Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En tidsfråga – sen är han största av alla

Foto: Viasat
Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har varit sen tidsfråga ända sedan i somras.

För alla utom huvudpersonen själv.

Lewis Hamilton tog sin sjätte VM-titel i USA och nu är siktet inställt på Michael Schumacher.

Alla som upplevt stora idrottsprestationer och världsrekord på nära håll har svårt att förstå att det en dag ska komma någon som är ännu bättre.

Jag upplevde Michael Schumachers hela F1-karriär och hade äran att få intervjua Benetton- och Ferrari-föraren vid två tillfällen. Jag har kört på Schumacher-brödernas gokartbana och jag har stått utanför familjen Schumachers fjällstuga i norska Trysil. 

Det kändes väldigt länge som helt otänkbart att någon F1-förare skulle kunna matcha Michael Schumachers karriär med sju VM-titlar och 91 GP-segrar. Men nu står vi här. Lewis Hamilton vann sin sjätte VM-titel i USA och kommer troligen att passera Schumacher i antal titlar, F1-segrar och snabbaste kvalvarv. Och jag tror faktiskt att om Michael Schumacher inte drabbats av den tragiska skidolyckan som kostade honom ett värdigt liv så hade tysken uppskattat och hyllat Lewis Hamilton.

Det är självklart att de två suveräna F1-stjärnorna jämförs med varandra. Vad är lika och vad är olika? Båda är lika drivna och hänsynslösa på sin väg till framgång och har förmågan att tvinga de drygt 1 000 personerna som arbetar med tävlingsteamet och utvecklingen av bilarna att arbeta hårt, riktigt hårt med ett enda mål.

Båda har också haft förmågan att jobba minst lika hårt på sin kant och inte lämna något slumpen. Både Schumacher och Hamilton har varit hänsynslösa mot sig själva i sin jakt på framgång och segrar.

Men det finns också tydliga skillnader. Michael Schumacher hade en självsäker arrogans som jag inte riktigt ser hos Lewis Hamilton. Schumacher gick över gränsen ett flertal gånger och även om Hamilton inte är snällast i depån har han hittills inte varit ojuste eller elak på banan. Kanske har han inte behövt men å andra sidan kanske inte Lewis Hamilton har det i sig – att vinna till exakt varje pris. Han tillät till exempel teamkompisen Nico Rosberg att ta en VM-titel, det hade aldrig Schumacher gått med på. Inte en chans. Det hade aldrig hänt, oavsett teamorder.

Lewis Hamilton har också något som kan liknas vid en genuin kärlek till sporten som jag inte riktigt hittade i Schumachers personlighet. Jag liknar det vid hur vår egen fotbollsstjärna Henrik Larsson eller simstjärnan Therese Alshammar med åren tränade hårdare och hårdare för att de verkligen älskade sporten. Supertalangerna blev träningsprodukter på äldre dar. Jag ser samma passion i Lewis Hamilton och det gör att jag verkligen tror att Hamilton kan komma att förlänga sin karriär – kanske till och med under ett par tre säsonger i Ferrari 2021-20214. 2020 ska Hamilton tävla för Mercedes vilket garanterar att segerraden utökas, troligen med en sjunde VM-titel.

***

Racet i USA var typiskt för Hamiltons sätt att arbeta. Ett misslyckat kval resulterade i en  däckstrategi där Hamilton arbetade mot alla odds. Hamilton tvingades plocka fram hela  sin fina förarrepertoar och slå ur underläge för att vinna loppet. Jo, den suveräna världsmästaren slog ur underläge. Så kan man också hitta motivation för att hela tiden utvecklas och näst intill besegra sina konkurrenter. Hamilton kämpade med slitna däck på slutvarven och lyckades säkra en andraplats efter fight med först teamkompisen Valtteri Bottas och sedan Max Verstappen.

***

Liberty som äger F1 vill expandera i USA med ett race i Miami, USA. Helt rätt. Mer sånt. Fler race och fler race i USA är helt rätt väg framåt för att öka omsättningen. Med Lewis Hamilton som fixstjärna kan F1 också slå igenom i USA. De helt färska F1-reglerna lämnar utrymme för hela 25 race och ett kostnadstak. Jag tycker båda är bra.

***

Jag måste också hylla Viasats bevakning av F1. Följer du säsongen lite lagom och inte via Viasats plattformar så missar du mycket. Firma Janne Blomqvist och Erik Stenborg driver reportagen från F1-racen och sin fina podcast på ett sätt som verkligen ökar spänningen och gör racingen och sporten mer intressant. Senaste exemplet är det fina reportaget om Lewis Hamilton inför tävlingen i Austin, Texas. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.