Att följa i framgångsrika föräldrars fotspår är aldrig helt enkelt. Visst finns det vissa dörrar som öppnas snabbare och extra mycket och visst kan ett efternamn locka nya och gamla sponsorer i en önskan om att få uppleva allt en gång till.
Motorsporten vimlar av far-son-historier. Vi har Graham och Damon Hill, Gilles och Jacques Villeneuve och Mario, Michael och Marco Andretti. Men vi har ingen historia lika fascinerande som Michael och Mick Schumachers.
Michael Schumacher anses allmänt vara tidernas bästa F1-förare med sju VM-titlar, 91 segrar och 155 pallplatser på totalt 306 tävlingar. Michael Schumacher förändrade hela formel 1 med sin professionella inställning och även om Lewis Hamilton nu överträffat flera av Schumachers rekord är tysken för många störst av alla och för alltid.
Men arvet efter Michael Schumacher förändrades också den där ödesdigra dagen 29 december 2013. Michael och Mick var i skidorten Meribel och när Michael provade att åka utanför pisten körde han omkull och slog i huvudet på en sten.
Michael Schumacher var en passionerad skidåkare och han ägnade ofta vintersemestern på någon skidort tillsammans med familjen. Men den här gången var olyckan framme och Schumacher, som klarat år av livsfarlig bilracing, fördes med helikopter till ett sjukhus i Grenoble. De första dygnen var kritiska och Schumachers läkare kämpade får att hålla honom vid liv.
Michael Schumacher opererades snabbt för de skador på hjärnan han fick i fallet, det sägs att en kamera på hjälmen förvärrade skadorna men det finns inget officiellt besked om exakt vad som skadades, varför eller hur. Familjen Schumacher har inte velat ge någon mer precis information om hans tillstånd, inte ens i den stora Netflix-dokumentären som familjen medverkade i kom det fram något exakt.
– Michael är här. Annorlunda, men han är här. Och det ger oss styrka, säger Michaels fru Corinna i dokumentären.
Allt sedan olyckan har Michael vårdats på privatsjukhus och i hemmet under största hemlighetsmakeri.
Mick Schumacher var 14 år när han var med om den tragiska olyckan som för alltid förändrade livet för familjen Schumacher. Tillsammans med storasyster Gina-Maria och mamma Corinna har Mick levt nära Michael i alla år men inte avslöjat något alls om hans tillstånd och inte heller kommenterat något om skidolyckan. Vi vet heller inte hur det var att som 14-åring se sin pappa krascha och slås medvetslös för att sen hamna i koma.
Schumachers privata liv
Familjen Schumacher fanns i Piteå under Race of Champions. Corinna, Gina-Maria och Mick hade också flera vänner med sig. Klanen Schumacher höll sig helt på sin kant och det är oklart om Micks norska flickvän Justine Huysman också var en del av sällskapet.
Schumachers hade en egen stuga intill hotellet och också en egen lounge där bara förare hade tillträde. Middag och lunch åt sällskapen på en egen restaurangvåning dit bara förare med sällskap hade tillträde, med en egen in- och utgång.
Att hålla sig undan nyfikna fans och press var en konst som Michael Schumacher lärde sig tidigt. Schumacher hade under alla sina år i formel 1 en stuga i norska Trysil men utan att någonsin släppa någon objuden inpå sig under vintersemestrarna i Norge. Michael Schumachers pr-chef Sabine Kehm vakade över varje steg och har nu vakat över varje bokstav som handlar om Michaels tillstånd.
Det var också i Norge som familjen Schumacher lärde känna familjen Huysman och där Justines pappa Harald haft flera olika funktioner inom motorsporten. Harald var manager åt F1-föraren Jenson Button och fanns också med i sfären runt Kimi Räikkönen under en tid. Harald Huysman har också sysslat med import av BMW och Porsche till Norge och han är majoritetsägare till racerbanan Rudskogen. Huysman fanns med i gänget runt Schumacher som ofta arrangerade privata bilkörningar på frusna sjöar i området runt Trysil och Sälen.
Lika privata som familjen Schumacher var tyske F1-kollegan Sebastian Vettel. Vettel hade med sig sin fru Hanna Prater och sina tre barn, två döttrar och en son, samt sin far Norbert, till Piteå. Familjen syntes utomhus korta stunder då barnen lekte i en pulka.
– Det var första gången jag såg Sebastians Vettels familj, det tog lång tid innan jag ens visste att han hade barn, säger NENT:s F1-producent Erik Stenborg, som var på plats i Piteå och som varit på många F1-tävlingar de senaste åren.
Sebastian Vettel mentor
När Mick Schumacher fick F1-kontrakt med Haas inför säsongen 2021 tog Sebastian Vettel på sig rollen som mentor åt Mick. Vettel fick själv hjälp in i motorsporten av Michael som i Sebastian såg en ny tysk förare som kunde ta över när han själv slutade.
Så här svarade Vettel på frågan om hur det känns att nu hjälpa Mick på samma sätt som han själv fick hjälp och goda råd.
– Det känns speciellt förstås. Men det är också annorlunda. Michael var min stora idol som jag senare lärde känna som människa och som nära vän. Mick har jag känt i hela hans liv, så det blir en annan relation.
En annan skillnad är också att Sebastian Vettel behövde ekonomiskt stöd för att kunna komma in i den yppersta eliten medan Mick i stället tvingats leva upp till högt ställda förväntningar, förväntningar skapade av efternamnet och inte egna meriter.
På meritlistan finns seger i Europeiska F3-mästerskapet 2018 och seger i F2 två år senare. Mick började köra formelbil 2015 vilket betyder att hans far bara fick se honom tävla i gokart, om det nu är så att Michael inte kan se och följa sonen via tv-skärmar, ingen vet.
Inför säsongen 2021 värvades Mick Schumacher till det amerikanska F1-stallet Haas, ett stall med nära koppling till Ferrari i Italien. Värvningen sågs som en första lektion i formel 1 för Mick Schumacher. I december 2021 utsågs italienaren Antonio Giovanazzi och Mick Schumacher till reservförare i Ferrari. Mick hade fått godkänt från Ferrari och tog nästa steg.
Men debutsäsongen blev på många sätt en mardröm för Schumacher. Ferrarimotorn var för klen efter att internationella bilsportförbundet tvingat Ferrari till vissa förändringar efter säsongen 2019. Haas led av brist på pengar och valde tidigt att fokusera sina resurser på att bygga en bil efter de nya tekniska reglerna för 2022.
Mick Schumacher och teamkompisen, den omstridde ryssen Nikita Mazepin, sladdade sist i fältet och inte sällan in i varandra. Mick Schumacher kom ändå undan med hedern i behåll och ser fram emot ett bättre 2022.
– Bilen ser väldigt annorlunda ut men jag hoppas att sättet att köra den inte skiljer så mycket. Målsättningen är så klart att vi ska bli bättre, ta ett steg åt rätt håll, säger Mick när SportExpressen träffar honom i Piteå under Race of Champions.
Att göra F1-debut i fältets långsammaste bil var inget Mick Schumacher tyckte var besvärligt. Pappa Michael tog VM-poäng redan under sin debutsäsong och vann tävlingar sin andra säsong.
– Det var intressant och mycket handlar om att lära sig och om utveckling, nu är jag redo att ta mig an det andra året i en starkare bil, förklarade Mick.
”Egenskaper man sällan ser hos racerförare”
NENT-gruppens fotograf Magnus Andersson gör i år sin 15:e säsong i F1-depån och har träffat Mick Schumacher flera gånger.
– Han är väldigt privat, tillbakadragen och reserverad, det är egenskaper man sällan ser hos racerförare. Han är näst intill blyg, mycket försiktig, men snäll och artig. Han hälsar alltid och frågar hur det är, andra förare kommer bara till intervjun och sätter sig.

– Jag skulle ha svårt att tro att Mick var racerförare om jag inte visste om det. Han är svår att komma in på livet.
I Piteå hade Mick Schumacher med sig familj och vänner. I förarloungen var han uppsluppen och han släppte loss tillsammans med kompisarna.
– Det är något vi aldrig ser i en F1-depå, jag har aldrig träffat på familjen eller några kompisar. Men de är också mer påpassade i formel 1 än i Race of Champions i Sverige.
Magnus Andersson berättar att när Mick Schumacher ska intervjuas påpekar alltid PR-människorna i hans närhet att det inte får ställas frågor om familjen eller om pappa Michael, det handlar bara om racing.
– Det är aldrig någon som ställer såna frågor heller, aldrig. Det är tabu.
Tyskland floppade i RoC
Tyskland var favorittippade i lagtävlingen i Piteå men åkte ut tidigt mot överraskningen USA. Det var en stor missräkning då Tyskland nådde finalen i Mexiko 2019. Mick Schumacher hade också visat på träningen att han var snabb, i alla fall i vissa bilar.
– Jag gillar den eldrivna rallycrossbilen men Polaris-bilen är väldigt rolig att köra. Vi har tränat mycket på den stora isen och det är roligt att träffa hemmaförarna och se hur de gör, kanske lära sig något, sa Mick efter träningen.
Jamie Chadwick besegrade Mick Schumacher redan i den första omgången av den individuella tävlingen. Mick försvann snabbt in i förarloungen och det dröjde en dryg timme innan han visade sig för att försöka förklara vad som hände.
– Det har varit en bra erfarenhet för mig här i Piteå och det här är ett område där jag kan utvecklas. Det blev en kortare tävling än jag hoppats men så är det i racing. Jag får träna mer inför nästa år. Jag har inte sett så mycket av Sverige tidigare och kommer gärna tillbaka, sa Mick artigt och med leendet som så mycket påminner om hans fars.
Dagarna i Piteå såg ändå Mick Schumacher som bra träning inför F1-säsongen.
– Vi har inte möjlighet att köra så mycket så all träning är bra, nu känner jag mig uppvärmd inför säsongen och försäsongstesterna.
Mick Schumachers sorg: ”Skulle offra allt”
Kriget mellan Ryssland och Ukraina har fått en direkt påverkan på Mick Schumachers team Haas. Teamets huvudsponsor, ryska Uralkali, som leds av föraren Nikita Mazepins pappa Dmitry, nära vän med president Putin, är borta från bilen.
Teamet har därmed ekonomiska problem. Det internationella bilsportförbundet, Fia, beslutade snabbt att ställa in Rysslands grand prix i Sotji. Nästa besked var att låta föraren Nikita Mazepin tävla men under något slags neutral flagga. Det ändrades efter bara någon dryg vecka då Mazepin kastades ut helt från F1.
Haas-teamet förklarade under tiden Fia funderade att en eventuell ledig plats i teamet skulle gå till Pietro Fittipaldi, barnbarn till tvåfaldige världsmästaren Emerson. Men i stället fick Mick Schumacher en annan känd son som teamkompis. Mick Schumacher kommer att under 2022 tävla tillsammans med danske Kevin Magnussen, son till Jan som tävlat för McLaren och Stewart, och bland annat då mot Michael.
I Netflix-dokumentären säger Mick Schumacher:
– Jag tror att pappa och jag skulle förstå varandra på ett annat sätt nu. Bara för att vi talar samma språk, motorsportens språk. Och vi skulle ha mycket mer att prata om. Det är det jag tänker mest på. Det vore så coolt, så tänker jag. Jag skulle offra allt för det.