Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

F1-legendarerna om Marcus Ericsson

Marcus Ericsson. Foto: Patrik Lundin 2013

JEREZ. De nya F1-stjärnorna har ännu inte lagt märke till svenske Marcus Ericsson.

Men de äldre minns att Sverige haft en plats i F1-cirkusen.

- Vi får gratulera, säger den finländske världsmästaren Keke Rosberg till SPORT-Expressen.

Teamet är uppenbart nöjt över Ericssons insats

JEREZ. Totalt elva körda varv andra testdagen och riktigt bra varvtider.

Marcus Ericsson har gjort sitt första avtryck i F1.

Det regnade lätt och var riktigt kallt när F1-stallen vaknade onsdag morgon för säsongens andra testdag. Pirelli passade på att rulla fram bevattningsbilen för att få en chans att testa regndäck.

Först vid lunchtid kom solen och värmen.

Det tillsammans med att flera team fortfarande är osäkra på de nya motorerna betyder korta körpass ute på banan och få möjligheter att göra kompletta och snabba varv.

Under de här omständigheterna är det omöjligt att jämföra varvtider och analysera förarnas prestationer. Men ändå är det roligt att läsa Marcus Ericssons varvtider.

Och det är roligt för teamet och för Marcus att de får något att glädjas över. Mekanikerna jobbade dygnet runt för att få bilen till start i Jerez och många log elakt när Ericsson rullade ut den i mångas ögon fula bilen i tisdags.

Ett nytt tekniskt problem parkerade Ericsson i depån under onsdagsförmiddagen. Därför är det kul att Caterham-teamet är så uppenbart glatt över Marcus Ericssons insats.

Nu har Marcus Ericsson i bästa fall fyra testdagar till på sig att lära sig bilen inför premiären i Melbourne den 16 mars.

Det är i praktiken ingenting, och både Marcus och teamet vet att de första fyra loppen är en prövoperiod.

Keke Rosberg vann VM-titeln i F1 1982 och tävlade många år mot Stefan "Lövis" Johansson. I dag har Keke sonen Nico i Mercedes-stallet.

Keke Rosberg gör sedan tre år tillbaka inga intervjuer alls. En finländsk tidning bad om en kommentar till sonen Nicos seger i Monte Carlo förra året - 30 år efter att Keke själv vunnit samma prestigefyllda lopp - men journalisten fick nobben.

Det får även SPORT-Expressen när Keke dyker upp i depån i Jerez.

"Vi får gratulera"

Men lite senare - när Keke pratar med en annan F1-legendar, Niki Lauda, väljer han att kommentera att Sverige har en förare i F1, den förste på 23 år.

- Vi får gratulera, säger Keke - på svenska.

Keke Rosberg föddes i Stockholm innan hans föräldrar flyttade tillbaka till Finland.

- Eje (Elgh) har gjort ett bra jobb för Marcus, säger Rosberg.

När SPORT-Expressen ber om en kommentar från Niki Lauda, som i dag arbetar för Mercedes-stallet, skämtar Keke:

- Ska du fråga honom måste du först fråga om han vet var Sverige ligger.

Men Lauda minns:

- Orebro, Anderstorp och kallt, jag vet självklart vad Sverige är.

Marcus Ericsson före Vettel

Att Marcus Ericsson kommer från samma område som Ronnie Peterson - som Lauda tävlade med och emot under många år i F1 - vet både Rosberg och Lauda.

På gårdagens träning var Jenson Button snabbast. Marcus Ericssons bästa varvtid var 13 sekunder långsammare än Buttons. Men Ericsson kan glädja sig åt att han faktiskt var snabbare än fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel.

- Det var väl fantastiskt? Skämt åsido, det var uppenbart att Vettel hade stora tekniska problem, sa Ericsson, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.