Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Så fort jag får den nya bilen ryker Porschen”

Foto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
Marcus Ericsson hade en stark inledning på säsongen men fick sedan ett bakslag i det senaste F1-loppet. I dag kör han i Barcelona. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT / TT NYHETSBYRÅN
Marcus Ericsson i sin bil, den 27-årige svensken har ett ettårigt kontrakt med Sauber. Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO BILDBYRÅN

ÖREBRO. Han vet att han riskerar livet varje gång han sätter sig i bilen.

Men Marcus Ericsson, 27, lever sin dröm. 

– Jag försöker njuta av att leva i stället för att vara rädd för att dö, säger formel 1-svensken som också berättar om jetsetlivet, problemet med att träffa tjejer och hatet på nätet. 

Kocken får inte hälla på något skirat smör på torskryggen. Marcus Ericsson har vissa krav när han beställer lunch. 

Efter förmiddagens träningspass är han hungrig, men ändå noga med vad han stoppar i sig. Den lilla tallriken från salladsbuffén fylls med råge men de kokta potatisarna som serveras till fisken rör Marcus Ericsson aldrig. 

– Jag följer ingen speciell diet utan äter mer med förnuft efter att jag lade om kosten vid nyår. Det och träning har gjort att jag har gått ner ytterligare fem kilo. 

Marcus Ericsson ser nöjd ut när han berättar om viktminskningen. Trots det är 27-åringen med sina 180 centimeter och 70 kilo en av de längsta och tyngsta F1-förarna.

– Det är ingen hemlighet att det råder en vikthets inom formel 1. Ju mindre du väger desto snabbare går det, och många av killarna är väldigt korta och tunna. Jag känner inte till några fall av anorexi men jag skulle inte alls bli förvånad om någon eller några av förarna lider av ätstörningar.

”Jag har varit hungrig mycket”

Samtidigt som han säger att han är disciplinerad berättar Marcus Ericsson att han ibland unnar sig en hamburgare, och "vissa gånger till och med en milkshake". 

– Det är en balansgång som med mycket annat. Men de senaste månaderna har varit tuffa, jag har varit hungrig mycket.

Marcus Ericsson är dock snabb med att flika in:

– Ändå känner jag mig fysiskt och mentalt starkare än någonsin tidigare. 

Just det menar Marcus Ericsson är en av anledningarna till den starka inledningen på formel 1-säsongen.

Efter drygt två år utan ett enda poäng tog den 27-årige svensken sina första poäng när F1-cirkusen nådde Bahrain för en månad sedan. Innan dess hade Marcus Ericsson, som gör sin femte formel 1-säsong, 49 nollor på raden. 

– Jag har inte haft bättre förutsättningar än den här säsongen, för första gången har jag ett team som verkligen satsar på att bli bättre. 

Marcus Ericsson tillsammans med personlige tränaren Alexander Elgh. Foto: ANTONIN VINCENT / ANTONIN VINCENT / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

Marcus Ericssons team Sauber fick inför säsongen in Alfa Romeo som stor sponsor och Ferrari levererar motorerna.

– Efter två tuffa år känns det lättare. Samtidigt vet jag att jag kan sparkas när som helst. Men jag ska visa vad jag kan bakom ratten. Det var en dröm att ta sig till formel 1 men jag är inte nöjd med det. Jag vill vinna segrar och mästerskap, det är mitt mål.

Är det en rimlig målsättning?

– Just nu har jag inte förutsättningarna att konkurrera med de allra bästa. Allt är extremt beroende av vilken bil man kör. Du är aldrig bättre än den bil du kör. Folk förstår inte hur mycket materialsport formel 1 är. 

– Mercedes har vunnit fyra år i rad och jag är helt övertygad att alla förare hade kommit etta eller möjligtvis tvåa om de kört en "Merca". 

De två senaste åren har Marcus Ericsson slutat sist i VM-serien och han sticker inte under stol med att han har ifrågasatts. 

– Går jag ut på nätet och kollar är det många som skriver hur dålig och värdelös jag är. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte tar åt mig. Till slut blev jag tvungen att skärma av mig från alla sådana skriverier, och nu känns det bättre. 

Bor i Örebro

Namn: Marcus Ericsson. 

Ålder: 27. 

Bor: Örebro. 

Familj: Mamma, pappa och två yngre bröder.

Längd: 180 centimeter.

Vikt: 70 kilo.

Team: Sauber.

Formel 1-debut: 2014.

260 resdagar om året har Marcus Ericsson. Han gick aldrig ut gymnasiet och har levt sitt liv inom motorsportsvärlden sedan barnsben. 

– Det är klart att mitt liv är väldigt annorlunda mot mina kompisars, och visst längtar jag hem ibland. Men jag skulle aldrig bytta bort det mot något annat. 

– Jag får resa till massa coola ställen och träffa häftiga människor. Jag lever ett jetsetliv, men det är också ett väldigt hårt jobb bakom kulisserna. Samtidigt är det stor skillnad mot de allra största. Ta Lewis Hamilton, han är en supervärldsstjärna som flyger privatjet världen över och lever i lyx. Så ser det inte riktigt ut för mig.

Hur mycket pengar har du tjänat på formel 1?

– Det vet jag inte exakt, det är långt ifrån några Hamilton-summor. Men jag har det bra. Även om jag skulle vilja tjäna ännu mer. 

Är du en spara eller slösa?

– Slösa! Varför ska man ha pengar på banken? Jag tycker att det är roligare att spendera. 

Vad är det dyraste du har köpt?

– Bortsett min lägenhet så är det min bil, en Porsche Macan. Men jag väntar på en Alfa Romeo. Så när jag får den ryker Porschen. 

”Inte lätt att ha ett förhållande”

Lägenheten Marcus Ericsson pratar om köpte han för drygt två år sedan och ligger i centrala Örebro. Det har funnits tankar på att flytta både till Stockholm och Monaco men Marcus Ericsson, som är född och uppvuxen i Kumla, säger att han är hemkär.

– Även om jag reser till många glassiga ställen så tycker jag väldigt mycket om att komma hit. Det är här jag har min familj och mina vänner.

Har du många vänner?

– Ja, och jag försöker vara så mycket som möjligt med dem när jag är hemma. Spela paddel, fika eller gå ut på krogen. Jag gillar att umgås. 

Går du ut och festar?

– Absolut, det händer. Men jag måste, precis som alla idrottsmän och kvinnor, välja mina tillfällen. Jag kan inte som andra 27-åringar dricka alkohol lite när som helst. 

Något annat som Marcus Ericsson menar inte heller är på samma sätt som för kompisarna är att dejta. 

– Jag har ingen flickvän just nu. Jag träffade en tjej i vintras, vi var ihop ett tag men sedan tog det slut. Det är inte så lätt att ha förhållande med det här livet. Har man 260 resdagar krävs det mycket uppoffringar från båda håll, och det är svårt. Jag vill inte leva hela mitt liv ensam, men jag känner ingen stress. 

– Fast jag tror att det är lättare för mina kompisar med 9-5-jobb här hemma i Örebro att träffa någon. Å andra sidan har jag många ställen att ragga på världen över. 

27-årige Marcus Ericsson gör sin femte formel 1-säsong. Foto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

Formel 1 är en av världens dyraste sporter att ägna sig åt.

– Har man inte snuskigt rika föräldrar måste man ha de som tror på dig och investerar i din karriär. Min pappa är målare och mamma jobbar på paddelcenter. Jag måste ha en investerare. 

Vem som investerar i Marcus Ericsson är dock hemligt. 

– Jag känner dem väl. Men de har valt att vara anonyma och det respekterar jag. 

Nära vännen körde ihjäl sig

Samtidigt som formel 1 är en dyr sport är det också farligt med hastigheter över 300 kilometer i timmen. Men säkerheten har utvecklats. 

– Dödsfallen är väldigt få nu för tiden, på 70-talet var det helt annorlunda. Då kunde ett par åkare dö varje säsong. 

Det senaste dödsfallet inom formel 1 var när fransmannen Jules Bianchi dog 2015 efter en krasch under Japans grand prix 2014. 

Jules Bianchi var en nära vän till Marcus Ericsson. 

– Det var tufft, vi hade kört ihop ända sedan gokart-åren och kände varandra väl. 

Marcus Ericsson tystnar en stund innan han fortsätter. 

– Den tävlingen som Jules kraschade låg jag precis bakom honom på banan, jag jagade honom...  Sen kraschade han och fick en hjärnskada. Jules låg i koma i nästan ett år innan de stängde av maskinen.

– Då blev det verkligen på riktigt och jag tänkte att det kunde ha varit jag. Jag är inte orolig men jag vet att riskerna finns varje gång jag sätter mig i bilen. 

Är du rädd för att dö? 

– Nej, jag försöker njuta av att leva i stället för att vara rädd för att dö. 

Är dina föräldrar oroliga att det ska hända dig något?

– Jag tror att min mamma tycker att det är lite jobbigt när jag kör. Pappa säger inget men han kanske också tycker det...

Marcus Ericssons pappa, Tomas, är en av många svenskar som i eftermiddag kommer att följa formel 1-racet i Barcelona på plats. 

– Jag har bjudit ner farsan. Jag försöker göra det då och då när vi tävlar i Europa. Barcelona är speciellt, då är det massa svenskar på läktarna. 

– Och då känner jag verkligen att jag har många fans också, det är en jäkla pepp. Nu ska jag visa att jag är tillbaka efter missen i Baku senast. Då var jag dålig. 

Ericsson väljer

Thailand – Fjällen

Vin – Vatten

Soffa – Löpband

Köttbullar – Fiskgratäng

Flyg – Tåg

Kungen – Silvia

Seriemaraton – Filmkväll 

Retro – Trendigt

Deckare – Biografi

LÄS MER: Malin Ewerlöfs kärleksmöte i baren  

LÄS MER: Therese Alshammars tuffa beslut om sonen 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!