Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundet kastar ut STCC - startar ny serie

Foto: Ludvig Thunman

LINKÖPING. Svenska bilsportförbundet, SBF, har kastat ut STCC.

Enligt uppgifter till SportExpressen.se har SBF erbjudit Jan"Flash" Nilsson att starta en ny SM-serie i banracing.

– Det här är bara sorgligt, säger STCC:s vd Bob Huzell om beslutet.

Detta här hänt:

  • Inför säsongen 2012 startades utbrytarserien TTA efter ett stort bråk om bilarnas tekniska reglemente.
  • Hösten 2012 försonades STCC och TTA men en av de som drivit TTA-serien, Jan "Flash" Nilsson, hoppade av det nya samarbetet.
  • Våren 2013 har SBF och STCC förhandlat om ett miljonavtal som reglerar bland annat tv-rättigheter.
  •  SBF valde att stoppa förhandlingarna och starta en egen serie för svensk banracing.
  • STCC AB förlorar rätten att dela ut SM-tecken i banracing och STCC:s planer på att starta en SM-serie i rallycross har också stoppats.

STCC AB och Bilsportförbundet har förhandlat sedan i december om ett nytt avtal som reglerar tv-rättigheter och rätten att köra om SM-tecken. Det har handlat om avgifter och ersättningar på en dryg miljon kronor.

Förhandlingarna har varit infekterade med många hårda ord och utspel.

"Gick helt enkelt inte"

Vid ett möte på Arlanda utanför Stockholm i kväll beslutade så SBF att inte gå vidare med STCC AB utan i stället starta ett eget aktiebolag som ska arrangera en SM-serie i racing. Bakom sig har SBF flera av de stora banorna och arrangörsklubbarna.

– Det gick helt enkelt inte att köra vidare med STCC. Vad som händer nu är att vi kommer att bryta vårt avtal med STCC AB, säger Mike Luff från Gelleråsbanan i Karlskoga.

Finns det någon chans på försoning?

- Nej, inte alls.

Även STCC:s vd Bob Huzell är inställd på att avtalet med bilsportförbundet inte blir av.

– Vi har ett okej från flera viktiga partners och känner oss trygga med att köra en egen serie utanför SBF. De kommer säkert att krångla till det för oss men det kommer vi att klara, säger Bob Huzell till SportExpressen.se.

Men enligt flera personer som SportExpressen.se varit i kontakt med kommer STCC AB att få det svårt med arrangerande klubbar, banor och förare.

Har frågat "Flash"

Förare som tävlar för STCC:s serie kan få svårt att tävla internationellt och det kan blir svårt att locka sponsorer till en serie som står helt utan stöd från bilsportförbundet.

– STCC AB har kanske missbedömt förbundets styrka och vad det betyder att inte ha med sig frivilliga funktionärer. Jag tror också att företag som Volvo och Volkswagen kanske tvekar nu när inte förbundet är med längre, säger en person med god insyn i förhandlingarna.

Enligt uppgifter till SportExpressen.se har förbundet frågat racerprofilen Jan "Flash" Nilsson om han vill driva en ny SM-serie. "Flash" vill inte bekräfta eller kommentera uppgifterna.

– Det här är så klart synd för svensk motorsport. För att det ska lyckas måste alla dra åt samma håll, även om de inte alltid tycker likadant, säger Flash".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.