Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flickvännens sorg efter tragiska dödskraschen

Motorcykeltalangen Dean Berta som omkom efter olycka på tävling i lördags.

I lördags omkom den 15-åriga motorcykeltalangen Dean Berta i en olycka på tävling. 

Hans flickvän Rebecca Ortolá skriver om sorgen på Instagram. 

”Varför är livet så här? Varför ska de personer du älskar mest försvinna?”

Samtidigt öppnar det spanska motorcykelförbundet för att ändra sina regler efter dödsolyckan. 

Det var under ett lopp i klassen SSP 300 som olyckan var framme. Det blev en masskrasch i banans andra sväng på det elfte varvet, totalt var fem åkare inblandade. 

Dean Berta, 15, var en av åkarna och han fördes till sjukhus med allvarliga skador, men hans liv gick inte att rädda. Strax efter 15.00 på lördagseftermiddagen dödförklarades han av läkarna. 

Egentligen skulle det ha körts två lopp till på banan i Jerez i södra Spanien, men de ställdes in efter dödsolyckan. 

Flickvännens hjärtskärande inlägg efter talangens död

Bertas flickvän, Rebecca Ortolá, har nu skrivit ett känslosamt inlägg på Instagram om Berta, ett meddelande som återges i flera spanska medier. 

”Varför? Varför är livet så här? Varför ska de personer du älskar mest försvinna? Jag har vare sig styrkan eller orden att förklara den smärta jag känner just nu. Från den dagen jag träffade dig var jag säker på att det alltid skulle vara vi. Livet är så orättvist”, skriver hon. 

”Du efterlämnar ett stort tomrum efter dig. Jag älskar dig och kommer älska dig i resten av mitt liv”. 

https://www.instagram.com/p/CUSsRMVKzcl/

Öppnar för att ändra reglerna efter olyckan

Bertas olycka är inte någon isolerad händelse. Sedan 2018 har totalt fem unga motorcyklister i åldersspannet 14 till 19 år omkommit till följd av olyckor på tävling. 

Tidningen El Pais skriver att RFME, det spanska motorcykelförbundet, nu överväger att ändra sina regler för att öka säkerheten. 

Förslagen som ligger på bordet är att höja minimiålderna för deltagande (just nu är 12 år gränsen) samt minska antalet förare i varje lopp. 

– Vi är oroliga över utvecklingen. Vi var att det här är en högrisksport, men vi vill vidta alla åtgärder vi kan för att undvika den här typen av olyckor, säger Manuel Casado, president i RFME. 

Dean Berta, som är kusin till Moto GP-föraren Maverick Vinales, körde sitt första år i SSP300. Han tillhörde Vinales-stallet, ett team startat av Maverick Vinales pappa för att stötta spanska talanger i olika motorsporter. 

”Vi är förkrossade över Dean Bertas tragiska död efter en olycka i dag. Vi skickar kärlek och styrka till Maverick Vinales och hela Deans familj, hans stall samt hans nära och kära”, skrev Moto GP i ett uttalande kort efter olyckstillfället.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.