Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ericssons koppling till svenska miljardärerna

Foto: PIXATHLON/REX / PIXATHLON/REX/IBL REX FEATURES
Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PIXATHLON/REX / PIXATHLON/REX/IBL REX FEATURES
Karl-Johan Persson.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / /IBL
Finn Rausing.Foto: TETRA LAVAL
1 / 8

Hur tar sig en svensk kille från Kumla till motorsportens absoluta finrum? 

Marcus Ericsson har fått stöttning av miljardärerna bakom storföretagen Tetra Pak och H&M – något som förnekats av motorstjärnans team. 

Men nu kan SportExpressen visa upp kopplingen mellan Marcus Ericsson och två av Sveriges mäktigaste företagare: Karl-Johan Persson och Finn Rausing. 

– Ett program sattes ihop för att hjälpa Marcus karriär, säger Ericssons rådgivare Eje Elgh. 

Den 15 mars drar årets Indycar-säsong i gång med premiärloppet i St Petersburg i Florida. Det blir även första gången som Marcus Ericsson får chansen att testa vingarna i sin nya Chip Ganassi Racing-bil.

Tidigt i år kom beskedet att det svenska företaget Huski Chocolate går in som ny sponsor till Indycar-teamet och att de blir huvudpartner till teamets svenske stjärna Marcus Ericsson, som kommer att köra i en bil med företagets logga och rödvita färger. 

Huski Chocolate är ett företag som sedan tidigare sponsrar flera sportorganisationer, däribland Alfa Romao i formel 1 och den brittiska fotbollsklubben Millwall.

– Den här satsningen med Chip Ganassi och Marcus Ericsson är en jättefin nationell kampanj för oss som vi kan använda för att nå ut med våra produkter på den amerikanska marknaden, och självklart hoppas vi att det även kommer det spilla över på den svenska, säger företagets svenska vd Linus Wessman. 

I Chip Ganassi Racing finns svenske Felix Rosenqvist, som utsågs till årets rookie förra säsongen, och den flerfaldige Indycar-mästaren Scott Dixon.

Och faktum är att det finns en koppling mellan Huski och Marcus Ericsson sedan tidigare. 

Hemlighetsmakeriet

Motorsport är en materialsport med stora summor pengar inblandade. Det innebär att man som förare i princip måste ha tunga sponsorer bakom sig för att lyckas nå hela vägen upp till de största klasserna.

Personerna som ligger bakom Marcus Ericssons satsning har dock redan från start valt att vara anonyma, och har bidragit med stora summor pengar utan att begära någon exponering i gengäld.

Det har dock sedan flera år tillbaka förekommit uppgifter om att H&M och Tetra Pak är två av de största sponsorerna bakom hans satsning. Detta rapporterades bland annat av danska Motorsporten 2014 och av Forbes 2016.

Detta har dock dementerats kraftigt av svenskens rådgivare Eje Elgh.

– Projektet Marcus Ericsson har ingenting med varken Hennes & Mauritz eller Tetra Pak att göra, sa Elgh till Viasat 2016.

Räddade Sauber

Och det var just sommaren 2016 som ämnet var som mest omdiskuterat.

Ericssons formel 1-team Sauber (i dag Alfa Romeo) hotades då av konkurs efter en tid av stora ekonomiska problem där det gått så pass långt att man till och med hade problem att betala ut löner till företagets anställda.

Situationen fick dock en lösning i juli 2016 då teamet såldes till det schweiziska investmentbolaget Longbow Finance. Det innebar i sin tur att Peter Sauber klev ned från sin position som styrelseordförande i teamet, för att ersättas av Pascal Picci från Longbow Finance.

Genast började uppgifter florera om att teamet nu skulle börja favorisera Ericsson på grund av hans kopplingar till bolaget.

Så vad är egentligen kopplingen mellan Marcus Ericsson, Tetra Pak och Longbow Finance?

Kenny Bräck: ”Vi grundade en racingsatsning”

Vare sig H&M eller Tetra Pak har någon officiell koppling till Marcus Ericsson. Det finns dock en tydlig koppling mellan Marcus Ericsson och några av företagens mäktigaste namn.

Detta har bland annat tidigare rapporterats av affärstidningen Forbes

Den nya boken ”The Big Boss: Så tog Stefan Persson H&M ut i världen och blev Sveriges rikaste person”, av Erik Palm och Jonas Alsgren, avslöjar familjerna Perssons och Rausings okända engagemang i att sponsra sporttalanger. 

”Karl-Johan har läst vid European Business School i London. Han har även startat konferensbolaget European Network och driver även tillsammans med bland andra arvingen till en annan familjedynasti, Finn Rausing, det engelska bolaget Sportpro Limited som sponsrar unga sporttalanger”, står det i boken.

SportExpressen har tagit del av dokument som kom fram i samband med arbetet med boken, och kan berätta mer om Marcus Ericssons koppling till de svenska storföretagen. 

Allt startade med företaget ”ME Promotions”, som fram till 2010 till 60 procent ägdes av Ericsson själv. Han var där en del av styrelsen med bland annat sin pappa Thomas och den svenske racinglegendaren Kenny Bräck.

– Efter min egen aktiva Indycar-karriär grundade jag tillsammans med min gode vän Marcus Storch en racingsatsning där vi, tillsammans med några likasinnade ”välgörare”, avsåg att identifiera en ung lovande svensk tävlingsförare att hjälpa utveckla och maximera sin förartalang. Valet föll till slut på Marcus som innan kört karting, berättar Kenny Bräck.

Marcus Storch är en svensk näringslivsprofil och blev 1984 den förste att tilldelas Affärsvärldens utmärkelse ”Årets ledare”. 1996 utnämndes han dessutom till hedersdoktor i medicin vid Karolinska institutet, och mellan 2005–2013 var han styrelseordförande i Nobelstiftelsen. Storch ligger även bakom Tobiasregistret, ett svenskt register för blodstamceller. 

Dokument visar stornamnen bakom satsningen

I styrelsen till ME Promotions satt även Karl-Johan Persson, avgående vd för H&M.

De 40 procent som inte ägdes av Ericsson ägdes av företaget Sportpro Limited, baserat i Storbritannien. Sportpro ägs i sin tur delvis av Stefan Perssons bolag Ramsbury Invest, där även Karl-Johan Persson är en av delägarna.

Kenny Bräck vill dock inte kommentera namnen som var inblandade i satsningen kring Ericsson, eller hur gruppen sattes ihop.

– Mystiken får leva vidare kring det, säger han.

Bräck valde själv att lämna satsningen 2012.

ME Promotions försvann 2010 – men då startades i stället ett nytt bolag i samma namn upp i Nederländerna. 40 procent av det nya bolaget ägs av Sportpro, vars störste aktieägare i sin tur är Longbow Finance. De äger 33 procent av aktierna i bolaget.

I Sportpros styrelse sitter både Karl-Johan Persson och Finn Rausing, delägare i familjeföretaget Tetra Laval. 

– Det där är någonting som är gammalt och förlegat i min värld, nu jobbar jag med Marcus på helt annorlunda grunder, säger Eje Elgh, den svenska motorstjärnans rådgivare. 

Våra dokument visar tydligt att Karl-Johan Persson och Finn Rausing varit inblandade i Marcus Ericssons bolag, du vill inte kommentera den kopplingen alls?

– Det vill jag inte göra. Den enda kommentaren jag kan tänka mig att ge är att, utan att bekräfta vilka som var med eller inte, ett program sattes ihop för att hjälpa Marcus karriär när han var typ 14 år. Men det är ju snart sedan 15 år sedan. Och då såg situationen betydligt annorlunda ut mot vad den gör i dag, men då var heller inte jag involverad på samma sätt. 

ERICSSONS KOPPLING TILL MILJARDÄRERNA

ME Promotions (Marcus Ericssons internationella bolag, upplöst 2010)

Karl-Johan Persson och Kenny Bräck sitter i styrelsen

Sportspro ägde 400 aktier

 

Sportspro (bolag som sponsrar idrottstalanger)

Kenny Bräck, Karl-Johan Persson och Finn Rausing sitter i styrelsen

Ramsbury invest (moderbolag för H&M och familjen Perssons investeringsbolag) äger 100 aktier

 

Sammanfattat: Finn Rausing sitter i styrelsen för Sportspro, som ägde aktier i Marcus Ericssons bolag. Karl-Johan Persson var engagerad i Sportspro som styrelseledamot och via H&M-bolaget Ramsbury invest – och satt själv i styrelsen för Ericssons bolag. 

Koppling även till Huski?

I december 2017 kom beskedet att Saubers formel 1-team görs om till Alfa Romeo, och att Marcus Ericsson skulle bli en del av föraruppställningen 2018 tillsammans med Charles Leclerc. Sergio Marchionne, tidigare president för Fiat Chrysler Automobiles (FCA) och Ferrari, höll då enligt Reuters ett tal där han tackade bland annat Finn Rausing för hjälpen med satsningen.

Formel 1-teamet flyttades sedan 2018 över till företaget Islero Investments. I deras styrelse sitter bland annat Finn Rausing, Alfa Romeos teamchef Frederic Vasseur och Pascal Picci.

För att göra saker ännu mer invecklade så finns det, faktiskt, även en koppling mellan Marcus Ericsson och Chip Ganassis nya storsponsor Huski Chocolate.

Även här är Finn Rausing den gemensamma nämnaren, genom sitt engagemang i Alfa Romeo. 

”Det finns en relation där”

Det här är inte första gången som Huski sponsrar ett team inom motorsport. I februari förra året presenterade man ett flerårigt samarbete med McLaren Racing i formel 1, och Huski samarbetade under fjolåret även tillfälligt med Alfa Romeo. 

Zak Brown, vd för McLaren, berättade att sponsorns samarbete med F1-konkurrenten dock bara var en engångsföreteelse. 

– Vi (McLaren) har ett långtidsavtal med dem. Finn Rausing och Huskis ägare är båda från Sverige och de gör affärer tillsammans. Så det finns en relation där redan, sa Brown då i en intervju med motorsport.com. 

Nu har Huski skrivit ett längre avtal med Alfa Romeo. Vd:n Linus Wessman menar att deras första samarbete med teamet var ett test, som även resulterade i samarbetet med Marcus Ericsson i Indycar. 

– Så det har funnits en koppling mellan Huski Chocolate, Alfa Romeo, Sauber och då Marcus Ericsson sedan tidigare. Då när det blev klart att han gick till Chip Ganassi tänkte vi att det var en fantastisk chans för oss, säger Wessman. 

Wessman vill inte kommentera om Huski samarbetat med Finn Rausing i sina projekt med Alfa Romeo och Marcus Ericsson. 

Finn Rausing och Karl-Johan Persson har, via presskontakter på Tetra Laval respektive H&M, avböjt att lämna några kommentarer. SportExpressen har även varit i kontakt med Marcus Ericsson, som avböjer att kommentera. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.