Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten: Han är största hotet mot Ericssons plats

Marcus Ericsson har kört in sex poäng för Sauber den här säsongen. Foto: PIXATHLON/REX/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: FLORENT GOODEN / FLORENT GOODEN / DPPI MEDIA/IBL DPPI AGENCE DE PRE

Kimi Räikkönen ersätter Charles Leclerc hos Sauber nästa år. Det kan i sin tur få stora följder för Marcus Ericssons fortsatta framtid i formel 1.

– Det är Sauber eller inget, säger Janne Blomqvist, formel 1-kommentator på Viasat.

Stora förändringar väntas inför nästa års formel 1-säsong. Under tisdagsmorgonen bekräftade Ferrari att man ersätter den tidigare världsmästaren Kimi Räikkönen med årets f1-rookie Charles Leclerc.

Den 38-årige finländaren kommer i stället att ta över Leclercs plats i Sauber.

– Jag har fått en uppfattning av att Kimi inte vill sluta. Dels av att prata med honom men även av vad jag har hört från annat håll, och när man lägger ihop ett och ett så är den här slutsatsen inte helt uppåt väggarna, säger Janne Blomqvist, formel 1-kommentator på Viasat.

Janne Blomqvist. Foto: SVEN LINDWALL

Det blir ett långt hopp att gå från Ferrari till Sauber?

– Självklart. Men vad finns det för alternativ? Dessutom är det samma team som han startade karriären med. Varför inte runda av på ett fint sätt. Och här uppe i Norden kommer det att bli helt galet om vi ponerar att Marcus får köra vidare också.

Janne Blomqvist: Han är största konkurrenten

Flytten innebär att en av platserna hos Sauber nästa säsong nu är tagen. Den innebär att konkurrensen hårdnar för svenske Marcus Ericsson, som kör för Sauber just nu men som ännu inte har ett kontrakt klart för nästa säsong.

– Det är fortfarande 50/50 så klart. Han måste fortsätta göra en bra höst för att finnas med på papperet. Samtidigt tycker jag att han gör ett bra jobb. Och vad skulle poängen vara att byta ut honom mot någon som inte skulle göra ett bättre jobb av de som finns tillgängliga och som kan gå till ett team som kör med Ferrari-motor? Den erfarenhet de har tillsammans kommer vara ovärderlig för teamet, säger Blomqvist.

Stoffel Vandoorne. Foto: SUTTON / PANORAMIC/IBL / SUTTON / PANORAMIC/IBL PANORAMIC
Antonio Giovinazzi. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/CRASH MEDIA GROUP IMAGO SPORTFOTODIENST
Esteban Ocon. Foto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

Vem ser du som Ericssons största konkurrent om platsen?

– Stoffel Vandoorne finns fortfarande. Å andra sidan ligger han nog inte så bra till ändå efter årets säsong. Sen finns naturligtvis Antonio Giovinazzi, men har Ferrari tillgång till en plats i Sauber så känns det som att den är tagen. Kimis lön är säkert något som Ferrari står för till viss del också, och det gör nog att Giovinazzis chanser inte jättestora. Det är de tre som krigar om den platsen nu. Esteban Ocon är för hårt knuten till Mercedes för att det ska vara aktuellt.

Vem av de tre tror du har störst chans?

– Jag är svenskoptimist. Jag tror att Marcus tar platsen och att det blir en drömuppställning i Sauber.

Och vad finns det för alternativ för Marcus Ericsson om han inte får platsen i Sauber?

– Inga, de är noll. Hans chanser är med Sauber, det finns inget annat, säger Janne Blomqvist.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!