Marcus Ericsson. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅNMarcus Ericsson. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Marcus Ericsson. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Marcus Ericsson. Foto: SEBASTIAO MOREIRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNMarcus Ericsson. Foto: SEBASTIAO MOREIRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Marcus Ericsson. Foto: SEBASTIAO MOREIRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ericssons svar – på hårda kritiken

Publicerad

Marcus Ericsson fick den eftertraktade platsen i Alfa Romeo Sauber F1 2018.

Men många kritiker menar att svensken bara fått platsen på grund av starka sponsorer.

– Jag tycker att jag förtjänar platsen i teamet, säger Marcus Ericsson i senaste avsnittet av Viasat Motors F1-podd.

När Ferrari började förhandla med Sauber-teamet om ett större samarbete blev Marcus Ericssons plats i teamet hotad. Under hela hösten och sensommaren spekulerades det i att Ferrari ville placera två av sina juniorförare i teamet, på Marcus bekostnad.

– Det var mycket rykten och platserna i teamet blev väldigt attraktiva. Konkurrensen om platserna ökade och jag är så klart glad att jag fick chansen att stanna i teamet.

Marcus Ericsson tror att hans rutin från flera F1-säsonger var det som fällde avgörandet.

– Teamchefen Fred Vasseur hade sista slutordet om vilka som skulle få köra så det gällde att visa honom. Jag hade kanske på känn att jag skulle få fortsätta men jag har lärt mig att i den här branschen är det inte klart förrän det är påskrivet.

I Viasat Motors F1-podd avslöjar Marcus Ericsson att det var under den sista F1-helgen i Abu Dahbi som han fick besked att han skulle få platsen i Alfa Romeos Sauber-satsning.

Tycker att han är värd platsen i F1

När Marcus Ericsson i podden får frågan om han är värd platsen kommer svaret snabbt.

– Tycker jag, jag tycker att jag har tillfört mycket till teamet, inte bara körmössigt utan sett till hur jag jobbar med ingenjörerna. Jag vet att de värdesätter det mycket också.

– Ska det satsas så stort som det görs nu så är det också viktigt att ha en rutinerad förare som vet hur det fungerar i F1. Det var saker som vägde till min fördel.

Speciellt brittiska och tyska F1-tidningar har dömt ut Marcus Ericsson som en av årets sämsta förare. Men även från Sverige har Ericsson fått kritik för sina resultat i formel 1.

– Det är lätt att titta på poängen och se att jag varit efter mina teamkompisar under åren. Men sitter du i en bil som egentligen är sämst i fältet så är det tillfälligheter som spelar in om det blir poäng.

– Med Pascal Wehrlein var det väldigt jämnt mellan oss. Men det kommer alltid att vara folk som tycker och tänker, så är det i sportens värld. Men det är ingenting som jag lägger så mycket energi på.

"Det gäller att man är stark i sig själv"

Marcus Ericsson avslöjar i podden hur han hanterat kritiken genom åren.

– Det är något man lär sig med tiden. Jag har ända sedan jag var 15-16 år och började köra formelbil haft folk som följt mig och tyckt och tänkt om mina prestationer. Det har stegrats genom åren och det gäller att man är stark i sig själv och har folk runtomkring sig som stöttar och supportar.

– Jag tycker också att jag får mycket stöd, dels från Sverige men också från andra och det hjälper så klart.

I F1-podden avslöjar Marcus Ericsson mycket av vad som hände i Sauber-teamet under säsongen och varför Sauber-bilarna blev så mycket bättre i slutet av året.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag