Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finskt i topp i
Svenska rallyt

Jari-Matti Latvala.Foto: Francois Baudin / FRANCOIS BAUDIN / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
Foto: Micke Fransson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Han har vunnit Svenska rallyt tre gånger men är inte alls mätt på segrar.

Finländaren Jari-Matti Latvala flög fram i inledningen av Svenska rallyt och tog ledningen.

Trots att han inte alls är nöjd med sin Toyota.

Redan i onsdags kväll påpekade Toyota-stjärnan Jari-Matti Latvala att hans Toyota kändes lite osäker i hög fart. Latvala kände att han inte vågade gasa för fullt på grund av att det inte fanns tillräckligt med fäste bak.

Och Latvalas föraningar bekräftades när Svenska rallyt startade i med tre snabba specialsträckor i morse. Latvala var i ledning efter den första korta sträckan på travbanan i Karlstad men kunde inte hänga med Hyundais Thierry Neuville på fredagsmorgonen.

Slog till med en topptid

Latvala klagade på att bakänden på bilen dansade runt på vägen och att han inte vågade ge allt. Men på fredagens tredje sträcka, den fjärde totalt i rally, slog ändå Latvala till med en topptid. Finländaren var 8,5 sekunder snabbare än Neuville och tog tillbaka ledningen inför lunchuppehållet.

Neuville är totalt 3,9 sekunder bakom Latvala. Efter de två är det ett hopp till en kvartett förare som är cirka 20 sekunder efter ledaren. Kris Meeke, Sebastien Ogier, Ott Tänak och Mads Östberg kör alla snabbt men inte tillräckligt för att hota de två i täten. Speciellt Ogier klagade på att bilen var i obalans.

Helt nya bilar

Årets bilar är helt nya och med ett helt nytt aerodynamikpaket. Kanske har teamen missat att kompensera trycket mot marken med rätt fjädringsinställning. Vid serviceuppehållet har teamen en chans att balansera om bilarna innan de fyra avslutande sträckorna fredag eftermiddag och kväll.

Pontus Tidemand har en tuff fajt med norrmannen Ole Christian Veiby i WRC2-klassen. Tidemand är i ledningen vid lunchuppehållet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.