Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Var en gäspning som blev en riktig show

Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetsbilen räddade F1-racet i Shanghai.

För vilken show vi fick när Red Bulls Daniel Ricciardo på fräscha däck kryssade sig fram till seger.

Marcus Ericsson hade lite otur vid säkerhetsbilen men gjorde på nytt ett starkt lopp i en jobbig bil.

Under mer än halva loppet var det en gäspning. Succéförarna från Bahrains Grand Prix hade en svår dag. Marcus Ericsson sladdade efter ett dåligt kval och hade det jobbigt från sin sistaplats ute på banan.

I toppen gled Ferraris Sebastian Vettel ifrån och allt vi kunde hoppas på var dramatiska depåstopp. 

Och visst blev det ett nytt drama. Först missade Ferrari Vettels depåstopp helt och Valtteri Bottas kunde köra förbi tack vare ett magiskt fint utvarv. Ferrari verkade tagna på sängen och panikåtgärden blev att låta Kimi Räikkönen försöka bromsa Bottas i knät på Vettel. En hemsk taktik för Räikkönen som länge såg ut att kosta honom hela loppet.

Då klev Pierre Gasly in i handlingen med en vårdslös manöver på teamkompisen Brendon Hartley. Gasly körde på Hartley och hans trasiga vinge tvingade ut säkerhetsbilen.

 

Marcus Ericsson gick i depå bara sekunder före incidenten. Hade han väntat ett varv till hade han tjänat flera positioner genom att göra stoppet under säkerhetsbilen. Som Red Bull-bilarna gjorde. Max Verstappen och framför allt Daniel Ricciardo utnyttjade säkerhetsbilen perfekt och kunde komma ut bakom Ferrari och Mercedes med fräschare och mjukare däck.

Det blev en fantasisk jakt mot toppen med flera fina omkörningar och fler incidenter. Om Ricciardo körde tufft och snyggt som körde Verstappen tufft och vårdslöst. Vi fick med egna ögon se på skillnaden mellan en förare som har kapacitet att vinna VM-titeln, Ricciardo, och en supertalang som fortfarande har en hel del kvar att lära.

Sebastian Vettel blev ett av offren för Verstappen vilket räddade lite poäng i titelkampen till Lewis Hamilton. 

Den regerande världsmästaren hade en tuff helg och blev utmanövrerad av teamkompisen Bottas.

 

Red Bull var utskällda och uträknade i Bahrain men gav svar på tal i Shanghai. Det var ett styrkebesked från Red Bull som ändå saknar ren fart på likvärdiga däck jämfört med Ferrari och Mercedes. För Ricciardo var det ett perfekt besked att ge till alla som vill anställa honom till nästa säsong. Red Bull, Ferrari och Mercedes lär alla vilja anställa australiensaren. Men ska Ricciardo flytta så vill han förstås ha en plats som teametta. Och det ska han förstås ha, även om han stannar i Red Bull. 

Det är dags nu att Red Bull-chefen Christian Horner ger Ricciardo förutsättningar att bli världsmästare och slutar fjäska för familjen Verstappen. 

Holländaren kan absolut bli mästare men som det ser ut nu behöver han trimma sin aggressivitet.

Marcus Ericsson utnyttjade säkerhetsbilen för att passera teamkompisen Charles Leclerc och bra fart de sista 20 varven visade ändå att Marcus är etta i teamet. Men misstaget i kvalet kostade för mycket och Alfa Romeo Sauber hade inte heller någon speciellt snabb bil att sätta i händerna på Ericsson. Precis som för Pierre Gasly var Kina-helgen ett par steg tillbaka för Sauber och för Marcus Ericsson.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!