Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ericsson: "Det känns speciellt att vara här"

SPORT-Expressens Magnus Nyström och Marcus Ericsson är på plats i Österrike inför helgens race.

SPIELBERG. Österrike. Svenske formel 1-föraren Marcus Ericsson firar midsommar i "Niki Lauda-land".

Genom att ladda för sin åttonde F1-tävling i karriären.

- Ronnie Peterson vann här i Österrike två gånger. Så det känns speciellt att vara här, säger Marcus till SPORT-Expressen.

Peterson i Österrike

Året 1973 var just racet i Österrike den första av fyra tävlingar som Ronnie Peterson vann den säsongen. Då hette banan Österreichring, och var lite längre jämfört med i dag. Peterson tog sin andra seger där (1978), bara några veckor före dödskraschen på Monza.

Ericsson i Formel 1

Den svenske F1-rookien från Örebro har gjort åtta tävlingar hittills den här säsongen, men tyvärr tvingats bryta tre av loppen, som senast i Montreal. Bästa resultatet är en elfte plats i Monaco, då Marcus var bara en placering från sina första Formel 1-poäng.

Ericsson är fortfarande överväldigad av alla positiva reaktioner han fick i samband med GP-tävlingen i Monaco i maj, då Marcus hade en specialmålad hjälm - en replika av Petersons klassiska hjälm - som en hyllning till den legendariske svenske formel 1-stjärnan.

Marcus hade också lånat en av Petersons gamla hjälmväskor och på besök i depån intill lyxbåtarna i Monte Carlo var Ronnie Petersons dotter Nina.

- Det kändes speciellt att få hylla Peterson på det sättet. Jag är för ung för att minnas honom som förare, men har förstås hört massor om honom och vi är båda från Örebro och sedan jag kom med i F1 själv får jag ofta frågor om Ronnie och får höra historier om honom. Han var väldigt populär - även utanför Sverige - och många rankar honom som en av de bästa racerförarna genom tiderna, berättar Marcus.

"Känns speciellt"

"Peterson-hjälmen" har Ericsson lagt åt sidan tills vidare - men minnet av Peterson har den unge svenske Formel 1-rookien med sig till varje tävling.

- Ronnie Peterson vann här i Österrike två gånger. Så det känns speciellt att vara här. Formel 1 är tillbaka i Österrike efter elva år och banan är restaurerad. Det ska bli spännande att köra här.

Marcus Ericsson gör sitt åttonde F1-lopp i karriären på söndag och har förberett sig med flera timmar i en simulator där han lärt sig tycka om banan som numera heter Red Bull Ring och på torsdagen gick han sin sedvanliga "baninspektion".

- Vi går och kollar banan före varje tävling. Vi kollar hur alla kurvor hur ser ut och bromspunkter. Vi går hela varvet, det är 20-25 ingenjörer, jag och min stallkamrat.

Dags för dina första F1- poäng nu?

- Hoppas det. Jag fick bryta tidigt senaste tävlingen i Montreal och det var tråkigt. Men jag kom elva - en plats från poäng - i Monaco. Och jag tror vi hittat en del förändringar med bilen som kommer gör att det blir bättre, säger han.

I dag är det träning, i morgon kval och på söndag avgörs det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.