Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Formel 1-stjärnans kritik: ”De vill kontrollera oss”

Foto: Jerry Andre / Race of Champions
Sebastian Vettel och Valtteri Bottas.
Foto: Jerry Andre / Race of Champions

PITEÅ. Valtteri Bottas är inte intresserad av politiska frågor.

Han tycker däremot att de som är det borde ha möjligheten att prata om det.

– Jag förstår inte varför de vill kontrollera oss, säger den finske stjärnan om FIA:s nya beslut.

Politiska ställningstaganden har blivit allt vanligare i formel 1. Lewis Hamilton var en av de ledande sportsliga figurerna för Black Lives Matter-rörelsen efter mordet på George Floyd och Sebastian Vettel bar under fjolåret olika hjälmar och tröjor för att uppmärksamma olika klimatfrågor.

Det här kan dock snart komma att ändras.

I december uppdaterade det internationella bilsportförbundet FIA sina internationella sportliga regler, vilket är riktlinjer som alla serier som kör under FIA, däribland formel 1, måste följa. 

Från och med nu är det förbjudet för alla förare att ”göra och visa upp politiska, religiösa och personaliga ställningstaganden eller kommentarer som går emot FIA:s neutrala principer” – såvida de inte fått ett skriftligt godkännande från FIA.

Valtteri Bottas: ”Jag förstår inte”

Valtteri Bottas är kritisk till förändringen.

– Personligen gillar jag inte politik. Jag gillar att göra det jag älskar, vilket är racingen, men politik är samtidigt en del av dagens samhälle. Jag tycker att formel 1 har gjort ett bra jobb med att uppmärksamma några av den här typen av frågor och många förare har höjt sina röster, bland annat Sebastian, säger den finska formel 1-stjärnan och fortsätter:

– Jag förstår inte varför de vill kontrollera oss. Jag tycker att vi borde ha rätten att prata om det vi vill. Det är så jag ser på det hela, men vi får se vad som händer.

FIA har tidigare haft restriktioner gällande politiska ställningstaganden, men då har det endast handlat om bilarna. Det uppmärksammades bland annat i juli 2018 när Indycarföraren Santino Ferrucci, som då körde i formel 2, stoppades från att köra med Donald Trumps slogan ”Make America Great Again” på sin bil.

David Coulthard: ”Som tacktal på Oscarsgalan”

Alla håller dock inte med om att det här nödvändigtvis är en negativ förändring. David Coulthard, tidigare formel 1-förare och numera tv-expert, menar att han kan förstå varför FIA valt att stärka sin kontroll över förarnas uttalanden. 

– Sport ses av miljontals människor över hela världen och därför kan det användas som en plattform för att göra någonting bra. Men som idrottare är man också väldigt lyckligt lottad som får betalt för att göra sånt som andra skulle göra för ingenting alls. Och det är lite som tacktal på Oscarsgalan. Om alla använder möjligheten till att göra ett politiskt ställningstagande så finns det ingen fråga som inte är viktig för någon. Så vi måste antingen nämna allt, eller så är det kanske bättre att inte säga någonting alls och koncentrera oss på sporten, säger han.

Han förstår samtidigt att förarna kan känna att de borde ha rätten att säga vad de vill.

– Jag fattar att det finns folk som lyfter yttrandefriheten och allt sånt, och det är absolut en viktig sak att ha i åtanke, men jag tycker också att vi måste komma ihåg att det är de sportsliga reglerna vi pratar om, det är inte debattreglerna eller något politiskt reglemente.