Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erik Carlsson, "Mr Saab", har avlidit

Foto: Larseric Linden
Foto: Allan Karlsson

Erik Carlsson, 86, har avlidit.

Den svenska rallylegendaren gick bort efter en kortare tids sjukdom, bekräftar biljätten Saab.

Carlsson räknas som Sveriges första stjärna i motorsport.

– Han var banbrytande, säger Ursula Wirth Fernström, co-driver som tränade tillsammans med Carlsson.

Erik Carlsson var en av Sveriges allra mest framgångsrika rallyförare genom tiderna.

Den Trollhättan-födde motorsportsälskaren vann det brittiska RAC-rallyt tre år i rad (1960-1962) och kan dessutom räkna in två raka segrar i Monte Carlo-rallyt (1962-1963) på sitt fantastiska meritkonto.

Under många år var han lika känd för sitt smeknamn: "Carlsson på taket".

"Carlsson på taket"

Carlsson fick smeknamnet i samband med SM-tävlingen Sörmlandsrundan, när han åkte av vägen och voltade så att bilen ställde sig på taket. En funktionär frågade senare efter Carlsson, varpå Sveriges Radios bilkommentator Carl-Gunnar Hammarlund svarade: "Vilken Carlsson? Menar du Carlsson på taket?".

Erik Carlsson var gift med Pat Moss-Carlsson, en av de mest framgångsrika kvinnliga rallyförarna någonsin. Co-drivern Ursula Wirth Fernström, 81, tävlade med både henne och svenskan Ewy Rosqvist som var Europamästare under flera år.

– Vi tränade tillsammans allihop i Monte Carlo, säger Ursula Wirth Fernström.

"Fantastisk tävlingsmänniska"

Hon menar att Erik Carlsson var banbrytande.

– Efter att han slutade tävla var han fortfarande berömd i hela Europa. När man var ute på bilsalonger och så brukade han alltid ha en stora skara människor runt sig, säger hon.

Men även på ett personligt plan var han viktig.

– Han var en väldigt fin människa. Alltid schysst. En fantastisk tävlingsmänniska. Jag kommer att sakna honom mycket, säger hon.

Efter att ha kört Saab under hela sin karriär fortsatte Erik Carlsson som testförare för företaget efter att karriären tog slut 1970 och arbetade även i olika PR-sammanahang.

Nu bekräftar biljätten via sin Facebook-sida att Erik Carlsson har avlidit.

Han lämnar dottern Susie Rawding, även framgångsrik inom ridsport, efter sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.