Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ericssons svar – på hårda kritiken

Marcus Ericsson.Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Marcus Ericsson.Foto: SEBASTIAO MOREIRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Marcus Ericsson fick den eftertraktade platsen i Alfa Romeo Sauber F1 2018.

Men många kritiker menar att svensken bara fått platsen på grund av starka sponsorer.

– Jag tycker att jag förtjänar platsen i teamet, säger Marcus Ericsson i senaste avsnittet av Viasat Motors F1-podd.

När Ferrari började förhandla med Sauber-teamet om ett större samarbete blev Marcus Ericssons plats i teamet hotad. Under hela hösten och sensommaren spekulerades det i att Ferrari ville placera två av sina juniorförare i teamet, på Marcus bekostnad.

– Det var mycket rykten och platserna i teamet blev väldigt attraktiva. Konkurrensen om platserna ökade och jag är så klart glad att jag fick chansen att stanna i teamet.

Marcus Ericsson tror att hans rutin från flera F1-säsonger var det som fällde avgörandet.

– Teamchefen Fred Vasseur hade sista slutordet om vilka som skulle få köra så det gällde att visa honom. Jag hade kanske på känn att jag skulle få fortsätta men jag har lärt mig att i den här branschen är det inte klart förrän det är påskrivet.

I Viasat Motors F1-podd avslöjar Marcus Ericsson att det var under den sista F1-helgen i Abu Dahbi som han fick besked att han skulle få platsen i Alfa Romeos Sauber-satsning.

Tycker att han är värd platsen i F1

När Marcus Ericsson i podden får frågan om han är värd platsen kommer svaret snabbt.

– Tycker jag, jag tycker att jag har tillfört mycket till teamet, inte bara körmössigt utan sett till hur jag jobbar med ingenjörerna. Jag vet att de värdesätter det mycket också.

– Ska det satsas så stort som det görs nu så är det också viktigt att ha en rutinerad förare som vet hur det fungerar i F1. Det var saker som vägde till min fördel.

Speciellt brittiska och tyska F1-tidningar har dömt ut Marcus Ericsson som en av årets sämsta förare. Men även från Sverige har Ericsson fått kritik för sina resultat i formel 1.

– Det är lätt att titta på poängen och se att jag varit efter mina teamkompisar under åren. Men sitter du i en bil som egentligen är sämst i fältet så är det tillfälligheter som spelar in om det blir poäng.

– Med Pascal Wehrlein var det väldigt jämnt mellan oss. Men det kommer alltid att vara folk som tycker och tänker, så är det i sportens värld. Men det är ingenting som jag lägger så mycket energi på.

"Det gäller att man är stark i sig själv"

Marcus Ericsson avslöjar i podden hur han hanterat kritiken genom åren.

– Det är något man lär sig med tiden. Jag har ända sedan jag var 15-16 år och började köra formelbil haft folk som följt mig och tyckt och tänkt om mina prestationer. Det har stegrats genom åren och det gäller att man är stark i sig själv och har folk runtomkring sig som stöttar och supportar.

– Jag tycker också att jag får mycket stöd, dels från Sverige men också från andra och det hjälper så klart.

I F1-podden avslöjar Marcus Ericsson mycket av vad som hände i Sauber-teamet under säsongen och varför Sauber-bilarna blev så mycket bättre i slutet av året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.