”Ett av de värsta samtalen i livet”

Foto: PHIL DUNCAN/SHUTTERSTOCK / PHIL DUNCAN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: CHELSEA LAUREN/VARIETY/SHUTTERSTOCK / CHELSEA LAUREN/VARIETY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

”Talk to me, Lewis”. 

Den repliken fick biopubliken aldrig höra Tom Cruise yttra i Top Gun: Maverick. 

Formel 1-stjärnan Lewis Hamilton tvingades nämligen tacka nej till en roll i succéfilmen. 

Det är i en intervju med Vanity Fair som Lewis Hamilton berättar att han var besatt av Top Gun som barn, och att 80-talsklassikern fick honom att vilja bli stridspilot. 

Så blev aldrig fallet, men Hamilton har som bekant fått utlopp för sin need for speed på annat håll. Den 37-årige britten har dominerat Formel 1 de senaste åren, och väntas gå om ikonen Michael Schumacher i antal mästerskapstitlar innan karriären är över. I nuläget står både Hamilton och Schumacher på sju. 

Parallellt med framgångarna har barndomens besatthet av Top Gun funnits kvar. 

När nyheten att en uppföljare var på gång bestämde sig Hamilton för att försöka landa en roll i filmen – och hörde av sig till blockbusterns affischnamn tillika producent. 

– Jag är kompis med Tom Cruise. En av de trevligaste människorna du kan träffa. Han bjöd in mig till inspelningen när han gjorde Edge of Tomorrow, och sedan har vi byggt en vänskap över åren, säger Mercedes-stjärnan till Vanity Fair. 

Hamilton hörde av sig till Cruise för att undersöka om det fanns möjlighet att dyka upp i filmen på något sätt. 

– Jag erbjöd mig att vara en städare i bakgrunden eller vad som helst, säger Hamilton. 

Lewis Hamilton nobbade Top Gun

Cruise hade dock högre tankar om Hamiltons skådespelarinsatser och castade honom som en av piloterna i Top Gun: Maverick. 

Till slut tvingades Hamilton tacka nej till rollen, eftersom inspelningsperioden krockade med Formel 1-säsongen. 

– Det var ett av de värsta samtalen i mitt liv, säger Hamilton när han ser tillbaka på hur han tvingades ringa upp Tom Cruise och regissören Joseph Kosinski och förklara schemakrocken. 

Top Gun: Maverick har dragit in över tio miljarder och är Tom Cruises mest framgångsrika film någonsin. 

Det känns dock inte helt osannolikt att får se Hamilton som Cruises wingman framöver. Formel 1-stjärnan har nämligen gett sig in i Hollywood-branschen på allvar, och ska bland annat producera en motorsportfilm med Brad Pitt. 

TV: Ericssons ord efter Indy-vinsten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.