Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flickvännen fast: ”Vi har inte träffats på 70 dagar”

Svenske racerstjärnan Felix Rosenqvist var nära pallplats i Indypremiären för några veckor sedan. Han siktar på seger i lördagens race i Indianapolis.
Foto: WALTER G ARCE SR / CHIP GANASSI RACING
Racerförarna laddar med att cykla - från vänster: Marcus Ericsson, Scott Dixon och Felix Rosenqvist - ute tillsammans med Marcus personlige tränare Alex Elgh.
Foto: Marcus Ericsson

Felix Rosenqvist var på väg mot en säker pallplats i Indypremiären, men det slutade med en krasch. 

På lördag körs säsongens andra race.

– Det är bara att glömma det som hände senast. Nu ser jag framåt. Det känns som jag kommer vinna ett race förr eller senare, så det är ingen stress, säger han.

För en månad sedan kördes den försenade premiären i Indycar, med bara tio varv kvar av loppet på ovalbanan i Texas var olyckan framme, då Felix Rosenqvist hamnade i trubbel efter ett depåstopp.

– Jag gjorde misstaget att lita på vad en annan förare skulle göra. Det ska du aldrig göra. Jag trodde han skulle ligga kvar i innerspåret, men han gled ut och då hamnade jag där det inte fanns fäste och kraschade. Det var väldigt surt.

Du låg tvåa nästan hela loppet och utan missödet hade du vunnit?

– Ja, kanske. Min teamkompis Scott Dixon var också snabb och jag vet inte om jag hade kommit förbi honom. Men vårt team Chip Ganassi hade topp två ”in the bag”.

Hur arg blir du när det slutar så där?

– Det är surt, alltså. Första racet så vill man åka hem med poäng. Men det är bara att bygga upp sig själv igen. Man blir klokare och smartare för varje gång. 

Du hade lite problem på just ovalerna i fjol - nu var det plötsligt som om du växt upp på såna banor?

– Ja, haha, så kändes det. Det var verkligen ett lyft jämfört med förra året. Alla frågetecken som jag haft i huvudet försvann och jag hade en väldigt bra bil också. När jag satte mig i bilen var det som jag var Felix 2.0 och jag var mycket lugnare, andades mer och tänkte på annat än att bara hålla bilen på banan. 

Årets rookie i fjol

28-åringen från Värnamo utsågs till årets rookie i Indycar-serien i fjol, då han kom tvåa två gånger och var topp tio i tio av 17 race. 

Mer bekväm på ovalerna så har Felix en stor chans att utmana om mästartiteln. 

– Att vinna race är alltid den största drivkraften. Det är sällan jag känt så många gånger att jag varit nära att vinna utan att göra det, som här i Indycar. Förra säsongen var jag med där framme och slogs om det fem-sex gånger. 

70 dagar utan sin flickvän

I helgen är det träning och kval fredag och sedan race lördag. Premiären genomfördes allt på samma dag. I coronatider är det ingen publik och en lång rad tester och föreskrifter för förare och teampersonal.

– Det kändes konstigt inför premiären. Vi fick säkert tio mejl om dagen innan racet om allt vad vi skulle tänka på och fick göra och inte fick göra. Sedan var det väldigt lugnt runt banan och alla hjälptes åt att påminna om vilka regler som gällde. 

 – Det var en konstig känsla utan fans på läktarna, det var en mysko situation. Men när loppet började kändes det bara bra. 

Hur var det att bara sitta stilla och vänta innan premiären?

– Jag har inte rest någonstans på flera månader. Utom till loppet i Texas. Och det är verkligen en annorlunda feeling. Men ganska skönt också, att inte resa hela tiden. Tyvärr sitter min flickvän Caroline Björkqvist fast i Sverige. Vi har inte träffats på 70 dagar. Nu är vi ganska vana att vara ifrån varandra och det har funkat okej. Men det är en väldigt konstig situation. Vanligtvis kan man bara köpa en flygbiljett och dra. Nu går inte det. Men jag tycker vi har hanterat det bra. Det är också skönt att Caroline är med sin familj i Sverige och inte fastnat någon annanstans. 

Hur fick du tiden att gå innan ni började tävla igen?

– Cykling har varit min stora grej. Det var Caroline som lurade in mig på det och sedan har jag blivit som besatt. Det har varit kul att dyka in i något nytt. Marcus Ericsson har cyklat länge och vi kör mycket ihop nu. I början var det han som fick dra hela tiden. men nu drar vi varandra. Han har lite mer uthållighet än jag har, men det börjar rätta till sig för mig.

Hur långt kan ni köra?

– Vi cyklar tre-fyra gånger i veckan. Det brukar bli tio mil varje gång. Men en gång körde vi lite vilse, då blev det 13 mil. 

Svenska lagkompisar i toppstallet

Felix och Marcus är numera teamkamrater (ihop med femfaldige mästaren Scott Dixon) i toppstallet Chip Ganassi.

Hur mycket hjälper ni svenskar varandra att bli bättre?

– Det känns mest som vi är polare. Jag och Marcus har hängt mycket med varandra under det här året. Och vi firade midsommar tillsammans.

Blev det snaps och Små Grodorna?

– Nej, så seriöst blev det inte. Vi letade snaps, men hittade inget, vi åt svensk mat i alla fall och sedan firade vi med amerikaner som kanske inte var lika taggade för midsommar som vi var, haha.

På banan är ni konkurrenter?

– Ja, man kan vara polare utanför banan. Men när vi kör, då är vi rivaler som alla andra. 

”Det är det här man lever för”

I helgen körs säsongens andra race, på racerbanan innanför ovalen på klassiska Indianapolis Motor Speedway, en bana där det tidigare kördes formel 1-lopp.

I fjol kom Felix åtta i det loppet, efter att han stått i pole position för första gången Indycar.

– Det var ett ganska konstigt race, min bil började brinna i depån och sedan började det regna och ja, det hände mycket. Nu är det väldigt svårt att veta vad man kan vänta sig eftersom detta är säsongens första race på en vanlig racerbana. Men det är bara att ladda och se vad vi kan göra. Men jag tror att vi kommer vara bra....

Hur skönt är det att tävla igen?

– Det är det här man lever för. Så det är väldigt skönt att säsongen har kommit igång detta konstiga år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.