Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvann direkt men Ericsson ändå nöjd

MELBOURNE. Nya bilar, nya regler och nya motorer.

Men kvalet handlade främst om ett gäng nya stjärnor. Och svenske Marcus Ericsson var nöjd efter sitt livs första F1-kval.

- Jag hade bara ett varv på mig och fick känna mig fram. Mina och Kobayashis tider visar att vi är konkurrenskraftiga, förklarade Marcus efter kvalet.

När SPORT-Expressen visar tiderna för de olika sektionerna av banan pekar Marcus Ericsson och börjar förklara.

- Tiden på första sektionen är inte alls bra, men jag förstår varför. Bilen var okörbar på träningen och jag kom ut på kvalet och fick känna mig för. Vi har ett bra varv på däcken och på första sektionen provade jag mig fram.

På den andra sektionen av banan var Marcus 15:e snabbaste bil och på den sista 20:e. När Marcus gick i depån för att sätta på sin andra uppsättning däck började det att regna.

- Regnet kom lite för snabbt, jag hade gärna kört på nästa däck också. Men Kobayashi nådde Q2 och jag var bara åtta tiondelar efter honom. Det är jag väldigt nöjd med med tanke på att jag aldrig kört här och med de problem vi haft på träningarna.

"Ska göra bra ifrån oss"

Marcus sprudlade av energi i Caterham-stallets restaurang och han såg fram emot tävlingen.

- Nu ska vi jobba vidare på det här och göra bra ifrån oss i racet.

När kvalet startade var banan runt Albert Park torr men regnet hängde i luften. Alla förarna satsade därför allt på att snabbt göra en bra varvtid. Marcus Ericsson - som inte kört på Albert Park tidigare och inte kört mycket under träningarna var det extra stor press att prestera en bra tid direkt.

Marcus körde totalt fem varv som klockades och hans bästa tid var 1.35.157, vilket var nästa exakt en sekund snabbare än under lördagens träning.

Men kvalet i Melbourne handlade också om ett gäng andra nya stjärnor:
Kevin Magnussen, McLaren.

Danske Magnussen gick runt med ett enda stort leende i ansiktet efter en fjärdeplats i sitt första F1-kval. Magnussen var uppe på förstaplatsen men petades ner under de allra sista kvalvarven. Magnussen lyckades också vara snabbare än sin teamkompis, den förre världsmästaren Jenson Button. Magnussens kval var en superskräll.

- Kevin var 10 av 10 i dag. Oerhört imponerande, berömde Marcus.
Daniel Ricciardo, Red Bull.

Hemmaföraren Ricciardo har varit snabb hela helgen och tycks inte alls ha drabbats av de tekniska problem som plågar teamkompisen och fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel. Ricciardo pressade Lewis Hamilton ända in på det sista kvalvarvet.

Minns att Ricciardo var ifrågasatt i höstas och att Red Bull helst hade plockat in Kimi Räikkönen som teamkamrat till Vettel. De ångrar inte sitt val i dag.

- Jag känner Daniel litegrann och det var roligt att han lyckades. Det trodde jag verkligen inte på förhand.
Daniil Kyvat, Toro Rosso

Vi har pratat om bristande rutin och hur viktigt det är att ha kört mycket. Och så den 19-årige ryssen till med åttonde bästa kvaltid. Även Toro Rosso har haft tekniska problem och inte kört många varv på försäsongen men det tycks inte bekomma Kyvat det minsta. Att han bjöd publiken på en mäktig sladd i kvalet gör honom bara mer populär.

- Kyvat krossade en förare som Jenson Button, det är inte illa.

Och för att de nya stjärnorna skulle få ta plats fick några gamla maka på sig. Vettel tog sig inte vidare från Q2 och där var det stopp även för Räikkönen och Button. Det var totalt sex VM-titlar som fick parkera i garaget tidigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.