Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Formel 1: Missilattack i Jeddah nära träningen

Foto: Antonin Vincent/Dppi / TT NYHETSBYRÅN
Foto: IPA / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Hoch Zwei / TT NYHETSBYRÅN

Parallellt med formel 1:s andra träningspass i Jeddah utbröt en stor brand i närheten. Det visade sig vara en attack på en oljedepå, som Huthi-rebellerna från Jemen senare tog på sig.

Under kvällen kallades alla förare till ett krismöte – och under lördagen kom beskedet från formel 1:

”Saudiarabiens Grand Prix kommer att fortsätta som planerat.”

Formel 1-cirkusen har dragit vidare till Jeddah där Saudiarabiens Grand Prix går av stapeln i helgen. 

Saudiarabien har varit i krig med Jemen sedan 2015 – och strax innan fredagens andra träningspass utbröt en en stor brand bara några kilometer från banan.

Det visade sig senare vara en missilattack på en oljedepå i Jeddah, som Jemens Huthi-rebeller senare tog på sig. Formel 1 tog beslutet att skjuta upp träningspasset en kvart, men fortsatte sedan att köra.

Oljedepån tillhör företaget Aramco, som är Saudiarabiens statliga oljebolag och som sponsrar både formel 1 och Aston Martin.

Kallade till krismöte

Efter träningen kallades alla teamchefer samt representanter från det internationella bilsportsförbundet (FIA) och lokala myndigheter till ett krismöte där de diskuterade säkerheten kring att fortsätta GP-helgen. Senare under kvällen samlades även förarna i ett möte som pågick i över fyra timmar.

Under lördagsmorgonen kom beskedet från formel 1 att GP-helgen kommer att fortsätta som planerat.

”Efter den uppmärksammade incidenten som ägde rum i Jeddah under fredagen har vi haft utförliga diskussioner med alla formel 1:s intressenter, representanter från Saudiarabiens regering och säkerhetsbyråer som utförligt och detaljerat försäkrat oss om att det är säkert att genomföra evenemanget”, skriver de och fortsätter:

”Vi kommer fortsätta att hålla en tydlig och öppen dialog genom helgen och framöver.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.