Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikoniska F1-traditionen försvinner nu för alltid

Hamilton.
Foto: BRADLEY COLLYER / STELLA PICTURES / PA

I helgen är det dags för Australiens Grand Prix. I veckans F1-kollen går SportExpressens formel 1-reporter Mikaela Lindahl igenom de största snackisarna inför loppet.


Få senaste nytt från formel 1-världen med F1-kollen – inför varje race

1. Agerar efter bestraffningarna

I säsongpremiären var det Esteban Ocon som åkte dit för att inte ha stått parkerad rätt i starten. Senast i Saudiarabien var det Fernando Alonsos tur.

Efter påtryckningar från förarna väljer FIA nu inför Australiens Grand Prix att göra om startrutorna, så att förarna lättare ska kunna se var de ska ställa upp. 

Hädanefter kommer det finnas en linje i mitten av startrutan. Rutorna kommer dessutom att vara 20 centimeter bredare.

– Tyvärr är det inte så lätt att se i de här bilarna, särskilt inte på gridden. Man kan se den gula referenslinjen men inte mycket mer än så, berättade Ocon efter sin bestraffning.


2. Ikonen straffad – efter orden om Hamilton

Det var förra året som en intervju med Nelson Piquet från 2021 väckte stor uppmärksamhet. Piquet, trefaldig världsmästare i formel 1 och numera även svärfar till Max Verstappen, då Red Bull-föraren är tillsammans med Piquets dotter Kelly, uttalade sig både rasistiskt och homofobiskt om Lewis Hamilton. 

På grund av de här kommentarerna dömdes Piquet förra veckan att böta drygt tio miljoner kronor. Nu har Hamilton själv för första gången uttalat sig om domen.

– Jag tycker precis som förra året att vi överlag inte borde ge den typen av människor, som är fulla av hat, en plattform. Men jag vill verkligen lyfta upp den brasilianska domstolen, det är rätt fantastiskt vad de gjort och att de ställt honom till svars och visat att det här inte är någonting som ska tolereras, sa Hamilton på presskonferensen inför helgen.

Han menar att det är positivt att den här typen av frågor lyfts upp.

– Det finns ingen plats för rasism eller homofobi i vårt samhälle. Jag älskar att de visat vad de står för så pass tydligt.

Nelson Piquet.
Foto: JANOS MARJAI / AP TT NYHETSBYRÅN

3. Bilderna som vi aldrig får se igen (?)

När målflaggan viftas är det tradition att teamet till den segrande föraren klättrar upp på stängslet längsmed målrakan för att fira.

Den här traditionen kan dock nu vara ett minne blott. FIA har inför Australiens GP nämligen beslutat sig för att förbjuda teampersonalen från att klättra upp på stängslet, uppger sajten motorsport.com.

Regler kring detta har funnits sedan tidigare, men har stramats åt inför Australiens GP. Exakt vad för typ av straff teamet som bryter mot reglerna kommer att få är ännu oklart.