Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hamilton vann i Qatar – närmar sig Verstappen

Foto: XAVI BONILLA/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / XAVI BONILLA/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: FLORENT GOODEN/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / FLORENT GOODEN/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: XAVI BONILLA VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/PANORAMIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Sena bestraffningar såg ut att kunna avgöra grand prix-helgen på nya banan i Qatar till Mercedes fördel. 

Ett gäng punkteringar öppnade upp för annat efter halva loppet – men längst fram seglade Lewis Hamilton igenom och vann.

Det som såg ut att bli en tuff helg för Red Bull efter ett mindre lyckat kval från Sergio Perez blev ännu tuffare efter att Max Verstappen fått en bestraffning på fem platsers nedflyttning på grund av att han brutit mot reglerna under en gulflagg i kvalet. 

Mercedes Valtteri Bottas fick också en bestraffning för att inte ha saktat ner tillräckligt under gulflaggen, men bara tre platsers nedflyttning vilket gav stallet bättre förutsättningar i loppet. 

Ett gyllene läge för Lewis Hamilton, på pole position, att direkt sticka i väg själv för att minska poänggapet till Verstappen i VM-tabellen – och han tog det.

Punktering vände på läget 

Hamilton fick en bra start och kunde snabbt skapa sig en lucka ner till resten av fältet, men en Max Verstappen på krigsstigen var redan efter fem varv uppe närmast bakom Hamilton efter en fantastisk start från sjunde position, men hade svårt att täppa till luckan.

Mercedes Valtteri Bottas kunde efter en tuff start klättra i fältet efter hård påmaning av teamet upp till en klar tredjeplacering. Men efter dryga 30 varv körda kom smällen för Mercedes. Bottas åkte på en punktering på fel del av banan och var tvungen att ta sig till depån med ett släpande underrede och skadad framvinge. 

De båda Red Bull-bilarna och Hamilton såg till att snabbt göra nya byten för att undvika samma öde som Bottas – som senare var tvungen att avbryta loppet efter skadorna.

Hamiltons taktik täpper till gapet

Mot de sista varven kom fler punkteringar för de båda Williamsförarna George Russell och Nicholas Latifi, efter att däcken inte klarat av trycket och de övriga förarna i fältet fick order om att absolut inte köra utanför banan med risk för punkteringar.

Men i slutändan handlade det bara om en förare. Lewis Hamilton. Max Verstappen låg hela tiden tvåa, men kunde aldrig ta sig nära britten. Han lyckades dock ta en extra poäng för snabbast varv vilket innebär att Hamilton tar sig sex poäng närmre i totalställningen och bara har åtta poäng upp till Verstappen med två lopp kvar att köra i mästerskapet.

Trea i loppet blev Alpines Fernando Alonso, som lyckades hålla en rusande Sergio Perez bakom sig, det är Alonsos första pallplacering på hela sju år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.