Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Ericsson är minst lika bra som Bottas"

Foto: Sven Lindwall
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT
Foto: Frederic Le Floc H / FREDERIC LE FLOC H / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESS

2017 blir Viasat-profilen Janne Blomqvists 21:a säsong som formel 1-kommentator. Samtidigt växer sig hans intresse för sporten bara starkare för varje säsong som går.

– Jag har ett intresse som överstiger det normala. Formel 1 finns i mitt blod, säger Janne Blomqvist.

Janne Blomqvist har kommenterat formel 1 på tv sedan 1997. Mycket har hänt sedan dess, och i dag arbetar han för Viasat som en av landets mest rutinerade sportkommentatorer och motorsportjournalister.

– När jag fick chansen försökte jag lära mig allt jag kunde från killarna på Eurosport. De var otroligt skickliga och kommenterade på ett väldigt levande sätt. Nu går jag in på min 21:a säsong och det har både hänt saker med rösten, hur jag agerar och hur mycket jag kan, berättar Janne Blomqvist.

Hyllar fjolåret: "Ett magiskt avslut"

Utöver formel 1 har han bland annat även kommenterat speedway och motoGP, och under Viasats OS-sändningar har han fått kommentera allt från simning till backhoppning. Det är dock motorsporten och formel 1 som ligger Blomqvist allra varmast om hjärtat.

– Att få kommentera formel 1 är en dröm, och även om det kan vara en tuff tillvaro ibland så har jag verkligen världens bästa jobb. Jag är sjukt bortskämd och privilegierad, och formel 1 är som en livsstil för mig, säger han.

Genom åren har Blomqvist fått vara med om flera klassiska lopp. Höjdpunkten, berättar han, var Brasiliens grand prix 2008.

Loppet var säsongens sista, och Lewis Hamilton och Felipe Massa slogs fortfarande om världsmästartiteln. Efter ett regndrabbat lopp var det till slut Massa som gick i mål som etta, då i tron att han blivit världsmästare. Hamilton lyckades dock köra om Timo Glock i den sista kurvan på det sista varvet, och vann i och med det mästerskapet – endast en poäng före Massa.

– Det var första gången jag var i Brasilien och det blev verkligen ett magiskt avslut. Det var nästan för bra för att vara sant, och det är få förunnat att få uppleva något sådant, säger Blomqvist.

"Det är så okunnigt att man skäms"

Årets formel 1-säsong inleddes i Australien för en månad sedan. Formel 1 har i år ett helt nytt reglemente, och det bjuder in till stora möjligheter till förändringar i tabellen. Blomqvist menar dock att det fortfarande är alldeles för tidigt för att dra några slutsatser.

– Det är dumt att dra några slutsatser redan nu, och jag tror inte att vi kommer att få veta hur alla ligger till förrän efter Barcelona, säger han.

Samtidigt konstaterar han att några av teamen ser ut att ha en hel del att jobba ikapp.

– Red bull floppade på Albert park. McLaren tycker alla ska vara bättre, och jag är bekymrad över Sauber. Jag har länge varit en optimist, men de såg ut att vara långt efter i Melbourne. Samtidigt kvalade de helt okej, så de är inte helt borta än, säger Blomqvist.

Till årets säsong har Sauber valt att köra med 2016 års Ferrari-motorer, och mycket pekar på att svenske Marcus Ericsson ännu en säsong får nöja sig med att slåss om de sista poängplatserna. Blomqvist menar dock att det inte behöver innebära brist på chanser att visa upp sig.

– Marcus är minst lika bra som Valtteri Bottas i Mercedesbilen (som i dagens lopp i Bahrain får starta i pole position för första gången), kanske till och med bättre. Det enda han kan göra är att hålla motivationen uppe och maximera det han har. Gör han det så har han gjort det bra, säger han.

Ericsson kör i år sin fjärde säsong i formel 1, och Blomqvist menar att svensken ofta fått ta emot oförtjänt mycket dålig kritik.

– Det är inte konstigt att jag tycker som jag gör, jag har bra insyn och vet varför resultaten sett ut som de gjort. Men att journalister inte sätter sig in är för dåligt. Det är så okunnigt att man skäms. Där har vi som journalistkår ett väldigt stort ansvar att förklara för tittarna, säger Blomqvist.

"Allsvenska premiären var det trögaste jag sett"

Han menar att de som bevakar formel 1 generellt sett är dåliga på att rapportera om det positiva, och att det i sin tur bidrar till att många är onödigt kritiska till sporten och dess utveckling.

– Formel 1 är mästare på att klanka ned på sig själva. Jag tittade på den allsvenska premiären nyligen och det var bland det trögaste jag sett, och trots det så vet jag ingen annan sport där det klagas lika mycket som inom formel 1, säger Blomqvist.

Anledningen till detta tror han är att många fans helt enkelt inte vet vad som är möjligt att göra och inte, och därför ställer orimliga krav på sporten. En annan bidragande orsak menar Blomqvist är att majoriteten av formel 1-rapporteringen i dag sker på webbsidor, vars främsta syfte är att dra in klick.

– Här har vi återigen ett ansvar att förklara för tittarna. Jag tycker att sporten är till 80 procent bra. Men 90 procent av det vi rapporterar om är de 20 procent som folk är missnöjda med, så det saknas en balans där. Själv tycker jag att de nya bilarna är riktigt coola att se på, och vi har fått tillbaka de där monstren som så många efterfrågat. Jag tycker att vi ska vänta och se, för om vi får till den där fajten i toppen så har vi en sjukt spännande säsong att se fram emot.

Se fler höjdpunkter på Viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på Viaplay.se