Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre F1-pampen död – blev 81 år gammal

Foto: ASSET BERNARD/ABACA / STELLA PICTURES/ASSET BERNARD/ABACA
Foto: MOTORSPORT IMAGES / SPLASHNEWS.C / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Max Mosley har gått bort.

Den tidigare FIA-ordföranden blev 81 år gammal och blir ihågkommen av flera olika anledningar.

Bland annat för säkerhet inom motorsporten, miljövänlig teknologi och misstänkt nazistsex.

– Det är som att förlora en familjemedlem, förlora en bror, säger vännen Bernie Ecclestone till BBC.

Max Mosley började sin karriär som amatörförare och röstades sedan fram som ordförande för det internationella bilsportsförbundet FIA fyra gånger mellan 1991 och 2009. 

Under sin tid som ordförande blev Mosley bland annat känd för att ha gjort formel 1-sporten säkrare för förarna genom ”European New Car Assessment Programme”. 

Han låg också bakom reformer som skulle göra sporten mer miljövänlig.

Nu rapporterar brittiska medier om att Max Mosley har gått bort, 81 år gammal. Han sörjs bland annat av Bernie Ecclestone, 90, som också har varit ordförande för FIA.

– Det är som att förlora en familjemedlem, förlora en bror. Han gjorde många bra saker. Inte bara för motorsporten, utan för hela bilindustrin. Han var bra på att se till att folk byggde bilar som var säkra, säger Ecclestone till BBC.

Var misstänkt för nazistisk sexakt

Max Mosley stod inte bara i rampljuset av positiva anledningar. 2008 kom historierna om hans sexliv ut i brittisk press.

Mosley hade en orgie med fem prostituerade kvinnor i en källare, inredd som en tortyrkammare, och orgien filmades av en av kvinnorna. Uppgifter gjorde då gällande att kamerabilderna visade att en av kvinnorna hade nazistuniform på sig. Faktumet att Max Mosley också ska ha pratat tyska under akten gjorde att kopplingar drogs till hans föräldrar. Mosleys pappa Oswald ledde det brittiska fascistpartiet under 30- och 40-talet och mamman Diana Mitford var en uttalad beundrare av Adolf Hitler.

Mosley förnekade att det hade funnits nazistiska inslag i sexakten och enligt honom var anledningen till att han talade tyska att kvinnorna inte förstod engelska. Han påstod också att sexorgien var en fälla för att få bort honom som ordförande i FIA.

Året efter skandalen tog Mosleys son Alexander livet av sig och Mosley stämde tidningarna som hade rapporterat om orgien. De dömdes för att ha begått integritetsbrott när de hävdade att orgien hade nazistiska anspelningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.