Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

F1-profilens pappa mördad av krypskytt

Vitaly Petrov.Foto: CRISPIN THRUSTON / Action Images
Petrov på formel 1-podiet tillsammans med Lewis Hamilton och Sebastian Vettel.Foto: imago sportfotodienst / Imago Sportfotodienst

Vitaly Petrov har drabbats av en familjetragedi.

Den tidigare formel 1-föraren ströks som funktionär i Portugals grand prix efter att hans pappa blivit mördad.

”FIA:s tankar är med Vitaly och hans familj under den här tiden”, skriver internationella bilsportsförbundet.

Lewis Hamilton blev historisk under söndagen när han tog sin 92:a formel 1-seger och passerade Michael Schumacher som den mest framgångsrika föraren någonsin.

En som egentligen skulle ha varit funktionär i loppet – Portugals grand prix – var den tidigare föraren Vitaly Petrov. Petrov blev den förste ryssen någonsin att tävla i formel 1, vilket han gjorde mellan 2010 och 2013.

Innan loppet ströks dock Petrov som funktionär och FIA – internationella bilsportsförbundet – skickade ut ett pressmeddelande.

”På grund av personlig sorg kommer Vitaly Petrov, som skulle vara funktionär i Portugals grand prix, inte fortsätta med sina uppgifter under resten av helgen”, skrev FIA i ett pressmeddelande.

Vitaly Petrovs pappa skjuten till döds

Förbundet fortsatte sedan:

”FIA:s tankar är med Vitaly och hans familj under den här tiden.”

Uppgifter i flera ryska medier gör också gällande att Vitaly Petrovs pappa, Alexander Petrov, blev brutalt mördad.

De rapporterar om att en krypskytt väntade på Alexander Petrov utanför hans hem sköt honom till döds. Petrov, som ska ha varit en av Viborgs största affärsmän, hittades av en vakt men avled på platsen.

”Petrov den äldre blev skjuten till döds nära sitt hus utanför Viborg, 130 kilometer nordväst om St.Petersburg och nära den finska gränsen under lördagen, rapporterar lokala medier som citerar poliskällor”, skriver RT.

Kritiserad av Lewis Hamilton

Vitaly Petrov uppmärksammades även innan hans pappas tragiska dödsfall. Lewis Hamilton riktade kritik mot FIA för att de valt Petrov som funktionär. Detta efter att Petrov kritiserat både kampen för homosexuellas rättigheter och kampen mot rasism som Hamilton uppmärksammat många gånger.

– Ärligt talat förstår jag inte ceremonin med knäböjning, sa Petrov nyligen i en intervju med den ryska nyhetssajten championat.com enligt autosport.com.

Han påpekade att ryssar bara använder gesten när de knäböjer för Gud eller för sin framtida fru.

– Med den gesten försöker de rikta uppmärksamheten till kampen mot rasism. Ryssland har en annan mentalitet och vi har inte sådana problem som Hamilton pratar om, fortsatte Petrov.

Hamiltons svar?

– Jag skulle säga att de är förvånande att de anställer någon med en sådan tro som är så högljudd om saker som vi försöker kämpa mot, sa Hamilton till Sky Sports.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.