Ericsson sågas: ”Är surt när någon förstör racet”

Foto: VINCE MIGNOTT / IMAGO/UK SPORTS PICS LTD IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: DARRON CUMMINGS / AP TT NYHETSBYRÅN

LOS ANGELES. Sol, värme och storpublik.

Söndagens IndyCar-tävling i Longs Beach i södra Kalifornien blev en succé.

Men inte för de två svenska förarna, Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson.

Felix slutade 10:a medan Marcus hamnade på 20:e plats sedan han fick loppet förstört redan under första varvet när han körde på konkurrenten Jack Harvey.

Och en incident mellan Rosenqvist och Ericsson under tävlingen gjorde inte dagen muntrare.

Felix blev stängd av Marcus, som låg ett varv efter toppförarna, när han kom ut från pit lane efter sitt första depåstopp.

– Det kändes ganska bra efter att jag hade tagit två platser i starten, men sedan kom det där första depåstoppet och jag kom ut bakom Ericsson och där tappade vi sex sekunder. Så det var egentligen där vi förlorade racet. Jag hade nog kunnat ta någon plats till, men det var hög pace på alla där framme och det kändes svårt att kunna göra någon skillnad. Alla team verkade köra kvalvarv på kvalvarv hela tiden, så en tionde plats är okej. Vi gjorde ett dåligt kval igen den här helgen, så det är väl det som är den stora lärdomen från dagarna här i Long Beach. Det är bara att komma igen nästa gång.

Felix var irriterad över några tappade placeringar när Marcus, som då låg ett varv efter toppförarna, inte släppte förbi honom.

– Det spelar ingen roll vem det är, det är bara surt när det är någon som blivit varvad som förstör racet när man vill ha de där fria varven när man ligger själv på röda däck. Det är vad det är, han följer väl bara instruktioner han får, säger Felix.

”Jag fick en stallorder”

Marcus var lätt olycklig efteråt när frågan kom upp.

– Jag fick en stallorder att inte släppa förbi någon. Jag vet inte varför, då jag ändå inte kunde vara med och fajtas om någon topplacering. Jag hoppas att jag inte skapade för mycket problem för Felix, sa Marcus till Radiosporten efteråt.

Rosenqvist och Scott Dixon var upprörda över att Marcus inte direkt släppte fram dem.

Händelsen inträffade när Rosenqvist kom ut från depån efter sitt första däckbyte och Marcus inte släppte förbi honom.

För Marcus Ericsson var dagarna i Long Beach fylld av motgångar.

Han fick aldrig chansen under lördagens kval att skaffa sig en bra tid, då det blev en tidig röd flagg när han var ute på banan.

Och så söndagens kollision redan under första varvet.

– Det var olyckligt det som hände. Det blev lite trafikstoppning i tredje kurvan och jag kom in med lite för hög fart för att få stopp på bilen, så jag körde in i bilen framför mig och fastnade ovanpå honom. Innan jag fick hjälp igen att komma iväg var vi ett varv efter och jag var tvungen att åka in i depån och byta vinge och få en ”drive-through” och allt vad det var.

– Från det momentet var racet i stort sett över för mig.

Bittert?

– Ja, det är klart att det är. Jag tycker att jag haft tre lovande helger och så blev det här en riktig skithelg, så det är klart att det är tråkigt. Men så är det ibland

Det blev några poäng i alla fall?

– Ja, exakt. Det blev några tröstpoäng.

Marcus fick 10 poäng för sin 20:e plats medan Felix åkte hem 20 poäng.

”Nöjd med insatsen”

Rosenqvist säger till SportExpressen att det var en tuff tävling.

– Det positiva var att jag kände att jag gjorde ett jävligt bra race. Jag låg och pushade hårt hela tiden även om det inte var mycket marginaler att jobba med. Från min egen sida känner jag mig nöjd med min insats, men jag är förvånad över att vi inte var snabbare med tanke på känslan jag hade i bilen. Men det är så det är, alla bra förarna låg där uppe och det var inte så mycket skillnad man kunde göra. Det var ganska statiskt.

Var det tajtare än vad du trodde att det skulle bli?

– Ja, det brukar vara mer mixat, med tanke på däcksblandningarna, men däcken var ganska jämna i dag. Så det gick inte att göra så mycket, säger Felix. ,0

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.