Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ericsson: Då kan man inte vara bästa vänner

Marcus Ericsson Foto: Peter Nygaard

SPIELBERG. Han borde vara din bäste vän.

I stället är han din värste fiende. Formel 1 är en underlig värld.

- Min teamkamrat är min förste konkurrent. Han jag hela tiden jämförs med. Och då kan man inte vara bästa vänner, säger svenske formel 1-föraren Marcus Ericsson.

Rookien Marcus Ericsson är stallkamrat med rutinerade japanen Kamui Kobayashi i brittiska F1-teamet Caterham. Båda möter medierna samtidigt i Caterhams högkvarter inne på depå- området på Red Bull Ring och innan de sätter sig tillrätta så småler och snackar de båda förarna lite med varandra. Lagkompisar brukar vara bästa vänner.

Verkligen är en helt annan i formel 1.

Här har klassiska dueller mellan förare från samma stall utkämpats genom åren. Mest ökänt är nog konkurrensen mellan Ayrton Senna och Alain Prost på 1980-talet. De båda var allt annat än bästa vänner.

Den här säsongen har det mullrat i flera olika stall.

Massa stjärnan

Ferrari - som oftast genom åren haft en tydlig uppdelning mellan försteförare och en andreförare - har plötsligt ett stall med två före detta världsmästare: Kimi Räikkönen och Fernando Alonso.

Det dröjde bara fem race innan det gnisslade mellan de båda och en grinig Räikkönen undrade om han var "andravalet". Nu är inte konkurrensen mellan förarna Ferraris största problem den här säsongen, det är att deras bil är för långsam.

Fast i motgång är också stubintrådarna som kortast.

När Kimi Räikkönen gick genom depån inför träningen i fredags så hade han utstrålning som en rockstjärna - med svarta solglasögon, röd Ferrari-keps och väldigt rak rygg - och det var motvilligt han skrev autograf åt en beundrare.

- Han skrev ändå. Det trodde jag inte. Han brukar hålla alla på avstånd och bara vilja vara för sig själv, viskade en kollega.

Som sen pekade på Felipe Massa (som står i pole position i dag) och skvallrade vidare:

- Massa var andreförare bakom Michael Schumacher i många år. Nu är det Massa som ska vara stjärnan i Williams och han har blivit väldigt mycket stjärna också. Lite diva, faktiskt.

Allt är inte frid och fröjd i Mercedes heller, trots att Nico Rosberg och Lewis Hamilton är etta och tvåa totalt just nu.

Rosberg och Hamilton blev osams i samband med racet i Monaco.

Därefter har de båda "gullat med varandra" på twitter och just nu råder i alla fall eld upphör.

Lever i en annan värld

I Caterham - som lever i en helt annan värld jämfört med Mercedes - är seger mot sin stallkamrat viktigast av allt.

Marcus Ericsson hyllar ändå sin stallkamrat.

- Han är en erkänt skicklig förare. Men att vara teamkamrater är alltid en svår situation. I mindre stall - som vårt - måste vi kunna samarbeta för att utveckla bilen. Kobayashi är en lättsam person och vi kommer bra överens. Samtidigt är vi konkurrenter. Mitt första mål är att slå honom.

Det är Ericsson som har bäst resultat av de båda den här säsongen, då han kom elva i Monaco.

Och då var det inte direkt så att Kobayashi sprang fram och kramade dig efteråt?

- Nej, haha. Det kan man inte påstå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.