Felix Rosenqvist kan byta team i Indycar

I senaste racet i Indycar, förra helgen i Indianapolis, kvalade Felix bäst av alla och stod i pole position. Han blev till sist nia i racet.
Foto: MARC LEBRYK / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Felix Rosenqvist är ryktenas man i Indycar.  

Ett kontraktsbråk skakar om teamet McLaren och äventyrar den svenske racingstjärnans framtid.

– Det är inte 100 procent säkert att det blir Indycar för Felix nästa år, säger hans presskontakt Mattias Persson till SportExpressen.

Det är fortfarande oklart vad som händer med den regerande mästaren Alex Palou nästa säsong. Spanjoren har som tidigare rapporterats lyckats skriva kontrakt med två team samtidigt. Såväl hans nuvarande team Chip Ganassi som Rosenqvist team McLaren Racing anser sig ha kommit överens med Palou om nästa säsong.

Förhandlingar mellan de inblandade parterna pågår.

Under tiden är Felix Rosenqvist i limbo.

Samtidigt som han kör allt bättre på banan. Den 17 juli kom han trea i racet i Toronto - hans första pallplats sedan han vann loppet på Road America i juli förra året - och i senaste racet kvalade han till sig en plats i pole position, för att till sist sluta på nionde plats. 

Öppenhjärtigt samtal med högste bossen

Problemet för Felix är att han har ett avtal med teamet, som enligt uppgift kan gälla i såväl Indycar som Formula E - och dit vill inte Felix återvända.

Han vill vara kvar i Indycar.

– McLaren har uttryckt ett önskemål att använda honom antingen i Indycar eller i det nya Formel E-programmet. Det är ett beslut som kommer tas i samråd, förstås, och som påverkas av alla de komplexa omständigheter som råder just nu, säger Felix presskontakt Mattias Persson till SportExpressen.

Felix själv har berättat att han haft ett ”öppenhjärtigt samtal” med sin högste chef, Zack Brown som är VD för hela McLaren racing, som har team i såväl Indycar som formel 1.

– Varken han eller jag kan just nu säga om jag blir kvar i en bil i McLaren i Indycar. Jag har varit öppen med att jag vill vara kvar, jag har ingen anledning att flytta. Men du kan inte alltid välja själv vad du vill. Även formel 1-förare blir ibland utan en plats i ett team, sa Felix till amerikanska journalister i samband med ett race nyligen, och fortsatte:

– Jag älskar verkligen mitt team här och vill fortsätta jobba tillsammans med dem. Men vi får se hur det slutar. Det enda jag kan göra nu är att fokusera på varje race.

Stort intresse från Lettermans team

Om nu Alex Palou hamnar i McLaren till sist och om han inte plötsligt får en plats i formel 1 - då fyller spanjoren den sista platsen teamet har i Indycar.

Då är frågan vad Felix bestämmer sig för.

Då kan det bli aktuellt att han väljer en annan väg och byter team i USA.

En som har spekulerat kring det är Marshall Pruett, en av de ledande motorsportsjournalisterna i USA, som uppger att han har flera källor som hävdar att Rosenqvist inte ens har ett skrivet kontrakt nästa säsong. 

Att om McLaren inte vill ha honom kvar i Indycar - då kan han enkelt byta team.

För samtidigt finns tveklöst ett stort intresse för Felix Rosenqvist från andra team i Indycar.

Även om svensken hade en tuff start på den här säsongen så har han visat sin klass under sina fyra år i Indycar.

Föraren Graham Rahal kör för teamet Rahal Letterman Racing, som ägs av hans pappa Bobby (en före detta racingstjärna) och tv-kändisen Davids Letterman.

Efter Rosenqvist pallplats i Toronto pratade Graham Rahal med NBC Sports och berömde sin svenske kollega:

– Han förtjänar en plats i Indycar och Rahal Letterman Lanigan Racing skulle gärna anställa Felix Rosenqvist om han är tillgänglig.

Rosenqvist fick naturligtvis höra om de fina orden och sa:

– Det där uppskattar jag verkligen. Det var rörande att höra något sådant från en annan förare direkt efter ett race. Jag är hängiven McLaren, men jag glad över hans ord. Det betydde mycket för mig att höra det. 

På söndag kommande helg körs nästa race i Indycar.

Stadsloppet i Nashville, som Marcus Ericsson vann i fjol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.