Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felix Rosenqvist: ”Jag tror inte det blir så kul”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: DARRON CUMMINGS / AP TT NYHETSBYRÅN

INDIANAPOLIS. Felix Rosenqvist är äntligen redo för race, även om han tror att det ”inte kommer bli kul” i början av loppet. 

Ett par timmar före starten går i Indy 500 berättar han om den tuffa tiden efter kraschen på träningen. 

– Varje gång man kört förbi den kurvan där man kraschade så känns det nästan i kroppen. ”Euuw, det där vill man inte vara med om igen”. Så det tar tid, säger han. 

Felix Rosenqvist, 27, från Värnamo startar i näst sista startledet i Indianapolis 500 under söndagen. 

Ett par timmar före loppets start mötte han SportExpressen vid teamets trailers inne på ovalen på Indianapolis Motor Speedway. 

– Det är skönt att det börjar dra ihop sig Det har varit en extremt lång uppbyggnad för den här stunden och väldigt mycket timmar som har lagt, både från min sida och från teamets. 

Hur kul kommer det vara att komma ut på banan? 

– Jag tror inte det kommer vara så kul första varvet, när man ligger bakom 28 bilar. De säger att det kommer vara väldigt mycket turbulent luft, nästan som ett sug framför ett, så man får vara lite försiktig första varven så inte någonting händer. Men sen tror jag man kommer in i racet så kommer det nog bli schyst om man har en bra bil så har man alla möjligheter att ta många placeringar. Mycket handlar så klart om strategi, när man startar så långt bak att man kommer lite ur fas med de andra. Mycket tankar och teorier så klart.

Rosenqvist om oron efter kraschen

Felix Rosenqvist har har haft en kämpig maj, efter att ha kraschat på träning förra veckan.

Hur har tankarna gått sedan kraschen? 

– Det är tufft. Det tar tid att gå vidare efter kraschen. Varje gång man kört förbi den kurvan där man kraschade, på träningar efteråt, så känns det nästan i kroppen. ”Euuw, det där vill man inte vara med om igen”. Så det tar tid. Som alla mentala grejer som är jobbiga, det tar tid att köra bort det. Men nu känner jag att det är ur systemet. 

– Det är skitsamma nu, det är bara att fokusera på det vi har framför oss. Och har man en bra bil så spelar det egentligen ingen roll var man startar, det handlar om formen under racedagen. 

Även om bilen känns bra för Rosenqvist, så bjuder de yttre omständigheterna på utmaningar i dag. Det är varmt i Indianapolis, och väderprognoserna har varnat för att det kan komma regn under eftermiddagen. 

– Jag tror egentligen inte att det känns kanon för någon. Det har varit rätt svåra väderförhållanden på banan. Banan varit ganska halt. rätt mycket vind. Det har inte varit några perfekta förhållanden. Jag och min teamkompis Scott sa till varandra när vi gick ur bilarna efter sista träningspasset sa vi ”Nja, det känns inte bra”. Men sen när man pratade med de andra förarna sa alla samma sak. 

Väderkaoset hotar tävlingen: ”Lite konstigt”

Om det blir regn, hur påverkar det er som förare? Hur blir det om ni behöver ladda om för lopp i morgon, till exempel?

– Det är alltid lite konstigt så klart. Jag tror jag aldrig varit med om att man kört vidare ett race dagen efter. Sen är det ju, om vi lyckas köra mer än 100 varv innan det börjar regna så kommer de förmodligen avbryta racet – man måste köra mer än hälften – men det kommer så klart bli lite tur i såna fall, vem som leder när regnet kommer och sådär. Mycket saker man inte kan avgöra själv. Men med lite tur kan det leda till att man tjänar några placeringar. också. Så vi får vara redo bara, vi har många killar som sitter och bara kollar på vädret, så vi kan ta rätt beslut om det skulle ske. 

Foto: Johan Eriksson
Felix Rosenqvist och Kenny Bräck
Foto: Johan Eriksson

Vid Chip Ganassi-trailern dök också en tidigare vinnare upp för att hälsa på Felix Rosenqvist: Kenny Bräck.

– Det var första gången vi pratade, så det var kul att bara ses och höra lite vad han tyckte. När han körde sitt första Indy 500 var det väldigt tuffa förhållanden och han sa att han kan relatera, och det är inte enkelt. Men har man bra feeling så kommer racet till en. Det är bara att hänga i.

LÄS MER: ”Måste ha varit 500 nakna personer som sprang runt” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.