Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen berättar nu: Så dog "Carla"

Foto: ROGER TILLBERG / IBL [DOWNLOADED] IBL
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN

Idrotts-Sverige sörjer en ikonisk guldhjälte.

Bertil Carlqvist sörjer sin lillebror och bäste vän.

Håkan "Carla" Carlqvist gick bort i torsdags efter att ha drabbats av en hjärnblödning ett dygn tidigare.

– Vi pratade med varandra på Skype dagen innan och då var han precis som vanligt. Han var jävligt pigg och glad och vi pratade om att jag skulle komma ner och hälsa på, säger storebrodern.

I onsdags fick Bertil Carlqvist ett telefonsamtal.

Hans lillebror, den legendariske motocrossåkaren Håkan "Carla" Carlqvist hade förts akut till sjukhus i Frankrike, mycket mer än så fanns inte att veta.

Ovissheten var en plåga.

Senare fick han veta att "Carla" drabbats av en hjärnblödning och under torsdagseftermiddagen kom mardrömsbeskedet. Den tvåfaldige världsmästaren och bragdguldmedaljören hade gått bort – endast 63 år gammal. 

– Det gick så fort. Det blev en hjärnblödning som satte stopp för honom till slut. Det blir så påtagligt. Man ska ta till vara på varje dag fullt ut, fan, det kan ändras så jäkla fort, säger Bertil Carlqvist.

Pratade med varandra ett dygn innan

"Carla" drog sig tillbaka efter den slitsamma och skadedrabbade karriären. Och flyttlasset gick till Frankrike.

Rampljuset intresserade honom inte.

Men bröderna, som alltid haft en nära relation, bibehöll kontakten in i det sista och senast i tisdags, ett dygn innan han drabbades av en hjärnblödning, pratade de med varandra på Skype.

Planerna var spikade.

– Vi skulle åka ner och hälsa på dem nere i Frankrike, jag och min hustru. Vi brukar göra det minst en gång per år, antingen med flyg eller med motorcykel. Frugan hade gjort klart allt, motorcykeln var packad och vi var redo att påbörja resan ner, säger Bertil.

LÄS MER: DÄRFÖR BRÖT "CARLA" KONTAKTEN MED VÄNNERNA

Hur var "Carla" när ni pratade på Skype?

Han var jävligt pigg och glad, precis som vanligt. Han var alldeles perfekt. Han led ju mycket av sina smärtor, men han klagade aldrig. Aldrig. 

Foto: INGVAR KARMHED/SVD / TT NYHETSBYRÅN

Var nära döden tidigare

Under karriären drabbades Håkan av flera svåra skador och motocrossåkaren blev på något sätt ansiktet utåt för hårdhudade idrottare.

Aldrig klaga.

Alltid göra det bästa möjliga av situationen.

Under en inspelning av TV3-programmet "Prestanda" på 90-talet kom den allra svåraste skadan, den här gången på bäckenet. Samtidigt skrapade han sönder magmuskeln.

– Det var nära att han dog där. Han opererades flera gånger och läkare i Sverige och USA konsulterades. De sa att de aldrig sett någon överleva en sån skada. Han hade aldrig klarat sig om han inte hade varit så vältränad, säger Bertil och fortsätter:

– Men han gnällde aldrig. Visst, han käkade väl värktabletter efter operationen, men aldrig senare. Han tog inte en värktablett efter det och han sa att de bara gjorde honom "snurrig" i huvudet.

Foto: JAN DÜSING

Hyllades av Stefan Löfven

Den hastiga bortgången har berört hela idrotts-Sverige och hyllningarna till den legendariske motocrossåkaren har strömmat in.

En av de som hyllat: Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt. Jag tror att han körde med brutet ben eller hur det var. Han sade själv att han var lappad och lagad på många ställen. En riktig, riktig fighter och en entusiast för sin sport och en stor förebild. 

– Han var magisk att se på.

LÄS MER: "CARLA" TVINGADES TACKA NEJ TILL MÄSTARNAS MÄSTARE

Och det är också fightern Carlqvist som många sörjer.

Världsmästaren Carlqvist.

Bragdguldmedaljören Carlqvist.

För Bertil Carlqvist var Håkan så klart mycket mer än så.

– Han var min bäste kompis. Och min brorsa, så klart. Det här är så fruktansvärt tråkigt, han lämnade oss alldeles för tidigt.