Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Formel 1 gör om reglerna 2022 – efter kontroversiella avslutningen i Abu Dhabi

Foto: DPPI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK / DPPI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: EBERHARD KRIEGER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/JAN HUEBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Formel 1-säsongen 2021 avslutades med ett kontroversiellt sista lopp i Abu Dhabi.

Nu har det internationella bilsportförbundet (FIA) tagit beslutet att göra om reglerna, för att ett liknande scenario inte ska inträffa igen.

– Jag tycker verkligen att FIA har tagit åt sig av vad som hände, att de tagit bra beslut sedan dess och att vi rör oss i rätt riktning nu, säger Carlos Sainz enligt sajten Racefans.

Det var i samband med säkerhetsbilen under de sista varven i Abu Dhabis Grand Prix 2021 som den dåvarande tävlingschefen Michael Masi tog beslutet att låta ett par av förarna att avvarva sig själva inför omstarten.

Beslutet täckte dock endast de bilar som låg mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton på banan. Resterande varvade förare fick ligga kvar på sina platser.

Detta resulterade i att Verstappen kunde ta sig förbi Hamilton på loppets sista varv och därmed säkra VM-titeln. Masis beslut väckte stor ilska och FIA valde efteråt att starta en utredning kring händelsen. De tog sedan beslutet att ersätta Masi med Eduardo Freitas och Niels Wittich, som kommer att alterera på posten den här säsongen.

Carlos Sainz: ”Jag påverkades”

Nu kommer besked om ytterligare åtgärder.

Inför helgens premiär i Bahrain har FIA valt att förtydliga reglerna. Vid en eventuell säkerhetsbil måste nu alla varvade förare få chansen att avvarva sig själva inför omstarten.

Carlos Sainz är en som gläds åt nyheten.

– Jag var en av förarna som påverkades. Jag sattes i en väldigt olycklig situation, för jag hade kunnat fajtas om min första seger om de två varvade förarna framför mig inte legat i vägen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.