Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finske stjärnan i blåsväder – för bild med ansiktsmask

Kimi RäikkönenFoto: FIA/F1 HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jesse James.Foto: MOST WANTED PICTURES / ALL OVER PRESS MWPI

Den finske formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen är i blåsväder för sin ansiktsmask, rapporterar finska IltaSanomat.

Räikkönens ansiktsmask pryds av en symbol som liknar det tyska järnkorset och är designad av tv-personligheten Jesse James, som anklagats för att vara nynazist. 

– Som jag känner Kimi så funderar han inte ens i sådana banor, säger den svenske F1-experten Janne Blomqvist. 

Black Lives Matter-rörelsen har fått mycket uppmärksamhet inom Formel 1. Mercedesföraren – den sexfaldiga mästaren – Lewis Hamilton har varit en stark röst för rörelsen och är en av alla förare som gått ner på knä när nationalsången spelats under årets F1. Hamilton har också kritiserat de förare som valt att inte knäböja – bland dem Kimi Räikkönen. 

Kontroversiell mask

Nu blåser det kring Räikkönen av politiska skäl igen, något som uppmärksammats i finska medier, däribland IltaSanomat

På grund av den rådande coronapandemin bär alla förare mask och den 40-årige finländaren bär en med siffran sju och en symbol som liknar det tyska järnkorset. 

IltaSanomat citerar bland annat Formel E journalisten Hazel Southwell som bland annat skriver: ”Hur kommer det sig att han inte sparkas” på Twitter. 

Masken är dessutom designad av Jesse James, som blev känd i tv-serien ”Monster Garage”, som sedan länge anklagats för att vara nynazist. James har bland annat fångats på bild poserande i en tysk nazisthatt och där han gör en nazihälsning. Jesse James klädföretag använder sig av en logga som påminner om järnkorset. 

Järnkorset

Järnkorset är en symbol som härstammar från 1100-talet och som sedan blev en militär utmärkelse i Tyskland. Symbolen har ingen direkt koppling till nynazism men förekommer ändå i högerextrema kretsar. Järnkorset förekommer även i ickepolitiska sammanhang som till exempel inom MC-kulturen och andra subkulturer.

Källa: Expo  

Skulle aldrig nedvärdera Hamilton

Räikkönen har inte bemött kritiken som riktats mot honom och den svenske F1-experten Janne Blomqvist är övertygad om att den finländske stjärnan inte menar något illa med sin mask.

– Kimi Räikkönen vill synas och märkas så lite som möjligt det är hans attityd. Som jag ser det skulle han aldrig nedvärdera Hamiltons jobb med de här frågorna, säger Blomqvist och fortsätter.

– Det är nog bara lite oflyt. Det är en sjua och hans namn, men det påminner om järnkorset. Som jag känner Kimi så funderar han inte ens i sådana banor, lika lite som han bryr sig om att gå ner på ett knä. Jag sa direkt när frågan kom på tal att Kimi inte kommer att göra det. Inte för att han inte tycker att frågan är viktig utan för att han inte vill. 

Blomqvist menar också att masken inte blivit föremål för någon diskussion inom sporten. 

– Det där är inget jag hängt med på eller hört något om. Jag har inte sett varken det ena eller andra om det. 

Tuff säsong väntar 

Kimi Räikkönen är med sina 40 år den äldsta föraren i årets formel 1-mästerskap och har haft en tuff säsong så här långt. Enligt Blomqvist beror det på dåligt material. 

– Det kommer att gå trögt för alla team som kör med Ferraris motor, den är helt enkelt för svag. De kommer att vara på den undre halvan, plats 14-15 där. Det blir att göra det bästa av det, de får ta sig igenom den här säsongen och hoppas att de får bättre nästa år. Han är fortfarande en bra förare som håller på den här nivån men det blir svårt när man kör undermåligt material. Sen är det frågetecken kring om han fortsätter nästa säsong, säger Blomqvist. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.