborn fick en lång smekmånad med de nya ägarna Longbow Finance men nu är den över och nu byggs teamet upp igen från grunden. Nya teamchefen Frederic Vasseur börjar på måndag och behöver sätta full fart med framför allt utvecklingen av nästa års bil. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag