Fredrik Lindgren om mörka perioden – stödet från hustrun

Fredrik Lindgren har kämpat sig tillbaka efter dubbla uppehåll.
Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN
Lindgren tackar sin fru
Foto: Privat/Instagram

Fredrik Lindgren har ett tufft år bakom sig.

Speedwaystjärnan har lidit av både depression och andnöd, vilket tvingade honom att ta en paus från tävlandet.

Eller snarare var det hans fru som tvingade honom.

– Det var hon som stoppade mig från att köra vidare. Hon stoppade mig av kärlek, säger han.

Sedan några veckor tillbaka är den svenska speedwaystjärnan Fredrik Lindgren, 36, tillbaka på banan. 

I helgen väntar nästa GP-tävling i Cardiff. För Lindgren, som tillbringat många år under sin period i den brittiska ligan, blir det ett kärt återbesök där han hoppas kunna klättra från en femteplacering i totaltabellen.

– Jag känner att min form är på väg tillbaka och om det kan fortsätta så har jag stor chans att ta medalj. Vi är bara halvvägs i serien och det är mycket som står på spel, säger Lindgren, till vardags i Västervik Speedway. 

Men att han kommer stå där på startbanan var fram till nyligen ingen självklarhet.

I slutet av juni pausade han säsongen helt på grund av hälsoproblem. Lindgren hade då haft stora problem med andnöd, meddelade han själv på Facebook, vilket låg bakom beslutet.

Än i dag är han inte 100 procents frisk, förklarar speedwayföraren.

– Jag har haft problem med det tidigare när jag hade långtidscovid, men trodde att det var över. Men så i slutet på maj började det smyga sig på igen.

Fredrik Lindgrens problem med andnöd

Nu har han fått hjälp av en ny medicin och inhalatorer som hjälper mot tillståndet.

Hur har det varit när det varit som värst?

– När det är som värst har jag problem att få luft alls. Det är svårt att förklara känslan, men det är en otroligt jobbig känsla. Att andas är annars det mest fundamentala du gör utan att tänka på det. Och så måste du plötsligt börja tänka på att du ska andas. Det är otroligt jobbigt, både fysiskt men även psykiskt.

Fredrik Lindgren gick tidigare i år ut och berättade att han lidit av depression, som också ledde till att han avstod från att tävla i lag-VM i oktober. Även om han är tillbaka och tävlar beskriver han att kampen mot depressionen fortfarande pågår.

– När hälsoproblemen kom tillbaka nu blev det psykiskt påfrestande. När jag tog pausen kände jag att jag var på väg ner i något mörker som jag inte vill vara i. Det var därför jag tvingade mig själv att ta den pausen. Som jag mådde då önskar jag inte ens min värsta fiende, säger han.

Hyllar hustrun: ”Hon betyder allt”

Under den tuffa perioden har Lindgren hela tiden haft sin fru Carolina Jonasdotter vid sin sida. Hon är dessutom hans manager och har haft stor inverkan i vilka beslut han tar för sitt eget bästa, berättar han.

– Hon betyder allt. Det var hon som stoppade mig från att köra vidare i höstas, jag med mitt tjurskalliga huvud ville bara köra på. Hon stoppade mig av kärlek. Jag är otroligt tacksam att hon finns vid min sida.

Och hon är minst lika stöttande när Lindgren är tillbaka för att tävla igen.

På sociala medier har speedwaystjärnan delat bilder på Carolina Jonasdotter där hon står upp, hoppar och jublar stort på läktaren under hans tävling.

Lindgren skrattar när bilderna kommer på tal.

– Hon ger mig väldigt stor trygghet när hon är med, det har jag behövt lite extra mycket nu efter pausen. Hon lever sig in i de tävlingarna när jag kör, det visar de här bilderna väldigt mycket.

https://www.instagram.com/p/CZ84-B7MhVW/

TV: Följ med bakom kulisserna med Marcus Ericsson

Expressen träffade Indystjärnan i exklusivt möte

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.