Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick skulden för sitt barns död – men nu hyllas McRae

Colin McRae.
Foto: AP / AP SCANPIX SWEDEN
McRae och helikoptern.
Foto: ANDREW MILLIGAN / AP PA
Colin McRae.
Foto: / EXP

Den 15 september 2007 bestämde sig rallyikonen Colin McRae för att ta en helikoptertur nära sitt hem i skotska Lanark. 

Den turen slutade med en krasch där han, hans son och två familjevänner dog. 

Nu har det gått tio år sedan den tragiska olyckan och McRae hyllas än i dag som en hjälte bland vänner, kolleger och journalister. 

"Vi kommer aldrig att få se någon som Colin McRae igen", skriver David Evans i Motorsport News. 

Skotten Colin McRae slog igenom i rallyvärlden under tidigt 1990-tal. 1991 och 1992 vann han Storbritanniens rally och 1995 blev han den första britten och den yngsta någonsin att vinna rally-VM. 

Ett rekord som fortfarande är hans. Succén var enorm och McRae tilldelades den brittiska imperieorden 1996 för sina insatser i motorsportsvärlden. 

McRae var en storstjärna i rallyvärlden och bland mycket annat så gjordes det en rad datorspel med hans namn i titeln. 

Colin McRae dog 39 år gammal

Han tävlade i rally fram till 2004 när han plötsligt stod utan ett lag. Då valde han i stället att satsa på andra saker, såsom Dakarrallyt (som han vid två tillfällen körde med svenska Tina Thörner vid sin sida) och Le Mans 24 timmarslopp. 

Han gjorde dock mindre comebacker i sporten och så sent som augusti 2007 så berättade McRae att han letade efter ett nytt lag att tävla för i rallysammanhang. 

Men han kom aldrig så långt. 

Den 15 september 2007 bestämde sig McRae att ta med sig sin femåriga son Johnny, Johnnys sexåriga vän Ben Porcelli och familjevännen Graeme Duncan på en helikoptertur nära McRaes hem i skotska Lanark. 

Den turen slutade med en tragedi. 

Colin McRae med sin helikopter.
Foto: ANDREW MILLIGAN / AP PA

Tragedin: fyra döda i helikopterkraschen

McRae körde helikoptern men tappade kontrollen över den blott två kilometer från sitt hem och kraschade. Samtliga ombord på helikoptern omkom i kraschen. 

Colin McRae blev 39 år gammal och sörjdes av en hel motorsportsvärld. 

Några år senare krävde Ben Porcellis föräldrar, Karen och Mark Porcelli, att dödsolyckan skulle utredas. De sa i polisförhör att de aldrig gett Colin McRae tillåtelse att köra sonen i helikoptern och polisen kom fram till att rallylegendaren var ansvarig för olyckan. 

De pekade på att han dels inte hade ett giltigt körkort för helikoptern samt att han flugit genom en dal kallad "Mouse valley" på ett vårdslöst sätt. 

Colin McRae inne i sin helikopter.
Foto: ANDREW MILLIGAN / AP PA

Passageraren Graeme Duncan filmade stora delar av resan och delar av filmupptagningarna kunde räddas och användes som bevis. 

"Att McRae valde att köra helikoptern in i dalen, utan den träning eller erfarenhet som krävs var vårdslöst och orimligt. Dödsfallen hade kunnat undvikas om han inte hade kört in i dalen", skrev polisen i ett uttalande då enligt BBC

Familjens stöd efter anklagelserna

Trots bevisen så stod familjen vid McRaes sida. 

– Jag tror att vi aldrig kommer att få reda på exakt vad som orsakade kraschen. Men vi har aldrig tvekat på Colins kompetens som pilot, sa pappan Jimmy McRae då. 

Och trots att McRae fick skulden för den tragiska olyckan som tog fyra människors liv så blir han på tioårsdagen av sin död hyllad som en hjälte i rallyvärlden och i sitt hemland. 

– Att kalla någon för 'hjälte' gör jag inte hursomhelst. Men det är ordet jag skulle vilja använda för att beskriva en sån oerhörd talang, säger motorjournalisten John Fife enligt Daily Record. 

https://twitter.com/srtusa/status/908758565434863617

Så minns vännen Colin McRae

Vännen och rallykollegan Stuart Loudon kallar även han McRae för hjälte. 

– Precis som för alla andra som verkar i vår värld var Colin min hjälte. Colin var unik och jag vet inte om vi nånsin kommer att få se någon som honom igen, säger han. 

https://twitter.com/OfficialWRC/status/908714412135141379

Krönikören David Evans minns den tragiska dagen då McRae förlorade sitt liv som motorsportvärldens stora sorg, jämförbar med när Lady Diana eller John F. Kennedy dog. 

"Hans död framstår lika oförståelig i dag som för tio år sedan. Han är fortfarande väldigt saknad", skriver han i sin krönika på Motorsport News. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.