Ericsson: "Blir rörigt med de nya reglerna"

Marcus Ericsson.
Foto: Mark Thompson
Matcus Ericsson.
Foto: Imago Sportfotodienst

Mer av allt.

Kryddat med lite trygghet.

Så har Marcus Ericsson laddat upp för F1-säsongen 2016.

– Vi har en bättre bil och en bättre motor, så det här kan bli en riktigt rolig säsong, säger Marcus Ericsson.

Det går att känna glädjen i rösten hela vägen från F1-depån via en rad satelliter och telefonledningar till vår redaktion i Stockholm.

Marcus Ericsson har längtat efter F1-säsongen 2016 och den nya Sauber-bilen.

Och det som ska sluta i succé framåt hösten började egentligen redan på sensommaren förra året. När Marcus skrev på ett kontrakt för att tävla för Sauber även 2016 var det med en viss lättnad.

– Det var verkligen skönt. Det är alltid så att man börjar fundera på hösten inför nästa år och vad kan ska köra och så, även om man försöker lägga bort såna tankar. Att få klart allt för 2016 redan på försommaren var en riktig lyx.

2016 ska bli hans bästa år

Med det färdiga kontraktet i byrålådan bestämde sig Marcus för att ge allt. Redan i höstas presterade han bättre och när säsongen 2015 var slut började han förberedelserna.

– Jag bestämde mig för att 2016 skulle bli mitt bästa år i F1 hittills och att jag skulle göra precis allt som krävs. Jag har tränat hårdare och jag har varit mycket mer i fabriken än tidigare. Jag har jobbat stenhårt med precis alla delar.

Du är i bättre fysisk form än någonsin?

– Ja, absolut. Det visar de tester vi gör också - jag presterar bättre i allt som vi mätt.

Men i formel 1 är föraren bara en del av ekvationen. Det gäller att bilen går bra också. Och även här finns det en hel del nyheter.

Sauber-teamet har tänkt om och tänkt nytt. Både Marcus Ericsson och teamkompisen Felipe Nasr välkomnar de nya idéerna. Enligt Nasr har Sauber en helt ny bil med en helt ny design för 2016.

– Tidigare har Sauber varit lite gammalmodiga när det gäller hur bilen ska byggas och hur vi ska arbeta med bilens inställningar. Men nu har vi tänkt om och ska göra lite mer som de andra teamen. Jag tycker att det här är bra och det ska bli roligt att se vad det ger.

"Ferrari-bilen ser väldigt bra ut"

Under huven har Sauber också fått en ny motor från Ferrari. Och sett till försäsongstesterna så har Ferrari närmat sig suveräna Mercedes.

– När jag tittat på hur Ferrari-bilen uppträder på banan så ser det väldigt bra ut och det syns att teamet har tagit många steg med bilen. Det är också roligt för formel 1 om Ferrari är med och slåss med Mercedes i toppen.

Under en testdag - hur mycket sneglar ni på de andra bilarna och förarna?

– När jag kör själv så finns det inte tid till något annat än min egen prestation. Men när jag är med när Felipe kör kan jag gå till en kurva och se hur de andra kör och hur bilarna uppträder.

Det pratas mycket om nya regler hela tiden, är det något ni förare bryr er om eller tar ni det när det väl är helt bestämt?

– Jag funderar inte så mycket på det, man får ta det som det kommer och försöka att göra det bästa av det då. De nya kvalreglerna det pratades om kan bli rörigt, men är det komplicerat är det också fler som kan göra misstag, vilket kan gynna oss lite mindre team.

"Visst, det var några dåliga depåstopp..."

Förra året gjorde teamet några taktiska misstag, är det något ni pratat om och jobbat med?

– Jag vet att teamet tittat mycket på strategi och taktik och depåstopp. Visst, det var några dåliga depåstopp i några race men det händer alla team och alla bilar. I efterhand kan man se på ett race på ett visst sätt men det här är något vi hela tiden jobbar med.

Marcus Ericsson är med sina 35 F1-lopp vår fjärde mest meriterade F1-förare sedan han i fjol kört förbi både Reine Wisell och Gunnar Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.