F1-legendaren död – blev 79 år gammal

Foto: Jonathan Banks/REX / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Lat Photographic/REX / TT NYHETSBYRÅN
Foto: [Octane, via www.imago-images.de] / www.imago-images.de

Frank Williams, som grundade formel 1-teamet Williams Racing, har gått bort 79 år gammal. Det bekräftar teamet under söndagseftermiddagen.

”Han var älskad och en inspiration för oss alla. Han kommer att bli saknad”, skriver de i ett uttalande.

Frank Williams blev inlagd på sjukhus under fredagen och gick bort under söndagsmorgonen, omgiven av sin familj.

Beskedet har nåtts med bestörtning av motorsportvärlden.

”Claire Williams ringde mig imorse och berättade de otroligt sorgliga nyheterna att hennes älskade pappa har gått bort. Han var en riktig gigant inom vår sport som överkommit de allra svåraste utmaningarna i livet och som kämpat varenda dag, både på och utanför banan. Hans otroliga bedrifter kommer att minnas för evigt”, säger formel 1:s vd Stefano Deomenicali i ett uttalande.

”Vila i frid Frank. En äkta racinglegendar”, skriver den svenske Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist på Twitter.

”Du kommer att bli saknad. Alla tankar till Williams-familjen”, skriver Ferrari-stjärnan Carlos Sainz.

Grundade Williams i formel 1

Frank Williams inledde sin karriär som förare men bytte snabbt fokus. 1969 grundade han Frank Williams Racing Cars och 1977 grundade han Williams Grand Prix Engineering, som fortfarande kör i formel 1.

Teamet har vunnit totalt nio konstruktörstitlar och sju förartitlar i motorsportens kungaklass och Williams var med och ledde teamet fram till mars 2012 – trots att han förlamades i en allvarlig bilolycka 1986.

I mars 2012 meddelade Frank Williams dock att han på grund av hälsoskäl klivit ned från teamets sportsliga ledning, där han ersattes av sin dotter Claire Williams. Familjen klippte banden till teamet helt i september 2020 då det såldes vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.