Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgsstrejken som kan påverka rally-VM

Foto: MICKE FRANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: GORAN ASSNER / GÖTEBORGS HAMN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Prins Carl Philip öppnade svenska rallyt under torsdagen.Foto: (C) SIMONE SYVERSSON / (C) SIMONE SYVERSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUR

Den pågående hamnstrejken drabbar allt fler.

Nu riskerar de brittiska rallydeltagarna att inte komma hem i tid.

– Den här strejken förstör tidsplanen, säger Richard Millener.

På söndag den 17 februari väntas en ny strejk i Göteborgs hamnterminal. Det är då sista dagen på Rally-VM i Värmland kommer att vara och de brittiska förarna måste hem med sina bilar på måndagen för att förbereda sig för Mexikorallyt.

– Problemet är att vi bara har tre dagar på oss, när vi kommer hem, förrän den första bilen ska till Mexiko. Alla extra förseningar kommer att påverka våra reparationer och det arbetet vi behöver göra innan Mexiko, säger Richard Millener, Teamledare på M-Sport Ford WRT.

”Alla våra färjor var bokade”

Göteborgs hamnstrejk kommer att börja på söndagen och den senare lockouten pågår till nästa strejk dagen efter, enligt Svenska hamnarbetarförbundet. Det är i Göteborg som britterna ska frakta sina bilar över till Storbritannien på måndagen. 

– Vi blev meddelade i början av veckan om strejken. Men alla våra färjor var så klart bokade redan, säger Richard Millener.

”Strejken förstör”

Teamet har kollat på andra rutter, men det skulle betyda att de blir tvungna att använda fler människor för att frakta bilarna. Vilka de inte har.

– Vi skulle behöva använda fler människor att få bilarna tillbaka tidigare och var omöjligt på grund av strejken som inte kan garantera att några färjor går

– Detta är väldigt svårt för oss, det blir även en extra kostnad för att göra allt snabbare än planerat och att skynda på allt. Ibland kan det ske olyckor, och då måste vi reparera mer och det blir ett större arbete. Man vet aldrig vad som händer och den här strejken förstör tidsplanen, säger, Richard Millener.

En konflikt som pågått i flera år

Konflikten bottnar sig i att APM terminals har ett kollektivavtal med Transport men inte med Hamnarbetarförbundet. En konflikt som pågått i flera år. 

– Problemet är att de har för tajta program för att åka världen runt och köra VM-rally. Så att de tappar en eller två dagar i sin planering är ett stort problem för de att hinna med sina tidsplaner. Det ställer till det för de att hinna göra klart allt inför nästa VM-tävling, säger Glenn Olsson, VD för Sweden Rally.

”Vi kan inte göra så mycket”

Rally Sweden söker information om den eventuella hamnstrejken. Det är många bilar som ska fraktas och de kan inte hjälpa britterna i detta fall.

–  Nej, alltså vi kan inte göra så mycket mer än att försöka få information i vad som händer. Vi kommer inte att kunna vara med och köra i väg bilarna, utan de kan få svar på vad de kan göra.

Rally Sweden är i kontakt med politiker för att få mer information om situationen.

– Vi har lyft frågan till de politiker vi haft kontakt med och försöka få lite information om vad som händer, för att kunna ge informationen till våra team. Det är vad det är.

 

Strejk och Lockout

Strejk är när de anställda via sitt fackförbund lägger ner arbetet.

Lockout är en åtgärd i strid som arbetsgivaren gör efter en strejk och utestänger anställda från deras arbetsplats. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.