Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon mobbades för sin idrott – ville ta sitt liv

Elina Svensson under en tävling i Falköping
Foto: Sandra Gren
Elina Svensson, 17
Foto: PRIVAT

I hela sitt liv har hon fått höra att hon inte är välkommen. 

Hånen inom rallyvärlden tog hårt på Elina Svensson, 17, och det hela gick så långt att hon övervägde att ta sitt eget liv. 

Men Svensson kom tillbaka starkare – nu har hon startat ett eget stall och ska delta i SM som kartläsare. 

– Jag sa till mig själv att de inte ska få ta över det jag vill hålla på med, säger Svensson.

”Jag ska åka rally-VM”.

Elina Svensson är två år gammal när hon sätter upp sitt livs stora mål. Båda föräldrarna tävlade i rally och var aktiva inom motorsport på flera andra sätt – och alltsomoftast stod en rallybil hemma i garaget. Så det föll sig ganska naturligt att Elina halkade in på motorsportspåret tidigt i livet. 

– Jag har hakat på som en svamp efter dem. Det har varit rally redan från början, säger Elina Svensson, i dag 17 år gammal. 

Svensson har sedan dess gjort en imponerande resa inom svensk motorsport. När Mikaela Åhlin-Kottulinsky förra hösten skrev historia när hon som första kvinna vann ett STCC-race fanns Elina Svensson med i teamet som däcktekniker. 

17-åringen går andra året på tävlingsmekanikerlinjen på Stjerneskolan i Torsby. Svensson jobbar nu som mekaniker i RallyX Nordic-teamet Gehrman Motorsport, och härnäst agerar hon kartläsare åt föraren Hampus Larsson i rally-SM. 

Elina Svensson motarbetades som kvinna i rallyvärlden

Men vägen till svensk motorsports finrum har varit allt annat än enkel för Elina Svensson. Anledningen kan beskrivas både som enkel och samtidigt obegriplig: Hon är kvinna. 

– Det har varit mycket motgångar. Jag har sett mycket kommentarer att jag inte hör hemma här, varför kör vi inte med kjol eller klänning, varför har jag inte klackskor på mig? 

Hur länge har det pågått?

– Ända sedan jag började med motocross, jag började när jag var fyra och redan då fick jag kommentarer att jag inte hörde hemma där. Jag hade ett uppehåll från att jag var åtta till tolv, då höll jag bara på med gymnastik. Men sedan sa jag till mig själv att de inte ska få ta över det jag vill hålla på med, de ska inte förstöra mina drömmar som jag hade när jag var två år. 

Att ständigt bli motarbetad tog hårt på Elina. Det hela gick så pass långt att hon för ungefär ett år sedan övervägde att ta sitt liv, något hon tidigare berättat i en intervju med P4 Sörmland.

– Det gick väldigt långt. Jag mådde inte alls bra och ville ingenting. Jag kände inte att jag var välkommen någonstans, men det var bara att försöka stå upp för mig själv och gå min egen väg. Det är mycket tack vare kompisar och min familj, och stödet från dem, som gjort att jag är den jag är i dag. 

– Jag kom tillbaka till motorsporten mycket starkare. Att sitta hemma och må jättedåligt, det vill man inte göra. Men jag fick så mycket stöd så att jag kunde komma tillbaka mycket starkare, och det har hjälpt mig. Jag är en mycket starkare person som kan ta skit, jag trycker inte ner mig själv på det sättet längre. 

Elina Svensson mekar
Foto: Thomas Svensson

”Kändes som att man inte var värd någonting”

Svensson understryker hur viktigt det var att ha personer i hennes liv som fanns där som stöd när det var som tuffast. 

– Det är tack vare dem jag har kunnat bli den jag är i dag. Alla funktionärer på alla tävlingar gör också ett kanonjobb, men också min familj och syster. De har väldigt stor betydelse, utan dem hade jag inte gått på skolan jag går på i dag och varit där jag är i motorsporten i dag. Jag vill verkligen tacka alla runtomkring.

Hur känns det att ha kunnat ta sig ur en sådan situation, och sedan komma dit du är i dag?

– Det känns otroligt att från att inte vara någon alls till att vara en förebild för andra människor. Sådant blir man väldigt glad över att höra, när folk säger att jag är en förebild och att de står upp för mig. 

– När jag mådde som sämst kändes det som att man inte var värd någonting, men i dag står folk upp för en och det trodde jag inte att jag skulle få uppleva. 

Har det blivit bättre?

– Det är fortfarande tungt, det är det. Man får dagligen höra att man inte hör hemma där. Men jag vågar visa vem jag är nu, och pratar med personer. När jag väl träffar personer öga mot öga säger jag till dem. Många skriver på sociala medier, och det är så fegt att folk gör det, att de inte vågar gå fram till mig och säga det. 

Startar ett eget team

Tillsammans med rallyföraren Nathalie Holm har Svensson startat ett eget team bara för kvinnor. 

– Vi vill inspirera fler tjejer att hålla på och visa att de inte ska vara rädda att gå mot motorsporten. Vi försöker få bort alla kommentarer och vill visa att tjejer kan det här också. 

Även skolan ska passas in i Elina Svenssons redan späckade schema, och hon erkänner att det kan vara tufft att hinna med allting ibland. Men det finns inga planer på att lägga några projekt på is. 

– Jag har alltid haft en dröm att åka rally-VM, den har jag kvar. Den försöker jag satsa på, det är den högsta drömmen jag har att leverera till och det är därför jag kämpar. Det spelar ingen roll vad som står i vägen. Rally är livet för mig. 


Har du tankar om självmord? Mår du eller känner du någon som mår dåligt?

Eller har en närstående tagit sitt liv?


Här finns det hjälp att få:


Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar: www.mind.se 


Nationella hjälplinjen

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22.


Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se 


BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12. Aktuella öppettider på www.bris.se 


BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. Aktuella öppettider på www.bris.se.


Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad.


SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.