Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förre mästarens kritik: ”Det här slaktar allting”

Lewis Hamilton var snabbast i fredagens kval.
Foto: LARS BARON / AP TT NYHETSBYRÅN
Nico Rosberg.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/LACI PERENYI IMAGO SPORTFOTODIENST
Sebastian Vettel.
Foto: BRADLEY COLLYER / STELLA PICTURES / PA

I helgen kommer ”The F1 Sprint” att köras för första gången. Det nya formatet är ett försök att göra Grand Prix-helgen mer spännande – men en detalj har fått både nuvarande och tidigare förare att se rött.

– Jag tycker att det är fel, säger Sebastian Vettel.

Efter en helgs uppehåll är formel 1 tillbaka med Storbritanniens Grand Prix. Det blir även första gången någonsin som man testar det helt nya kvalformatet med ”The F1 Sprint”, som i sin tur omkullkastar resten av upplägget.

Helgens Grand Prix, som är ett test, inleds med ett en timmes långt träningspass på fredagen. Senare samma dag körs kvalet enligt det tidigare formatet, med skillnaden att förarna endast får köra den mjukaste däcksblandningen. Därmed slopas även regeln att topp 10-förarna måste starta loppet på de däck som de satte sin bästa tid i Q2 med.

Lördagen inleds sedan med ännu ett träningspass på en timme innan det är dags för den nya sprinten. Det är ett kortare lopp beståendes av en tredjedel av den vanliga racedistansen, vilket på Silverstone innebär 17 varv. Topp tre kommer att belönas med tre, två och ett mästerskapspoäng vardera och slutresultatet kommer att avgöra startgridden för söndagens lopp. Det kommer att köras som vanligt.

Vettel: ”Förvirrande”

Formatet är ett sätt för formel 1 att försöka göra hela GP-helgen mer spännande. Det har dock redan nu fått kritik från några av sportens största profiler.

– Det kommer nog bara bli ett tåg av bilar. Inte så roligt alltså, säger Lewis Hamilton.

Flera förare har även reagerat på att titeln pole position i helgen kommer att tilldelas den förare som vinner sprinten, i stället för den som är först i fredagens kval. Föraren som tar pole är alltså inte nödvändigtvis den som är snabbast över ett varv, som det vanligtvis är.

– Det är förvirrande. Om vi bara kör så här en gång så gör det inte så mycket skada. Men säg att vi har sprinten tio gånger nästa år. Då tycker jag att det känns konstigt. Pole position borde gå till den personen som är snabbast över ett varv, säger Sebastian Vettel på presskonferensen inför helgen.

Han får medhåll på Twitter av tidigare världsmästaren Nico Rosberg:

”Det här är inte rätt beslut. Pole måste 100% gå till den som är snabbast i kvalet. Det här kommer att slakta all statistik vi har historiskt i formel 1”, skriver han.

Ross Brawn, vd för formel 1, försvarar dock beslutet.

– Jag har pratat om det här med FIA. Vi känner att pole ska gå till den person som startar först i loppet.

VECKANS LOPP

Storbritanniens Grand Prix

Typ av bana: Formel 1 har kört på Silverstone till och från sedan 1948. Banan är ovanligt platt då den har byggts på ett gammalt flygfält.

Banrekord: 1:27.097 (Max Verstappen, 2020)

Topp tre senast (2020):

1. Max Verstappen, Red Bull

2. Lewis Hamilton, Mercedes

3. Valtteri Bottas, Mercedes

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.